Viktor Orban: Planul de recuperare economică europeană este ”absurd” având ca scop să finanțeze state bogate de la cele sărace – Cronica Externă

Europa

1. Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat vineri că planul de recuperare economică europeană, propus de Angela Merkel și Emmanuel Macron, este ”absurd” și că are ca scop să finanțeze state bogate de la cele sărace.  (Politico)

2. Uniunea Europeană nu a sprijinit până acum Australia, în conflictul comercial cu China. Australia a fost prima țară care a cerut o investigație independentă despre originea pandemiei coronavirus, iar împreună cu SUA, Marea Britanie și Canada au solicitat săptămâna trecută guvernului chinez să renunțe la impunerea unei noi legi de securitate în Hong Kong, întrucât încalcă obligațiile internaționale asumate de China. În UE, miniștrii de externe europeni au eșuat vineri să aibă o poziție comună privind agresiunile Chinei în Taiwan, Hong Kong și în stabilirea originii coronavirus. În consecință, China a stabilit noi tarife comerciale cu Australia și a redus importurile din această țară. (Politico)

3. Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova a declarat că susține Twitter în eforturile de a dezvolta o politică de moderare transparentă, clară și consistentă. Aceasta consideră că recentul conflict dintre președintele american Donald Trump și Twitter nu este despre cenzură, ci despre informații false care pot cauze prejudicii publicului. (Politico)

4. Donald Trump a anunțat sâmbătă că amână reuniunea anuală a G7, care urma să aibă loc în SUA în luna iunie pentru septembrie și că plănuiește să reinvite Rusia, alături de încă trei state. Luni, premierul Marii Britanii, Boris Johnson a declarat că va vota împotriva readmiterii Rusiei în G7 și nu sprijină acest demers. Deciziile G7 se iau cu unanimitatea membrilor. Rusia a fost exclusă din grup, inițial numit G8, în 2014, după ce a anexat Crimeea. Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a adăugat că Marea Britanie nu va susține reprimirea Rusiei în grup decât dacă ”încetează activitatea agresivă și destabilizatoare care amenință securitatea cetățenilor britanici și securitatea colectivă a aliaților noștri. Încă nu am văzut nicio dovadă privind schimbarea comportamentului (Rusiei)”. Președintele Vladimir Putin poate fi invitat ca oaspete al G7. (Politico)

5. Liderul opoziției din Belarus, Mikalay Statkevich, a fost reținut și arestat în drum spre un protest în capitala țării, Minsk. Candidatura acestuia pentru cursa prezidențială a fost respinsă în luna mai, pentru alegerile care vor avea loc pe 9 august. Peste două mii de oameni s-au strâns pentru a protesta împotriva acestei decizii. (Link)

Rusia

6. Vladimir Putin a stabilit data de 1 iulie pentru votul național privind amendamentale constituționale care, adoptate, îi vor permite să rămână la putere până în 2036. Schimbarea Constituției cu aceste amendamente a stârnit proteste în mai multe orașe și municipalități în Rusia. (Link)

Bonus:  Sergei Mokhnatkin, disident și activist pentru drepturile omului în Rusia, a murit în data de 28 mai, la vârsta de 66 de ani. În data de 29 mai, activistul Aleksei Polikhovich a scris pe Facebook că ”A fost un om care a trăit ca o rândunică înțepenită în gâtul unui șarpe”. Mokhnatkin s-a opus regimului autoritar al lui Vladimir Putin în ultimii zece ani. (Link)

SUA

7. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că China a devenit ”mai agresivă” în efortul de a împrăștia știri false și de a destabiliza, din Hong Kong până în SUA. Duminică, Mike Pompeo a atins mai multe elemente pentru a ilustra amenințările Chinei, inclusiv furtul de proprietate intelectuală, deraierea atenției de la pandemia coronavirus și modul agresiv în care a escaladat măsurile de preluare a controlului în Hong Kong. Vineri Donald Trump anunțase că SUA va impune restricții comerciale asupra Hong Kong-ului pentru a pedepsi China. (Politico)

8. Șeful poliției din Minneapolis a declarat că toți cei patru ofițeri sunt complici la moartea afro-americanului George Floyd. ”Tăcere și inacțiune, înseamnă că ești complice. Dacă ar fi fost o singură voce solitară care să fi intervenit … este ceea ce aș fi sperat” a declarat Medaria Arradondo pentru CNN. Acesta a mai spus că uciderea lui Floyd este ”o violare a umanității” și că nu are nevoie de mai mult timp pentru a decide că ceea ce s-a întâmplat este greșit și pentru a-i elibera pe ofițerii implicați din serviciul poliției. (Link)

Bonus: Protestele din SUA s-au extins în toată țara. (Live pe CNN)

9. Casa Albă a fost în întuneric, pentru prima dată în istorie. Președintele Donald Trump a fost izolat într-un bunker, din cauza protestelor oamenilor revoltați de moartea afro-americanului George Floyd, ucis de poliție. (CNN)

Africa

10. O fetiță de 10 ani a murit în estul Algeriei în timpul unei proceduri de vindecare prin credință, în care copilul a suferit arsuri și lovituri, conform anunțului procurorului general din Guelma, o localitate aflată la 500 km de capitala Algiers. Un bărbat de 28 de ani a fost arestat joi, după ce fetița a fost ”abuzată în timpul ruqya” în casa familiei sale. Procurorul nu a dezvăluit de ce fetița a fost supusă acestui exorcism, executat cu intenția de a trata bolnavii, ”a scoate demonii”, protecție împotriva diavolului sau vindecarea infertilității. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Critici europene cu privire la modul în care contul Twitter al președintelui SUA Donald Trump a fost suspendat – Cronica Externă
În acest weekend se va discuta prima etapă a acordului comercial dintre SUA și China – Cronica Externă