Vacanța de primăvară va fi prelungită şi va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Națională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie. Consiliul Naţional al Elevilor consideră că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale. (News.ro)

2. Preșcolarii și copiii din clasele primare vor merge la școală până când localitatea intră în carantină chiar dacă s-a depășit incidența de 6 la mie, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.Acesta a precizat că a stabilit împreună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, modificarea ordinului care stabilește scenariile pentru școli. (G4Media)

3. Între 3,5 și 4 milioane de români ar urma să fie vaccinați până la data de 1 mai, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Până la finalul lunii martie, două milioane de persoane ar urma să fie vaccinate. Ritmul campaniei de vaccinare ar urma să crească semnificativ de la mijlocul lunii aprilie, conform coordonatorului campaniei. (Hotnews)

Una din Cronica Știrilor Pozitive: Un nou studiu din Israel, bazat de pe datele a 1,7 milioane de persoane, arătă că la două săptămâni de la rapel, vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech are o eficiență de 99% în prevenirea cazurilor simptomative și 91.2% în prevenirea infecției. Eficiența maximă, 99,3%, a fost obținută la 35 de zile de la a doua doză. (Haaretz)

4. Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre rata de infectare în Capitală care a ajuns la 6,22 la mia de locuitori, că bucureştenii ar trebui să ignore scenariile şi să aştepte decizia. Şeful Guvernului a adăugat că va fi o întâlnire la Ministerul Sănătăţii privind posibile măsuri şi restricţii care ar putea fi luate în Bucureşti, însă carantinarea totală a oraşului nu este o opţiune. (News.ro)

5. Prima de casare acordată în Programul „Rabla Clasic” crește, în 2021, de la 6.500 de lei de la 7.500 de lei, iar bugetul pentru Programul „Rabla Plus” se va dubla, până la 400 de milioane de lei, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. (Profit.ro)

6. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna februarie 2021 cu 1,3% față de luna anterioară, până la nivelul de 427,78 miliarde lei și cu 16,4% (12,8% în termeni reali) față de februarie 2020, arată datele Băncii Naționale a României. (Profit.ro)

7. Firma germană în domeniul biotehnologiei CureVac, care dezvoltă un vacin împotriva covid-19, a anunțat o continuare a testelor clinice, în care include noi variante SARS-CoV-2. Germanii au confirmat obiectivul unei puneri pe piață a vaccinului în trimistrul doi al lui 2021. CureVac își justifică anunțul prin ”răspândirea rapidă a unor variante ale virusului” SARS-CoV-2 în țări din America Latină și Europa, în care desfășoară de la sfârșitul lui 2020 teste clinice în faza 3. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Instagram este cea mai invazivă aplicație, conform unui studiu ce are la bază noile etichete de intimitate din App Store. Aceasta colectează 79% din datele personale ale utilizatorilor, inclusiv informații financiare și de localizare, pe care le și oferă terților. Dincolo de Facebook, care vine pe locul 2, alte aplicații care colectează multe date personale sunt Uber Eats, Deliveroo, LinkedIn, YouTube și Duolingo. La capitolul exemple pozitive, intră, printre altele, Signal, Telegram și Netflix. (The Independent)

8. Microsoft își va redeschide sediul din Redmond începând cu 29 martie, când un număr limitat de angajați pot reveni la birou. Compania americană încurajează angajații să lucreze de acasă, însă se pregătește de un viitor cu un sistem hibrid, în care angajații să lucreze, alternativ, de acasă și la birou. (The Verge)

9. Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca a folosit date ”depăşite” în teste clinice în Statele Unite ale vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, potrivit Institutului Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase. Datele au condus la o estimare incompletă a eficienţei vaccinului. Un grup de supraveghere şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că AstraZeneca a folosit date depăşite în acest studiu în Statele Unite, ”ceea ce a condus la o estimare incompletă a eficienţei” vaccinului, a anunţat Institutul, care supervizează testele clinice ale vaccinurilor. (News.ro)

10. 55% dintre respondenți ai unui sondaj reprezentativ au spus că sănătatea financiară le influențează sănătatea psihică, plata datoriilor fiind în proporție de 64% sursa cea mai mare de stres. Următorii în topul factorilor de stres pentru români sunt generarea unui venit suficient de mare pentru a-și acoperi cheltuielile (32%), economisirea (27%) sau cheltuielile făcute zi de zi (27%). (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Eurostat: România a înregistrat cea mai mare creștere, pe trimestrul 2, a costului forței de muncă
NATO poate mobiliza rapid peste 300.000 de oameni în Europa pentru a face faţă unei ameninţări ruse – Cronica serii