Unul din patru australieni are panouri solare pe acoperiș – Cronica de Mediu

1. Energie Verde. Australia a devenit o forță a energiei regenerabile. Unul din patru australieni are panouri solare pe acoperiș, iar morile de vânt din țară depășesc media globală. Țara e înaintea Germaniei, Japoniei sau Californiei, considerate lideri în energia regenerabilă. Australienii nu au trecut pe panouri din motive altruiste. Comportamentul lor e un efect direct al măsurilor guvernamentale: prețul electricității a crescut, iar cel al panourilor solare a scăzut. ( nytimes.com )

2. Refacerea calotei glaciare de la Polul Nord se încearcă acum printr-o măsură bizară și îndrăzneață. O organizație non-profit vrea să împrăștie pulbere de sticlă reflectorizantă acolo unde gheața s-a topit din cauza schimbărilor climatice. ( bbc.com )

3. Marea migrație climatică care va transforma lumea abia începe. Pentru a se adapta, comunitatea internațională va avea nevoie de o abordare diferită în termeni politici. Există două abordări posibile: reparațiile climatice sau colonialismul climatic. Reparațiile ar presupune utilizarea resurselor internaționale pentru a soluționa inegalitățile cauzate sau exacerbate de criza climatică; ar permite o ieșire din catastrofa climatică, abordând atât atenuarea, cât și migrația. Alternativa, colonialismul climatic, pe de altă parte, presupune supraviețuirea celor mai bogați și devastare pentru cei mai vulnerabili oameni din lume. Pe măsură ce criza climatică se intensifică, vor apărea diviziuni sociale în țări și comunități între cei care pot plăti pentru a evita cele mai grave efecte datorate schimbărilor climatice și a celor care nu pot. ( foreignpolicy.com )

4. Campania Count Us In caută 1 miliard de oameni pentru a salva clima – pas cu pas. Ei susțin ca dacă un miliard de oameni din întreaga lume ar alege să facă câțiva pași mici și apoi să-i transforme în schimbări permanente în ceea ce privește stilul de viață, emisiile globale de gaze cu efect de seră ar putea fi reduse semnificativ, susține campania Count Us In.  Aceste acțiuni pot fi la fel de simple ca alegerea mâncărurilor locale, diminunarea consumului de carne și purtarea hainelor până la uzare, nu pe sezone. Există 16 pași în campanie, cu diferite niveluri de dificultate: de la izolarea casei, la cumpărarea unei mașini electrice sau panouri solare și opțiunea de a zbura mai puțin, la contactarea reprezentanților politici și refolosirea și repararea bunurilor, mai degrabă decât cumpărarea de noi. ( theguardian.com )

5. Luna Septembrie a fost oficial cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată. La nivel global, septembrie a fost cu 0,05 grade Celsius mai cald decât în aceeași lună din 2019 și cu 0,08C mai cald decât în 2016, anterior cel mai cald și al doilea cel mai cald septembrie înregistrat, au arătat datele Copernicus. ( weforum.org )

6. Singularitatea climatică: Ce se întâmplă după 2 grade Celsius? Potrivit NASA, odată ce am atins cele 2 grade Celsius extra „mai mult de 70% din suprafața de coastă va înregistra creștereri ale nivelului mării cu mai mult de 0,2 metri, ducând la creșterea inundațiilor, eroziunea plajelor, salinizarea aprovizionării cu apă. Riscurile asociate cu pragul de 2 grade sunt temperaturi și mai ridicate, mai multă secetă, mai puțină apă dulce disponibilă și precipitații extreme. De asemenea, vom pierde biodiversitatea, vom pierde 18% din insecte, 16% din plante și 8% din vertebrate. ( dailycal.org )

7. 10 idei inovatoare care ne permit să trăim pe apă. Planeta se încălzește, ceea ce determină topirea ghețarilor și creșterea nivelului mării. Oamenii care trăiesc în zone joase vor fi relocați, ceea ce duce la necesitatea unor zone noi locuibile și astfel au aparut cele 10 idei creative care stau la baza speranței: de la orașe plutitoare, la cele câteva zeci de mii de platforme petroliere abandonate. ( treehugger.com )

8. Tehnologiile de ultimă oră sunt folosite pentru a ajuta la salvarea Veneției. Veneția are o dublă problemă, o problemă este că orașul se scufundă din cauza eliminării apei din acvifere – și a modului în care orașul a fost structurat – și cealaltă este că nivelul mării crește în moduri imprevizibile. Tehnologiile digitale au captat imagini ale fiecărei clădiri într-un efort ambițios de a păstra un oraș care ar putea fi nelocuibil până în 2100. ( architecturaldigest.com )

9. O serie de reclame, având ca obiectiv dezinformarea pe teme climatice, au fost vizualizate de peste opt milioane de ori, prin intermediul Facebook. Reclamele au fost destinate în principal bărbaților, persoanelor din statele rurale și americanilor cu vârsta peste 55 de ani. ( dailymail.co.uk )

10. Nopțile se încălzesc mai repede decât zilele. Un nou studiu publicat la sfârșitul lunii septembrie în Global Change Biology a constatat că temperaturile nocturne cresc într-un ritm mai rapid comparativ cu temperatura din timpul zilei în majoritatea zonelor terestre de pe Pământ. Această schimbare poate influența totul, de la dinamica prădătorului-pradă, la creșterea plantelor. ( popsci.com )

Imaginea săptămânii vine din Israel “Unholy Heat”: Temperaturile în Israel au crescut cu 1,4% comparativ cu 1950. ( timesofisrael.com )

Ți-ar mai putea plăcea
Cei trei mari ghețari din Groenlanda se topesc mai repede decât se așteptau specialiștii – Cronica de Mediu
De ce coronavirusul va accelera a patra revoluție industrială? – Cronica de Mediu