Ungaria, Spania și Cehia relaxează condițiile de călătorie pentru români – Cronica de Turism
1. Uniunea Europeană a aprobat forma finală a certificatului digital pentru Covid-19, care va fi emis începând din 1 iulie. Toți cetățenii care au fost vaccinați, au fost testați negativ sau au trecut prin boală vor putea demonstra acest lucru prin intermediul unui certificat digital emis de autoritățile naționale. Certificatul va fi disponibil pe telefon sau printat și va integra un cod QR care va fi scanat la intrarea în altă țară. Certificatul este valabil în toate cele 27 de state membre, dar și în Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstien. Cu toate acestea, statele pot decide să impună testare suplimentară sau carantină pentru cetățenii care dețin certificate. (Uniunea Europeană)
2. Începând din 22 mai, cetățenii români vaccinați pot călători în Ungaria fără să intre în carantină, cu condiția prezentării la graniță a unui document care să dovedească acest lucru. Pe de altă parte, este în continuare valabilă regula potrivit căreia românii care locuiesc la cel mult 30 de kilometri de granița pot intra în Ungaria fără restricții chiar dacă nu sunt vaccinați. (Consulatul General al Ungariei)
3. Spania a anunțat că persoanele vaccinate din întreaga lume pot intra în țară fără restricții începând din 7 iunie. Spania speră ca prin această măsură să revitalizeze sectorului turismului, în contextul în care certificatul verde european va intra în vigoare în 1 iulie. (Reuters)
4. Cehia a anunțat că, începând din 24 mai, cetățenii români nu mai sunt obligați să stea în carantină la intrarea pe teritoriul național. În schimb, aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR sau al unui test rapid antigen. Totuși, accesul românilor în Cehia este permis doar studenților și persoanelor care muncesc în această țară europeană, în timp ce intrarea în scop turistic este în continuare interzisă. (Digi24)
5. Începând din 2 iunie, românii care călătoresc cu avionul pot intra în Germania pe baza adeverinței de vaccinare, dacă au trecut minim 14 zile de la rapel, sau pe baza unui test Covid-19 negativ (PCR sau rapid). De asemenea, pot intra în Germania și persoanele care au trecut prin boală cu cel puțin 28 de zile înainte, dar nu mai mult de 6 luni. Pentru persoanele care intră în Germania pe cale rutieră nu este necesară prezentarea acestor documente. (News.ro)
Bonus. Numărul turiștilor americani care achiziționează pachete de turism cu opțiune de “anulare din orice motiv” a crescut semnificativ de la 8% în ianuarie la 16% în aprilie, potrivit datelor analizate de comparatorul de asigurări InsureMyTrip. Costurile acestei asigurări măresc prețul final plătit de turiști, însă aceștia își pot recupera până la 75% din suma totală plătită în cazul în care anulează călătoria, indiferent de motiv. (Travel Weekly)
6. Franța a anunțat că va oferi teste gratuit PCR pentru turiștii străini în această vară, cu scopul de a impulsiona creșterea turismului inclusiv în cazul persoanelor care nu se vaccinează din diverse motive. Pentru moment nu este clar când va intra în vigoare noua regulă și nici care este procedura concretă. (Airlines Travel)
7. Grecia și Bulgaria au decis să permită accesul în țară pentru turiștii români care au avut Covid-19, chiar dacă aceștia nu s-au vaccinat și nu au efectuat un test PCR negativ. Dovada care atestă trecerea prin boala este un document care atestă un test PCR pozitiv efectuat la un laborator privat sau de la Direcția de Sănătate Publică. Grecia solicită ca testul pozitiv să fi fost efectuat cu două până la nouă luni înainte de intrarea în țară, în timp ce pentru Bulgaria perioada acceptată este de până la 6 luni. La revenirea în România, turiștii români care pleacă în Grecia trebuie însă să prezinte un test PCR negativ sau adeverință de vaccinare pentru a evita o perioadă de 14 zile de carantină. (Profit)
8. Cererile de sejururi pentru litoralul românesc au crescut în ultimele două săptămâni cu peste 50% comparativ cu perioada similară din 2019, înainte de pandemie, ca urmare a faptului că turiștii “se grăbesc” să-și rezerve vacanțele din timp. Unele hoteluri sunt deja rezervate integral în anumite perioade de vârf din lunile iulie și august, potrivit agenției de turism Litoralulromanesc. (News.ro)
9. Wizz Air a anunțat că va redeschide 27 de rute din România spre destinații internaționale. Astfel, călătorii din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Iași, Sibiu, Bacău, Craiova și Suceava vor putea călători spre destinații populare de vacanță din orașe precum Roma, Torino, Pisa, Cagliari, Bologna, Veneția, Catania, Milano, Memmingen și Frankfurt. Reluarea zborurilor către aceste destinații se va face cel târziu în 6 iunie. (Traveling Mag)
10. Compania de croaziere Viking va relua unele curse în Europa începând din luna iulie. Pe listă figurează croazieră Rhine Getaway de 8 zile de la Amsterdam la Basel sau croaziera River of Gold de 10 zile cu plecare din Lisabona și sosire la Porto. În plus, vor exista 3 croaziere dedicate Franței, inclusiv una de 15 zile cu puncte de atracție din nordul spre sudul țării. La bordul navelor vor fi acceptați doar pasageri vaccinați. (TravelWeekly)