Ungaria se va opune prin veto oricărei propuneri UE care ar duce la restricționarea importurilor de energie din Rusia – Cronica de Business
1. Ministerul Finanțelor lucrează la o nouă variantă a proiectului prin care intenționează să modifice prevederea de reincriminare, de la 1 martie, ca faptă penală a reținerii și nevirării unor contribuții și impozite, astfel încât aceasta să nu fie aplicată, fără discriminare, și firmelor care nu au avut intenția de a comite o astfel de infracțiune. Un astfel de exemplu este cazul unei firme care are de încasat bani pentru concedii medicale de la stat, dar nu dispune de fonduri suficiente pentru a plăti în termen impozitul și contribuțiile la salariile achitate angajaților. (Profit.ro)
2. Ungaria se va opune prin veto oricărei propuneri UE care ar duce la restricționarea importurilor de energie din Rusia. „Am spus clar că nu vom sprijini niciodată extinderea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei în domeniul energiei”, a declarat duminică un consilier al premierului Viktor Orban. (Bloomberg)
3. Rusia a anunțat că se aşteaptă ca fluxurile de mărfuri cu China să crească, iar comerţul cu această ţară să atingă 200 de miliarde de dolari până în 2024, în condiţiile în care Moscova se confruntă cu o izolare din ce în ce mai mare de Occident. (News.ro)
4. În primul trimestru al anului 2022, numărul de oferte pentru atragerea de investiții în industria internetului din China a scăzut cu 38,3%, ritm anual, în timp ce volumul investițiilor a scăzut cu 76,7%, potrivit unui raport publicat de Academia chineză pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor. Companiile de internet din China, care au strâns peste $15 miliarde în primul trimestru din 2021, au strâns doar $3,51 miliarde în aceeași perioadă a acestui an. (SCMP)
5. Amazon rămâne cel mai mare jucător din ecommerce-ul american, cu o cotă de piață de 39%, însă anul trecut, gigantul fondat de Jeff Bezos a înregistrat o creștere a cotei de piață de 0,2%, conform unei analize Insider Intelligence. (WSJ)
Din Cronica diminetii: Dobânzile plătite de România pentru datoria publică și-au reluat creșterea accelerată în aprilie, mai ales spre sfârșitul ultimei săptămâni. Randamentul mediu la obligațiunile cu scadența în 10 ani a sărit cu aproape 0,3 puncte procentuale în două zile, la 7,03% pe an. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, randamentul era la 5,6%, iar acum un an, la 3%. (Profit.ro)
6. Vivre Deco, unul dintre cei mai mari retaileri online de home&deco din Europa Centrală și de Est (ECE), a înregistrat o pierdere de 84,7 milioane lei pentru exercitiul financiar încheiat la 31 decembrie 2021, ca efect al creșterii competitiei pe piata online, contracției pieței de e-commerce odată cu relaxarea interdicțiilor din pandemie și creșterea de costuri operaționale (materii prime, salarii, combustibil) generate de criza transportului din China și a presiunii inflaționiste. În 2020, compania avusese un profit de 7,4 milioane lei. În 2021, ca urmare a pierderii înregistrate, societatea are capitaluri proprii negative în valoare de 65 milioane de lei. (Profit.ro)
7. Goldman Sachs începe să ofere o facilitate pentru împrumuturile în numerar garantate de bitcoin-ul celui care se împrumută, accelerând adoptarea criptomonedelor de către Wall Street. (Bloomberg)
8. Arabia Saudită a înregistrat cea mai importantă rată de creștere din ultimii zece ani, de 9,6%, în primul trimestru al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită boom-ului din sectorul petrolului. (Profit.ro)
9. Grupul de turism TUI a înregistrat 1,3 milioane de rezervări în ultimele patru săptămâni, a declarat directorul general Fritz Joussen, indicând o redresare susţinută după pandemia de Covid-19. Cea mai mare companie de turism din lume a raportat în martie 8,9 milioane de rezervări pentru perioada care se întinde din iarnă până la vara acestui an, pe măsură ce numărul turiştilor a crescut spre nivelurile pre-pandemice. (News.ro)
10. Brian Chesky, CEO-ul Airbnb, a anunțat că angajații companiei pot lucra de oriunde, de la birou sau de acasă, fără ca salariul să fie afectat. De asemenea, el a precizat că angajații pot lucra de oricunde din lume însă în aceste situații salariul va fi revizuit. (TechCrunch)