Un studiu din Austria arată că majoritatea celor infectați la Ischgl și-au păstrat imunitatea în fața coronavirusului timp de cel puțin opt luni după contagiere – Cronica Știrilor Pozitive
1. Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a avut o eficiență de 89,4% în prevenirea transmisiilor virusului în Israel, au anunțat companiile. Separat, datele ministerului Sănătății din Israel arată că vaccinul a avut o eficiență de 99% în prevenirea deceselor cauzate de Covid-19. (Bloomberg)
2. Un studiu la care au participat rezidenți ai stațiunii de schi Ischgl, locația celui mai grav focar de COVID-19 din Austria, a descoperit că majoritatea acestora și-au păstrat imunitatea în fața coronavirusului timp de cel puțin opt luni după contagiere. (Hotnews)
3. Primele date oficiale transmise de Centrul american pentru Controlul și Prevenția bolilor arată că după administrarea a 13,8 milioane doze de vaccin Modernă și Pfizer/BioNTech cele mai multe rapoarte indică efecte adverse minore, de tipul oboseala sau dureri de cap. Nici un deces nu a fost raportat ca fiind cauzat de vaccinuri. Datele se referă la perioada 14 decembrie 2020 – 13 ianuarie 2021. În această perioadă, 6994 de sesizări ale unor efecte adverse au fost făcute la nivel național. Dintre acestea, 90,8% au fost clasificare ca reacții normale, iar 9,2% că reacții serioase, mai grave. (Reuters)
4. Guvernatorul Californiei a anunțat că 7,3 milioane doze de vaccin anti Covid-19 au fost administrate, depășind Israelul. Acum o lună California înregistra o medie de 20.000 noi cazuri de infectare pe zi, iar acum a scăzut la 6760. Rata celor testați pozitiv a scăzut, în ultima lună, de la 9,3% la 3,1%. Spitalizările celor afectați de Covid-19 au scăzut cu 41%, iar internările la ATI cu 38%. (Link)
5. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, sâmbătă, numărul persoanelor vaccinate l-a depăşit pe cel al persoanelor infectate de la începutul pandemiei. Sâmbătă la ora 13:00 erau înregistrate 783.505 de persoane vaccinate şi 777.276 de cazuri de îmbolnăvire. (News.ro)
6. Ministrul Fondurilor Europene a anunţat că ministerul pe care îl conduce vizează alocarea unui miliard de euro din bani europeni, pentru realizarea de împăduriri. (News.ro)
7. Ministerul Educaţiei a anunţat vineri seară, că are, în 2021, ”cel mai mare buget din ultimii 30 de ani”, o creştere, în cifre absolute, 241,8 milioane lei, în condiţiile în care nu mai sunt incluse voucherele de vacanţă şi alte cheltuieli. (News.ro)
8. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de peste 77,6 miliarde de lei la 29 ianuarie 2021, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară. Nivelul deținerilor este cu 23% mai mare faţă de nivelul de la 31 ianuarie 2020. (Link)
9. Guvernul a împrumutat anul trecut de la populație circa 6,5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programelor Fidelis și Tezaur. (Profit.ro)
10. Lichiditatea din sistemul bancar a revenit pe un excedent net în ianuarie, pentru prima oară de la declanșarea pandemiei COVID-19. Excesul este unul important, de peste 8,3 miliarde de lei. Banca centrală a organizat miercuri și prima licitație de atragere depozite din piață din ultimele 11 luni. (Profit.ro)
11. Toți adulții din Marea Britanie vor primi prima doză de vaccin anti Covid-19 până la 31 iulie, a anunțat premierul Boris Johnson. Guvernul și-a îndeplinit obiectivul de a vaccina 15 milioane de persoane vulnerabile până la jumătatea lunii februarie, iar următoarea țintă este că toți adulții peste 50 de ani să fie vaccinați cu prima doză până în 15 aprilie. (Reuters)
12. Premierul Boris Johnson vă anunțat că școlile din Marea Britanie se vor deschide din 8 martie, un prim pas al eliminării restricțiilor impuse de autorități. (Bloomberg)
13. Creștinii, musulmanii și evreii din Berlin vor împărți un centru care va conține o biserică, o moschee și o sinagogă. Construcția, numită House of One, va fi inaugurată în Mai. (TheGuardian)
14. 56% dintre firmele britanice au anunțat că au în plan angajări. Procentul este cel mai mare din ultimul an dar încă sub cel înregistrat înainte de începerea pandemiei. (Reuters)
15. Israel a schimbat doi păstori sirieni pentru o femeie israeliană deținută de Siria, într-un acord mediat de Rusia, conform guvernului israelian. Schimbul este neobișnuit, considerând istoria conflictului dintre Israel și Siria, lipsa unor legături diplomatice și disputa teritorială legată de Înălțimile Golan. (NYTimes)
16. Britanica Jasmine Harrison a devenit cea mai tânără femeie care a traversat Oceanul Atlantic într-o ambarcațiune fără motor și fără pânze. Tânăra de 21 de ani a avut nevoie de 70 de zile, 3 ore și 48 de minute pentru această traversare realizată doar vaslind. (Reuters)
17. NASA a decis ca telescopul spațial Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer (SPHEREx) să fie lansat în 2024 cu ajutorul unei rachete Falcon 9 deținută de SpaceX. Misiunea va avea o durată de doi ani și are ca obiectivul principal realizarea unei hărți a Universului. În plus, telescopul va cauta urme de apă și molecule organice în regiuni unde stelele sunt formate din gaze și praf. (NASA)
18. Apple angajează ingineri care să lucreze la 6G, semnalând că vrea să-și dezvolte singură tehnologiile din viitoarea generație de conexiuni mobile și să fie unul din pionierii acesteia. Specialiștii estimează că trecerea la 6G se va face în jur de 2030. (Bloomberg)
19. Waymo extinde testele serviciului de transport cu mașini autonome, pe care le face acum și în San Francisco. În mașinile testate aici se urcă angajați ai companiei care s-au oferit voluntari. (VentureBeat)
Din Cronica de Carte:
20. Artistul Enrico Mazzone a realizat, ca omagiu pentru cei 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, o ilustrație de 97 de metri a Divinei Comedii, care este acum digitalizată (ActuaLitte)
21. Vom avea în curând o nouă ecranizare a romanului din 1844 a lui Alexandre Dumas, ”Cei trei mușchetari”, avându-i printre interpreți pe Vincent Cassel, Eva Green și Oliver Jackson-Cohen. Filmările încep la vară, în Franța (Collider)
22. La Paris, se deschide o bibliotecă digitală pentru copii, unde aceștia vor avea la dispoziție, pentru început, 1.500 de cărți electronice disponibile pentru împrumut (ActuaLitte)
23. Începând din 29 aprilie, site-ul AudioFile va lansa programul anual de cărți în format audio pentru adolescenți. În fiecare săptămână, două cărți audio vor fi disponibile gratuit copiilor de peste 13 ani (BookRiot)
24. Irlandezul Glenn Marshall a dezvoltat o aplicație care generează automat ilustrații pentru poeziile citite; așadar, un AI care formează imagini poetice (ActuaLitte)
25. Scrieri inedite ale lui Marcel Proust vor fi publicate pe 18 martie la Gallimard, sub titlul ”Les soixante-quinze feuillets : et autres manuscrits inédits”. Textele au fost scrise în 1908, cu câțiva ani înainte ca Proust să înceapă publicarea operei sale fundamentale, ”În căutarea timpului pierdut” (The Guardian)
26. Un librar din Torino s-a reprofilat în timpul pandemiei, devenind propriul curier, după ce librăria s-a închis, expediind cu bicicleta cărțile pe care le vindea înainte în magazinul său. Acum, el a devenit eroul unui clip realizat de Google Maps, aplicație utilizată de acesta pentru a expedia cărți în întregul oraș (Link)
27. Bibliotecile și librăriile se redeschid în Elveția de pe 1 martie (ActuaLitte)
28. Librăria Hatchards, deschisă în 1797 și considerată cea mai veche librărie din Londra, și-a dezvoltat în această săptămână primul site de vânzări online. Până acum, aceasta furniza cărți doar la librăria fizică sau prin comandă poștală (BookSeller)
Fotografia dimineții – Bianca Toniolo, care are 3 ani, îi zâmbește mamei sale într-un video call, aceasta fiind în izolare într-o altă cameră după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus. Fotografia este realizată de tatăl ei în San Fiorano, Italy. Marzio Toniolo / Reuters: