Un sondaj anunțat de Nicuşor Dan arătă că finala prezidenţială s-ar da între George Simion (35%) şi Victor Ponta (21,1%) – Cronica serii
1. Un sondaj Verifield postat de candidatul la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan arată că finala prezidenţială s-ar da între George Simion (35%) şi Victor Ponta (21,1%). Pe locul trei s-ar clasa Nicuşor Dan, cu 20,8%, pe locul 4 Crin Antonescu, care ar primi 16,4% din voturi, în timp ce Elena Lasconi ar fi cotată cu 4,3%. Datele au fost culese în perioada 24-28 martie 2025 (News.ro). Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, spune că există cel puțin cinci sondaje de opinie pentru alegerile prezidențiale care indică același clasament, cu George Simion și Victor Ponta în turul al doilea. „George Simion, Victor Ponta, Nicușor Dan, Crin Antonescu, Elena Lasconi. În această ordine. Sunt cel puțin 5 sondaje de opinie realizate în ultimele 10 zile (unele făcute de noi, unele făcute de entități în care cred), care arată aceeași ordine.” (Hotnews)
2. Economia subterană a României este pe o tendință de scădere în ultimii ani, ajungând la 13,1% din PIB în 2023, de la 31,3% din PIB, în 2000, 19,5%, în 2013, sau 15,1% în 2019, potrivit datelor companiei de consultanță EY. (Profit.ro)
3. Ministerul Educaţiei a anunţat că 64,01% dintre lucrările la Limba şi literatura română înregistrate în cadrul simulării Evaluării Naţionale de la clasa a VIII-a au primit note mai mari sau egale cu 5, în timp ce la Matematică procentul celor din această categorie a fost 71,97. Totodată, ministerul arată că, faţă de sesiunea similară a anului trecut, se remarcă o creştere semnificativă a acurateţei evaluării. (News.ro)
4. Un român din 3 deține o a doua locuință, mult peste media europeană. În România, gradul de proprietate a locuințelor este marcant de ridicat, 85% dintre respondenți deținând cel puțin o proprietate, ceea ce este mult peste media europeană. În plus, 30% dintre proprietarii români dețin o a doua proprietate, evidențiind în continuare cultura puternică a proprietății în țară, se arată în Raportul „European Housing Trend Report 2024”. (Hotnews)
Din Cronica de Carte: Conform cercetărilor efectuate de Mindlab International la Universitatea din Sussex, cititul timp de numai 6 minute reduce nivelul de stres cu 68%, fiind mai eficient decât ascultatul muzicii cu 61%, o ceașcă de ceai cu 54%, o plimbare cu 42% sau jocurile video cu 21%. Cercetătorii cred că „scufundarea” în lectură are un efect fiziologic asupra creierului, antrenează imaginația și stimulează creativitatea. (Răsfoiala)
5. Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în ianuarie 2025 a fost de 387, în scădere cu 23,97% față de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 509 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)
6. România a ocupat primul loc, anul trecut, la suprafața cultivată cu porumb boabe și locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia. La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Ungaria și Franța. (News.ro)
7. Guvernul de la Kiev ia în calcul scenariul unui acord de încetare a focului pe frontul războiului cu Rusia, în perioada Paștelui, condiționat de organizarea de alegeri în Ucraina în această vară, scrie publicația britanică The Economist. (Digi24)
8. Liderul de la Kremlin Vladimir Putin nu va putea amâna la nesfârșit negocierile privind încetarea focului în Ucraina, deoarece există un termen pentru el ca să încheie un acord în acest sens, a declarat președintele american Donald Trump. (Libertatea)
Din Cronica de Tehnologie: AI-ul ia locul programatorilor începători din India la o viteză mai mare decât se anticipa. Asta ar putea afecta piața de servicii din această țară, care valorează $350 de miliarde. (India Dispatch)
9. Marine Le Pen, fosta preşedintă a Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), a fost găsită vinovată de deturnare de fonduri în dosarul asistenţilor parlamentari ai Frontului Naţional, fiind condamnată la patru ani de închisoare – doi cu executare, prin purtarea unei brăţări electronice -, la plata unei amenzi în valoare de 100.000 de euro şi la cinci ani de ineligibilitate cu execuţie provizorie, care-i compromite o candidatură în alegerile prezidenţiale din 2027. (News.ro)
10. Deputatul Dumitru Coarnă a anunțat luni că își dă demisia din grupul parlamentar al SOS România, „din cauza injuriilor și blestemelor” pe care lidera partidului, Diana Șoșoacă, „le-a adresat electoratului suveranist”. (Hotnews)