Un oraș siberian de lângă Cercul Arctic a înregistrat o temperatură record de 38 de grade – Cronica de Mediu

1. Amazon va lansa un fond de capital de risc de 2 miliarde de dolari pentru a investi în energie curată. Fondul va fi axat pe investiții în tehnologie pentru a reduce impactul schimbărilor climatice. Se va concentra pe transporturi, energie, alimente și alte industrii. (Sursă: WSJ.com )

2. O nouă premieră pozitivă: prima evaluare a schimbărilor climatice din India. Pentru prima dată, India a publicat propriul raport național privind starea crizei climatice. Pregătit sub egida Ministerului Științelor Pământului (MOES), raportul privind Evaluarea schimbărilor climatice în regiunea indiană, analizează cu atenție starea schimbările pe termen lung ale modelelor climatice și riscurile acestora. Marea revelație este că temperatura medie a Indiei a crescut cu 0,7 grade Celsius între 1901-2018 și că aceasta se datorează emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, raportul afirmă că, în cel mai bun caz de atenuare imediată a emisiilor, temperatura Indiei va crește în continuare cu 2,7 grade Celsius până în 2099. Cel mai rău scenariu înregistrează o creștere de 4,4 grade Celsius până la sfârșitul secolului. (Sursă: livemint.com )

3. Oamenii de știință s-au alarmat în ceea ce privește recordurile din Siberia, care a înregistrat temperaturi record în iarnă și primăvară. În luna mai, temperaturile de suprafață au fost cu până la 10 grade Celsius peste medie în anumite părți din Siberia. În regiune se simte deja impactul negativ ale vremii mai calde. Rapoartele mass-media au scos la iveală o „spargere de gheață excepțională în râurile Siberia”, notează Copernic. Mai mult, luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat o stare de urgență în orașul Norilsk după o scurgere masivă de petrol în regiunea arctică. Incidentul a fost cauzat de prăbușirea unei centrale. (Copernic spune că acest lucru „se datorează unei topiri permafrost sub suporturile tancului.”) Anul trecut, regiunea sibiană a cunoscut, de asemenea, incendii devastatoare în care au ars milioane de acri. (Sursă: time.com )

4. Creșterea nivelului mărilor amenință stilul de viață american: Ipoteca pe 30 de ani. De-a lungul coastei, nivelul mărilor în creștere și schimbările climatice transformă un element de proprietate americană care datează de generații: ipoteca clasică de 30 de ani. Cumpărătorii de locuințe folosesc din ce în ce mai mult ipotecile care le facilitează încetarea efectuării plăților lunare și renunțarea la împrumut în cazul în care locuința se inundă sau devine imposibil de locuit. Mai multe bănci cer plăți în avans semnificativ mai mari – de multe ori cu 40% din prețul de achiziție, în creștere față de tradiționalul 20% – semn că băncile reacționează la pericolele climatice. (Sursă: nytimes.com )

5. Ar putea exista un Israel fără aer condiționat?  În luna mai, Israelul a înregistrat un val de căldură record de șase zile, cu temperaturi care depășesc 38 de grade Celsius (~ 100 grade Fahrenheit) în toată țara și peste 40 C (104 F) în unele zone. Simultan, consumul de energie electrică a atins cote maxime, stabilind un nou record de 13.809 megavati de electricitate pe 19 mai. „În timpul verii, aerul condiționat reprezintă 60% din consumul de energie electrică în clădirile de aici din Israel, în special în clădirile comerciale și publice” (Sursă: jpost.com )

6. Oamenii de știință se tem pentru viitorul crustaceelor, deoarece Oceanul Arctic se acidifiază. Cercetătorii spun că Oceanul Arctic va absorbi mai mult dioxid de carbon decât au estimat inițial, în următorii 80 de ani, crescând aciditatea apei. Acest lucru ar putea determina extincția organismelor, cum ar fi crustacee, arici și arici de mare, deoarece acidul poate dizolva scheletele și cochilii calcifiate. (Sursă: dailymail.co.uk )

7. Un nou studiu constată că schimbările climatice au corelații cu riscuri grave în sarcină. O anchetă în domeniul sănătății mediului publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) găsește noi dovezi care leagă schimbările climatice globale de rezultatele negative în timpul sarcinii. Analiza a analizat 68 de studii americane care datează din 2007 – care au inclus peste 32 de milioane de nașteri. 84 la sută dintre nașteri au arătat o asociere semnificativă statistic între poluarea crescută a aerului și expunerea la căldură (legată de schimbările climatice) și riscurile grave pentru sarcină – în special nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere și nașterea unui copil mort. (Sursă: eu.usatoday.com )

8. Un oraș siberian de lângă Cercul Arctic a înregistrat  o temperatură record de 38 de grade. Este vorba despre unul dintre cele mai reci orașe de pe Pământ care marchează astfel cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată la nord de Cercul Arctic. Temperaturile au urcat în ultimele luni la niveluri foarte rar întâlnite în regiunea rusă și este un semn al unei tendințe mai largi de schimbări climatice provocate de oameni, care transformă modelele meteorologice în Cercul Arctic. (Sursă: vox.com )

9. De ce creșterea temperaturilor nu este benefică pentru sănătatea noastră mintală. Studiile arată  că agresivitatea în trafic, agresiunea domestică și crimele sunt mai mari în timpul valurilor de căldură. În Olanda, oamenii de știință au arătat că poliția are mai multe șanse să atace suspecții dacă se află într-o încăpere caldă (± 27C) și nu una rece (±21C). (Sursă: ft.com )

10. Meteorologii evidențiază încălzirea dramatică a Pământului.  Meteorologii TV din Marea Britanie s-au organizat în aparițiile TV și online pentru a demonstra  încălzirea accentuată a planetei, arătând „dungi de încălzire”. ( Sursă poză & Sursă articol: Mashable.com

 

Ți-ar mai putea plăcea
Țările G20 nu reușesc să ajungă la un acord privind reducerea combustibililor fosili – Cronica de Mediu
Raport: Poluarea cu particule fine a provocat 238.000 de morţi premature în Uniunea Europeană, în 2020 – Cronica de Mediu