Un meteoroid a lovit una dintre oglinzile telescopului spațial James Webb – Cronica Spațială

1. NASA a dezvăluit că un meteoroid – rest de materie de mici dimensiuni rezultat în urma coliziunii dintre asteroizi – a lovit una dintre oglinzile placate cu aur ale telescopului spațial James Webb, în cursul lunii mai. A fost a cincea și mai mare “piatră” care a lovit telescopul, însă NASA afirmă că telescopul își îndeplinește în continuare sarcinile chiar mai bine decât se anticipa. Inginerii vor aplica în perioada următoare a mică reajustare a oglinzii afectate pentru o elimina o mică distorsiune provocată de meteoroid. (Reuters)

2. Un senzor de navigație al elicopterului Ingenuity de pe planeta Marte a încetat să funcționeze. Senzorul avea un rol esențial, întrucât măsura gravitația înainte și după decolarea elicopterului. Totuși, NASA afirmă că funcțiile acestuia vor fi preluate de un sistem mai complex care include un laser și o cameră de navigație, astfel că Ingenuity își va putea continua activitățile, cel puțin până la sosirea iernii. (Futurism)

3. NASA a identificat o serie de formațiuni pe suprafața Lunii care seamănă cu niște domuri, despre care cercetătorii cred că au fost formate din magmă bogată în siliciu. Totuși, o astfel de magmă se produce pe Pământ în prezența apei și a activității vulcanice, iar ambele sunt inexistente pe Lună. Misterele ar putea fi rezolvate de două misiuni care vor fi lansate în 2026 și care vor avea drept scop, printre altele, să studieze aceste formațiuni. (Futurism)

4. Astronomii au descoperit o nouă sursă de semnale radio care se repetă cu lungimi de undă de câteva milisecunde. Primele astfel de semnale au fost detectate în 2019, iar datele analizate până în prezent nu sunt foarte concludente, dar întăresc ideea că provin din cel puțin două mecanisme diferite. (Science Alert)

5. Mostrele de rocă colectate de misiunea japoneză Hayabusa2 de pe asteroidul Ryugu în decembrie 2020 și analizate acum de cercetători au scos în evidență o serie de similarități cu un meteorit Ivuna din clasa carbonatici condritici care a ajuns pe Pământ în trecutul geologic al planetei. De asemenea, există și o serie de diferențe. Chiar dacă mostrele de pe Ryugu indică faptul că au apă în compoziție în proporție de 7%, aceasta este semnificativ mai mică decât cantitatea de apă din meteoritul Ivuna. În plus, Ivuna conține minerale precum sulfați care nu există pe Ryugu. Acest lucru sugerează că mineralogia meteoriților care cad pe Pământ se schimbă pe parcursul anilor, întrucât aceștia absorb apa din atmosferă și produc o serie de reacții chimice. (New York Times)

6. Cercetătorii au identificat o stea netronică cu emisii neobișnuite de semnale radio, prin utilizarea telescopului radio MeerKAT din Africa de Sud. Analiza impulsurilor a evidențiat că acestea se repetă la un interval de 76 de secunde, în contextul în care în cazul celor mai multe stele neutronice pulsurile se repetă la câteva secunde sau chiar la intervale mai mici de o secundă. Steaua netronică în cauză a primit numele PSR J0941-4046 și are o rotație mult mai mică comparativ cu alți pulsari. În plus, aceasta a fost localizată într-o zonă în care cercetătorii nu credeau că există semnale radio. (Space)

7. NASA a trimis din nou pe rampa de lansare racheta Space Launch System (SLS), pentru a efectua un nou test spre finalul acestei luni. Precedentul test a fost întrerupt din cauza unei scurgeri de hidrogen și a unei defecțiuni la o valvă. Testul include toate procedurile specifice lansării, inclusiv alimentarea cu carburant, fără să existe însă o lansare propriu-zisă. Dacă noul test va decurge conform planului, NASA ar putea stabili o dată de lansare pentru misiunea Artemis 1, care prevede trimiterea unei capsule fără echipaj uman pe orbita Lunii. Programul Artemis prevede revenirea oamenilor pe Lună și, mai târziu, trimiterea primelor echipaje umane spre Marte. (The Verge)

8. Primele imagini color realizate de telescopul spațial James Webb vor fi publicate în 12 iulie. Cercetătorii sunt convinși că telescopul se va ridica la înălțimea așteptărilor și va furniza o serie de imagini spectaculoase care ne vor ajuta să înțelegem mai bine Universul. (Universe Today)

9. Următoarea lansare a unei navete Dragon de marfă cu destinația Stația Spațială Internațională a fost amânată oficial pentru 28 iunie. Misiunea ar fi trebuit să aibă loc în 10 iunie, însă a fost amânată după ce inginerii SpaceX au detectat cantități mari de vapori de hidrazină într-una dintre părțile sistemului de propulsie. Hidrazina este un carburant toxic folosit în cadrul lansărilor de către SpaceX. (Space)

10. Blue Origin, compania spațială deținută de Jeff Bezos, a efectuat cu succes al cincilea zbor suborbital privat. Durata totală a zborului a fost de 10 minute, iar echipajul a fost format din 6 persoane. Printre ele s-a numărat și Katya Echazarreta, care a devenit astfel prima femeie născută în Mexic și, în același timp, cea mai tânără femeie cu naționalitate americană (26 de ani) care călătorește în spațiu. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
Chinezii au publicat cea mai detaliată hartă geologică a Lunii – Cronica Spațială
Planeta Venus ar putea avea vulcani activi – Cronica Spațială