Un judecător a decis restituirea la Parchetul Militar a Dosarului Revoluției – Cronica dimineții

1. Cele șapte cele mai mari economii ale lumii s-au pus de acord, vineri, să oprească finanțarea internațională a proiectelor energetice pe bază de exploatare a cărbunelui până la finalul acestui an. Esre o încercare de a întrerupe sprijinul pentru toți combustibilii fosili și pentru a atinge țintele globale legate de criza climatică. (Digi24)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se arată încrezător că anul şcolar 2021-2020 va începe cu prezenţa fizică a tuturor elevilor în bănci, el afirmând că va fi posibilă predarea online „voluntar” şi în funcţie de specificul disciplinei predate. Ministrul subliniază însă că susţine ideea ca în contractele educaţionale să fie stipulată acceptarea de către cei implicaţi în procesul de învăţământ a obligaţiei de a participa la ore cu camerele video deschise. (News.ro)

3. Un număr de 185.173 din totalul de 317.531 de angajați titulari în învățământul preuniversitar de stat și în sistemul de învățământ superior (de stat și privat) s-au vaccinat împotriva Covid-19 până în prezent – o rată de aproximativ 60%, a anunțat Ministerul Educației. (Hotnews)

4. Vaccinarea reduce riscul formelor severe de Covid-19 cu 87% la cei cu vârsta de peste 75 de ani, încă din primele şapte zile după injectarea celei de-a doua doze, potrivit primului studiu din Franţa. Acest lucru înseamnă că „persoanele vaccinate cu vârsta de peste 75 de ani sunt de nouă ori mai puţin susceptibile de a fi spitalizate pentru Covid decât persoanele nevaccinate de aceeaşi vârstă”, a declarat pentru AFP profesorul Mahmoud Zureik, directorul Epi-Phare, care a efectuat studiul. Studiul Epi-Phare, efectuat alături de Agenţia pentru medicamente (ANSM), a implicat mai mult de patru milioane de francezi cu vârsta peste 75 de ani. Din aceste 4 milioane, aproximativ 1,4 milioane au fost vaccinate (între 27 decembrie 2020 şi 24 februarie 2021). Toate aceste persoane au fost urmărite în medie de aproximativ 40 de zile. (News.ro)

5. Jocurile Olimpice de la Tokio vor începe în iulie, chiar dacă orașul său alte zone din Japonia se află în stare de urgență din cauza pandemiei. Anunțul a fost făcut de John Coates, vicepreședintele Comitetului Internațional Olimpic. (AP)

6. Norvegia a înregistrat o creştere a natalităţii, după zece ani de scădere. Criza sanitară cauzată de Covid-19 nu a încetinit naşterile în Norvegia, în pofida impactului negativ pe care-l au de obicei perioadele de insecuritate economică asupra acestui indicator. 13 700 de copii s-au născut în primele trei luni din 2021, cu aproape 700 de naşteri în plus faţă de primul trimestru din 2020. O tendinţă asemănătoare se observă în Finlanda, Suedia şi Olanda. (News.ro)

O știre din Cronica Sportivă: După meciurile din Cupa României și barajele de promovare în Liga 2, fanii vor putea reveni pe stadioane și la meciurile din Liga 1 Casa Pariurilor: CFR Cluj, campioana României, a anunțat că marți, la meciul din ultima etapă din play-off, cu FCSB, fanii vor putea fi prezenți alături de echipa favorită. (Gsp.ro)

7. Înregistrările convorbirilor telefonice ale jurnalistei CNN Barbara Starr, cea care se ocupă de Pentagon, au fost ascultate de Departamentul de Justiție al SUA, timp de două luni, între 1 iunie și 31 iulie 2017. Toate telefoanele, inclusiv cel de acasă, au fost monitorizate. Același lucru s-a întâmplat și cu emailul de serviciu și emailul personal. Anunțul Departamentului de Justiție vine după unul similar, care-i viza pe trei jusnaliști de la Washington Post. (CNN)

8. Autoritatea de supraveghere a internetului din China a avertizat peste 100 de aplicații de faptul că datele personale ale utilizatorilor sunt colectate ilegal. Printre cei avertizați se numără ByteDance, compania care deține TikTok, Microsoft, pentru LinkedIn, Tencent, pentru serviciul de streaming muzica Kugou, și motorul de căutare Baidu. Cei avertizați au 15 zile lucrătoare pentru a remedia problemele. (Link)

9. Cele noua evenimente pilot din Marea Britanie s-au dovedit a fi un succes după ce din totalul de 58.000 de participanți, doar 15 au avut un rezultat pozitiv Covid-19 în urma testelor PCR efectuate înainte și după eveniment. Evenimentele pilot au inclus premiile Brit Awards, concerte şi petreceri în Liverpool, dar şi finala Cupei Angliei şi o semifinală pe stadionul Wembley. Toate cele 58.000 de persoane au trebuit să aibă un test Covid atât înainte, cât şi după evenimentul la care au participat. (Digi24)

10. Un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, vineri, restituirea la Parchetul Militar a Dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Palestinienii se întorc în ceea ce a mai rămas din caselor lor din Gaza, după anunțarea armistițiului dintre Israel și Hamas. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul ungar al Construcțiilor și Investițiilor: Programele de investiții ale Ungariei în România vor fi revizuite – Cronica dimineții
Europarlamentar PNL: Ne cresc șansele de a intra în Schengen și cu frontierele terestre dacă cancelarul austriac Karl Nehammer ar pierde alegerile – Cronica dimineții