Un grup de investitori intenționează să construiască în județul Arad cel mai mare parc fotovoltaic din România – Cronica de Tehnologie
1. Analiștii CFA România anticipează că, în următoarele 12 luni (februarie 2022) inflația va ajunge la 2.58%, în scădere față de nivelul de 2.99% anunțat de INS pentru ianuarie. De asemenea, estimările pentru cursul valutar indică un preț de 4.9742 lei pentru un euro, în scădere de la cursul anticipat în decembrie de 4.9825 lei pentru un euro. În acest context, indicatorul de încredere macroeconomică a crescut cu 5.3 puncte până la 55.7 puncte, nivel similar cu cel din vara anului 2019. (Curs de Guvernare)
2. Indicele bursier Dow Jones Industrial Average, care măsoară performanța a 30 dintre cele mai mari companii din Statele Unite, a atins miercuri 31961.86 puncte, după ce în timpul zilei a depășit pentru prima oară în istorie pragul de 32000 de puncte. Performanța vine după Rezervă Federală Americană (FED) a confirmat că va păstra actuala politică monetară. În ultimele zile bursa americană înregistrase ședințe în scădere pe fondul unor temeri că dobânzile vor crește, ceea ce ar fi încurajat investitorii să-și plaseze o parte dintre fonduri în obligațiuni de stat. (Wall Street Journal)
3. Un grup de investitori intenționează să construiască în județul Arad cel mai mare parc fotovoltaic din România. Planurile vizează montarea de panouri solare pe o suprafață de 1000 de hectare de teren, iar puterea instalată va fi de 700 MW. Spre comparație, România are în prezent parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de 1392 MW, potrivit datelor oficiale raportate de ANRE. (Adevărul)
4. Nuclearelectrica, unicul producător de energie nucleară din România, a raportat un profit net de 685 de milioane de lei în 2020, în creștere cu aproape 28% comparativ cu 2019. De asemenea, veniturile companiei au crescut ușor, de la 2.38 miliarde de lei la 2.45 miliarde de lei. (Financial Intelligence)
5. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrală nucleară de la Cernavodă va costa 7 miliarde de euro și va începe cel mai devreme în 2024, potrivit unui anunț făcut de directorul general al Nuclearelectrica. Planul actual este ca unul dintre reactoare să fie pus în funcțiune în 2030 sau cel târziu în 2031. (Digi24)
6. Brokerul de investiții TradeVille va lista acțiunile Agroland pe Bursa de Valori București luni, 1 martie. Acțiunile au fost emise în cadrul unui plasament privat derulat în luna noiembrie la un preț de vânzare de 4.5 lei pe acțiune. Agroland deține cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România și intenționează să folosească banii obținuți din listare pentru extindere. (TradeVille)
7. Charlie Munger, unul dintre partenerii de afaceri ai miliardarului Warren Buffett, a avertizat miercuri că există semne tot mai clare că piața de acțiuni este într-o “bulă”. Acesta își bazează afirmația pe faptul că numeroși investitori mici cumpără acțiuni fără niciun fundament economic, la fel cum pariază pe cursele de cai, oferind ca exemplu acțiunile GameStop. “Cred că se va termina rău, dar nu știu când”, a explicat el. De altfel, acțiunile GameStop au crescut miercuri cu 104%, fără nicio explicație logică. Unii comentatori susțin că această creștere s-a declanșat după ce unul dintre principalii acționari GameStop a publicat pe Twitter o fotografie cu o înghețată la cornet cumpărată de la McDonald’s. (Reuters, Reuters)
8. Președintele american Joe Biden a semnat miercuri un ordin executiv pentru o analiză detaliată a lanțurilor de aprovizionare pentru semiconductori, baterii pentru mașini electrice, minerale rare și produse farmaceutice. Biden este determinat să mărească producția de semiconductori în Statele Unite astfel încât constructorii auto să nu mai fie nevoiți să-și întrerupă producția din cauza lipsei de materie primă de la furnizorii externi. El a informat Congresul că are nevoie de 37 de miliarde de dolari pentru a-și îndeplini obiectivul. (Reuters)
9. Uniunea Europeană susține își va intensifica eforturile pentru a crește gradul de acoperire a asigurărilor împotriva dezastrelor cauzate de schimbările climatice. UE estimează pierderi medii anuale de 12 miliarde de euro din cauza dezastrelor climatice, însă în prezent doar 35% din aceste pierderi sunt asigurate. Proporția este de numai 5% în statele din sudul și estul Europei. (Bloomberg)
10. Constructorul auto Lucid Motors este evaluat la 46 de miliarde de dolari înainte de listarea pe bursa americană, în ciuda faptului că livrările primului său model, Lucid Air, vor începe abia în al doilea trimestru al anului. Lucid Motors a primit până în prezent 7.500 de pre-comenzi pentru Lucid Air începând din luna septembrie. Spre comparație, Ford are o capitalizare de piață de 48 de miliarde de dolari. (Axios)