Un copil născut astăzi în România își atinge doar 58% din potențialul productiv, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană – Cronica dimineții

1. Un copil născut astăzi în România își atinge doar 58% din potențialul productiv, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Sistemul educațional românesc ar trebui reformat având în vedere rezultatele slabe din ultimii ani, spune un document remis clienților de grupul bancar Erste. Acesta semnalează declinul numărului profesorilor în ultimii 25 de ani plus existența unui personal demotivat. (Profit.ro)

2. Războiul este cu siguranță cea mai mare problemă pentru Ucraina și ucraineni, arătă un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev. Cu toate acestea, atunci când au fost întrebați ce probleme în afara războiului îi preocupă cel mai mult pe ucraineni, 63% dintre respondenți consideră corupția ca fiind principala problemă. (G4Media)

3. Procurorii federali și FBI desfășoară o amplă anchetă de corupție pentru a stabili dacă în campania electorală din 2021, a primarului New York City Eric Adams, au fost folosite donații străine ilegale de la guvernul Turciei. (NYTimes)

4. Acțiunile Apple au scăzut după ce CEO-ul Tim Cook a anunțat că se așteaptă la vânzări similare cu cele de anul trecut în ultimul trimestru din an, cel mai profitabil pentru companie. Apple a înregistrat al patrulea trimestru consecutiv cu scăderi de vânzări, situație cu care nu s-a mai confruntat din 2001. (Bloomberg)

Știrea Hope.ro: România obţine locul I la Olimpiada Balcanică de Informatică

5. Elon Musk susține că inteligența artificială va crea în cele din urmă o situație în care „nu va mai fi nevoie de niciun loc de muncă”. Într-o conversație cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, Musk a spus că AI are potențialul de a deveni „cea mai perturbatoare forță din istorie”. (CNBC)

6. Procentul americanilor care cred că Statele Unite fac „prea mult” pentru a ajuta Ucraina să se apere de agresiunea Rusiei a crescut la 41% luna trecută, potrivit unui nou sondaj realizat de Gallup. (Axios)

7. Liderul grupului parlamentar al Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a făcut public un raport al serviciilor secrete maghiare care evaluează legăturile dintre migraţie şi terorism. Acesta susține că organizaţii teroriste cunoscute, precum ISIS, al-Qaida şi Hamas, sunt deja prezente la graniţa dintre Serbia şi Ungaria. (News.ro)

8. Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un plan republican de acordare a unui ajutor de $14,3 miliarde pentru Israel, deși președintele Biden ceruse un pachet mai mare, de $106 miliarde, care includea ajutoare și pentru Ucraina și Taiwan. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Bayern Munchen a fost eliminată în ”16-imile” Cupei Germaniei, cu 2-1, de echipa FC Saarbrücken, locul 15 în divizia a treia germană. 

9. Beatles a lansat ceea ce este descris ca fiind ultimul lor cântec nou împreună, intitulat „Now and Then”. Acesta completează o serie de cântece scrise de John Lennon și predate sub formă de demo lui Paul McCartney în 1994 de către Yoko Ono. McCartney și restul trupei Beatles au creat două cântece noi din aceste înregistrări, „Free As a Bird” și „Real Love” – fiecare dintre ele a fost un hit de top 5 în Marea Britanie. (TheGuardian)

10. Acuzat de fraudă, conspiraţie criminală şi spălare de bani, Sam Bankman-Fried a fost găsit vinovat de un juriu din New York pentru toate cele şapte capete de acuzare. El riscă în total până la 110 ani de închisoare. „Sam Bankman-Fried a comis una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”, a declarat Damian Williams, procuror federal din Manhattan, după citirea verdictului. „O schemă de mai multe miliarde de dolari menită să îl facă regele criptomonedelor”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Sam Bankman-Fried comparat cu Warren Buffett pe coperta Fortune de anul trecut:

Ți-ar mai putea plăcea
Dan Barna și Dacian Cioloș: “USR şi PLUS vor merge mai departe împreună. Şi la prezidenţiale, şi la locale, şi la parlamentare“ – Cronica dimineții
Surse: Joe Biden și-ar putea anunța retragerea din cursa prezidențială în acest weekend – Cronica dimineții