UDMR a propus o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că până în prezent s-au înscris 132.630 de elevi pentru a susţine Evaluarea Naţională, reprezentând 90% din totalul elevilor de clasa a VIII-a. (News.ro)

2. Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor. (G4Media)

3. Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deficit de 4,4 miliarde de lei în primele patru luni, cu 55% mai mare decât în 2020. FNUASS a avut încasări totale de 12,63 de miliarde de lei în primele patru luni din acest an, cu 1,53% mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020. (Economica)

4. Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a declarat că la nivelul coaliţiei guvernamentale s-a convenit să se aştepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia în privinţa desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. (G4Media)

5. Sistemul public de sănătate britanic a anunțat că, pe baza studiilor efectuate, cele două vaccinuri împotriva Covid-19, dezvoltate Pfizer și AstraZeneca, au o eficiență de 96%, respectiv 92%, împotriva spitalizării în cazul infectării cu varianta Delta a coronavirusului, cea provenită din India. (Link)

O știre din Cronica Sportivă: În clasamentul WTA dat publicității luni, cea mai importantă urcare dintre jucătoarele de tenis din România îi aparține Soranei Cîrstea, care a avansat 9 locuri, până pe 45, datorită prezenței în optimi la Roland Garros. De alte avansări consistente în clasamentul WTA s-au bucurat Ana Bogdan, care a urcat 11 locuri, intrând în top 100, de pe 102 pe 91, dar și Mihaela Buzărnescu, care a avansat 14 locuri, de pe 174 pe 160. Ashleigh Barty rămâne lideră în clasament. (Eurosport)

6. O virusologă chineză, directoare a unuia dintre laboratoarele Institutului de Virusologie Wuhan, a negat încă o dată, într-un interviu publicat în New York Times, teoria potrivit căreia virusul la originea COVID-19 ar fi putut scăpa din instituţia sa. (Hotnews)

7. Episcopii romano-catolici americani urmează să discute săptămâna aceasta dacă politicienii americani care susțin avortul și drepturile LGBTQ, inclusiv președintele Joe Biden, ar trebui să primească comuniunea. (Reuters)

8. Guvernul olandez a anunțat că din 30 iunie sunt permise evenimentele cu plata, fără limitarea numărului de persoane, fără distanțare socială și fără obligativitatea purtării unei măști. Accesul este permis persoanelor vaccinate și a celor care au un test negativ efectuat cu 40 de ore înainte de eveniment. (Link în olandeză)

9. Premierul britanic Boris Jonson a anunţat, luni, amânarea ridicării restricţiilor anti-Covid-19. Deşi planul era ca acestea să fie ridicate la 21 iunie, acesta s-a amânat până la 19 iulie. Johnson a anunţat că decizia a venit ca urmare a faptului că tot mai mulţi britanici s-au infectat cu varianta Delta a coronavirusului. (News.ro)

10. Președintele Rusiei Vladimir Putin a refuzat, într-un interviu acordat unei televiziuni americane, să ofere vreo garanție ca opozantul Alexei Năvâlnîi va ieși din închisoare viu. Putin a invocat faptul că o decizie de eliberare este la judecător, iar sănătatea lui Năvâlnîi depinde de sistemul medical al penitenciarului. (TheGuardian)

Fotografia dimineții prezintă un meteorit care cade în cel mai activ vulcan din Indonesia, Merapi. Foto by Gunarto Song:

Ți-ar mai putea plăcea
Anca Dragu a devenit prima femeie aleasă președinte al Senatului – Cronica dimineții
Petrom: Cererea pentru motorină și benzină va crește în continuare în România până în 2030 – Cronica dimineții