Ucraina a suferit, săptămâna aceasta, cel mai grav atac cibernetic din istoria țării – Cronica de Tehnologie

1. Google va adopta un sistem de limitare a urmăririi utilizatorilor de Android, ca cel pe care Apple îl folosește deja, însă, spune că tehnologia sa nu va afecta business-urile, cum a făcut-o ATT-ul Apple. Instrumentele actuale vor mai fi suportate cel puțin încă doi ani, iar trecerea la viitorul sistem va însemna renunțarea la Advertising ID. (News.ro)

2. Directorul adjunct al diviziei cibernetice a FBI spune că tehnologia deep-fake dar, mai ales, criptomonedele dau cele mai mari bătăi de cap. Acesta recunoaște că, în aceste zone, infractorii sunt atât de inventivi și se mișcă atât de repede, încât forțele de ordine abia pot ține pasul. (Bloomberg)

3. Ucraina a suferit, săptămâna asta, cel mai grav atac cibernetic din istoria țării, atac care ar fi avut scopul de a destabiliza și a crea panică, spun autoritățile. Conform acestora, un atac de această amplitudine ar putea fi realizat doar cu sprijinului unui stat. În urma atacului, au fost afectate mai multe site-uri guvernamentale și ale unor bănci. (Bloomberg)

4. În cel mult un an, baza de date a Clearview AI va depăși 100 de miliarde de portrete foto, compania promițând că „aproape orice om din lume” va putea fi identificat astfel. Totodată, Clearview AI vrea să își diversifice tehnologiile de identificare a oamenilor, menționând, printre altele, recunoașterea unei persoane după felul în care merge și scanarea de la distanță a amprentelor. (Washington Post)

5. Hackerii ruși, sprijiniți de guvernul de la Moscova, au atacat în ultimii doi ani companiile de securitate contractate de armata americană și partenerii acestora. În urma atacurilor, hackerii au obținut informații sensibile neclasificate, dar și tehnologii al căror export este special restricționat. (The Verge)

6. Un nou set de facilități pentru Windows 11 a început să fie testat prin canalul Insiders. Printre acestea se numără organizarea pe foldere a pictogramelor din meniul Start, noi gesturi touch pentru tablete, Live Captions, noi opțiuni pentru organizarea ferestrelor pe desktop și, nu în ultimul rând, posibilitatea ordonării prin drag&drop a shortcut-urilor pe taskbar, opțiune care dispăruse cu trecerea de la Windows 10 la Windows 11. (The Verge)

7. Doi senatori americani au propus o nouă lege pentru creșterea nivelului de protejare a celor mici în mediul online. Online Safety Act prevede că platformele online trebuie să îmbunătățească instrumentele de prevenire a auto-vătămării, a tulburărilor de alimentație și a altor afecțiuni pe care copiii sub 16 ani le pot dobândi în urma accesului pe rețelele sociale. (Washington Post)

8. Uber va permite utilizatorilor să vadă ce rating-uri au primit din partea șoferilor, facilitate care va fi disponibilă la nivel global. Totodată, compania a publicat un top al orașelor americane în funcție de rating-uri – New York City, Seattle și Washington au cele mai mici note. (The Verge)

9. Canada a interzis tranzacțiile realizate cu 34 de portofele electronice, din cauză că acestea erau folosite pentru a finanța „Freedom Convoy”. Prin intermediul acestora au fost livrate 20 BTC, adică aproximativ $870,000. (CoinDesk)

10. Samsung a anunțat un eveniment hardware pentru 27 februarie. Evenimentul, în cadrul căruia producătorul coreean ar putea prezenta noi versiuni ale smartphone-urilor pliabile Galaxy Z Flip și Galaxy Z Fold, coincide cu începutul ediției din acest an a târgului Mobile World Congress. (Engadget)

Ți-ar mai putea plăcea
Joe Rogan a publicat un podcast creat cu ajutorul inteligenței artificiale, în care îi ia un interviu lui Steve Jobs – Cronica de Tehnologie
14 dintre cele mai mari companii de minare a criptomonedelor au scos peste 2 milioane de mașini din China – Cronica de Tehnologie