Turcia propune înghețarea războiului din Ucraina pe linia actuală a frontului și organizarea, în 2040, a unui referendum – Cronica dimineții
1. Președintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat fiind cum vede declaraţiile şefului diplomaţiei UE Josep Borrell care a spus că „un război convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”, că, în opinia sa „avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuşi noi în Uniunea Europeană şi, sigur, este o situaţie complicată”. (News.ro)
2. ”Deficitul de 3,0% din PIB nu pare să poată fi atins mai devreme de 2027-2028. Credem că este probabil că CE să rămână toleranță față de întârzierile în ceea ce privește obiectivul de deficit atâta timp cât Guvernul rămâne pe deplin angajat în investițiile publice”, susține analistul Valentin Tătaru, de la ING, în raportul său de analiză pentru România. (Economica)
3. Guvernul a aprobat indicatorii pentru Autostrada Pașcani – Suceava, obiectiv de infrastructură ce traversează județele Iași, Botoșani și Suceava, în valoare totală de 9 miliarde de lei, a anunțat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. (Profit.ro)
4. Turcia propune înghețarea războiului din Ucraina pe linia actuală a frontului și organizarea în mod obligatoriu, în 2040, a unui referendum, organizat inclusiv in regiunile ocupate de Rusia, privind politica externă a statului ucrainean. Turcia mai propune ca Ucraina să ofere garanții că nu va adera la un „bloc” până în 2040, cel mai probabil la NATO, iar Rusia să renunțe la obiecțiile sale față de aderarea țării vecine în Uniunea Europeană. (Libertatea)
Știrea Hope.ro: Oamenii de știință au dezvoltat o aplicație de smartphone, care folosește inteligența artificială pentru a diagnostica cu precizie otita.
5. Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, dar consideră conferinţa cu tematică ucraineană, organizată în Elveţia fără participarea Rusiei, un „spectacol ciudat”, atransmis preşedintele rus Vladimir Putin. Preşedintele rus a calificat drept ”o prostie” afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea ataca ţările occidentale, acestea fiind lansate de guverne „pentru a explica şi justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina”. (News.ro)
6. Un general american însărcinat cu problemele Orientului Mijlociu se află în Israel pentru a discuta cu înalţi responsabili militari la faţa locului despre „ameninţările la adresa securităţii în regiune” într-un context de escaladare cu Iranu. În paralel, șeful diplomației americane, Antony Blinken, negociază cu omologii săi din China, Turcia si Arabia Saudită să facă presiuni asupra Iranului împotriva oricărui atac care vizează Israelul. (Digi24)
7. UE a elaborat un document-cadru, bazat pe eforturile existente și în desfășurare ale blocului, pentru a acorda Ucrainei angajamente de securitate de durată, potrivit unui proiect al serviciului diplomatic al blocului. Proiectul enumeră eforturile existente și în desfășurare ale UE – de la asistență politică, militară și financiară, până la angajamentul de a promova procesul de aderare a Kievului. (Euractiv)
8. Documente confidențiale publicate de presa din Ungaria dezvăluie că familia premierului ungar Viktor Orbán a finanțat în secret cumpărarea Euronews, unul dintre cele mai mari canale de televiziune din Europa. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: Simona Halep a declarat că îşi doreşte mult să primească wild card pentru turneul de la Roland Garros. News.ro
9. Elevii polonezi nu mai au de făcut teme obligatorii acasă, Guvernul proeuropean a lui Donald Tusk implementând o promisiune făcută în campania electorală. Temele obligatorii acasă au fost desfiinţate în cazul elevilor mici, iar în cazul celorlalţi sunt facultative. Obiectivul acestei interdicţii este ”despovărărea” elevilor după ce se întorc de la şcoală, cu scopul de a evita o oboseală cronică, denunţată adesea de către părinţi. (News.ro)
10. Dacă mâine ar fi alegeri prezidențiale, 27% dintre românii intervievați ar vota cu Mircea Geoana, potrivit unui sondaj AtlasIntel. George Simion este pe doi cu 12,6%, Cătălin Drulă ia 11.3%, Diana Șoșoacă 10,6%, Marcel Ciolacu 9.6%, Cioloș 6.1%, Nicolae Ciucă 5%, iar Kelemen Hunor 0,7%. (Digi24)
Fotografia dimineții – Un băiețel încearcă să treacă prin sârma ghimpată de la granița dintre Mexic și SUA. Justin Hamel / Reuters: