Trei bacterii necunoscute de către lumea științifică au fost descoperite pe Stația Spațială Internațională – Cronica Spațială

1. În trecutul geologic, apa era prezentă în abundență pe planeta Marte. Până acum, specialiștii au considerat că apa s-a evaporat în atmosferă, însă cercetătorii de la California Institute of Technology susțin că între 30% și 99% din cantitatea de apă a fost “îngropată” sub scoarța marțiană printr-un proces numit hidratare crustală, în care apa a fost “blocată” între rocile planetei. Concluzia a venit la capătul unei analize amănunțite a datelor obținute de la sondele și roverele de pe Planeta Roșie. Dacă informația va fi confirmată, această descoperire ar putea ușura viitoarele proiecte de colonizare umană a planetei. (The Verge, Science)

2. NASA a efectuat cu succes un test static pentru cele patru motoare ale treptei primare a rachetei Space Launch System, care ar trebui să devină cea mai puternică rachetă construită vreodată. Conform planului, motoarele au fost aprinse timp de 8 minute și 20 de secunde, pentru a simula timpul necesar pentru ca racheta să ajungă în spațiul cosmic. Testul a avut loc la două luni de la testul similar care a eșuat în luna ianuarie. Racheta Space Launch System urmează să fie folosită în cadrul misiunii umane Artemis-1 spre Lună în 2024. (NASA)

3. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a identificat o mică furtună de nisip în apropierea locului în care a amartizat în luna februarie. Astfel de fenomene sunt destul de frecvente pe Planeta Roșie, însă identificarea unuia atât de rapid de la startul misiunii marchează o performanță pentru rover-ul NASA. (înregistrare video, video cu explicații despre fenomen)

4. Viitorul telescop spațial James Webb a trecut în această săptămână două teste de sistem critice, în urma unor proceduri care au rolul de a garanta că sistemele sunt complet funcționale. Dezvoltat în colaborare de agențiile spațiale din Statele Unite (NASA), Europa (ESA) și Canada (CSA), telescopul spațial James Webb este programat pentru lansarea pe orbită în 31 octombrie 2021 și va înlocui actualul telescop spațial Hubble, aflat pe orbită din 1990. (ZMEScience)

5. Doi astrofizicieni de la Universitatea de Stat din Arizona susțin că ʻOumuamua, primul obiect interstelar care a traversat sistemul nostru solar în octombrie 2017, este cel mai probabil o “bucată” dintr-o planetă asemănătoare cu Pluto, provenită dintr-un alt sistem solar. Anterior, un fizician a lansat ipoteza că ʻOumuamua a fost, de fapt, o navă spațială extraterestră. (Phys, video)

6. Trei bacterii necunoscute de către lumea științifică au fost descoperite pe Stația Spațială Internațională (ISS) de către cercetătorii din Statele Unite și India care colaborează cu NASA. Cele trei bacterii au fost denumite pentru moment IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 și IIF4SW-B5, iar primele cercetări indică faptul că au un rol pozitiv în cadrul experimentelor de creștere a planetelor de la bordul ISS. (Science Alert, Frontiers in Microbiology)

7. O echipă de cercetători a identificat două molecule complexe de carbon în norul molecular Taurus din constelațiile Taurus și Auriga. Până acum, se credea că respectivele molecule de carbon se formează doar la temperaturi înalte (de exemplu, în procesul de ardere a combustibililor fosili pe Pământ). Totuși, moleculele au fost identificate acum într-o regiune din spațiu unde temperaturile sunt mult mai scăzute. (Phys)

8. Compania japoneză Astroscale va lansa în 20 martie la bordul unei rachete rusești Soyuz un satelit capabil să strângă “gunoiul spațial” de pe orbita Pământului. Satelitul este echipat cu un magnet care permite atașarea unui satelit secundar mai mic. Planul este ca satelitul secundar să fie capabil să “colecteze” resturi de pe orbită. Pentru început, japonezii vor efectua trei teste pentru a verifica modul în care funcționează sistemele. (New Scientist)

9. Agenția spațială chineză (CNSA) a publicat noi imagini realizate de sonda spațială Tianwen-1, care a ajuns în februarie pe orbita planetei Marte. Imaginile color arată polul nord al planetei și au fost realizate de la o altitudine de 340 de kilometri cu o cameră foto capabilă să identifice detalii de cel puțin 7 metri lungime. (EarthSky, CNSA)

10. Coordonatorul programului lunar al Chinei susține că, după ce statul va stabili o bază pe satelitul natural al Pământului, taikonauții săi vor putea locui aici pentru “perioade mai lungi de timp comparativ cu astronauții NASA care au fost prezenți pe lună începând din 1969. China a semnat un acord cu Rusia pentru a dezvolta împreună o baza lunară în preajma anului 2030. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai tânără exoplanetă prin metoda tranziției – Cronica Spațială
În iulie a avut loc cea mai mare erupție solară din ultimii 4 ani – Cronica Spațială