Tranzacție: Dezvoltatorul elvețian de jocuri video Miniclip preia Green Horse Games și intră în România – Cronica de Business
1. Dezvoltatorul elvețian de jocuri video Miniclip, cu peste 200 de milioane de utilizatori activi lunar și un portofoliu de circa 60 de jocuri mobile, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Green Horse Games, companie fondată în 2013 de George Lemnaru. (Profit.ro)
2. Compania Golden Foods Snacks, care deține brandul de semințe, alune și fructe deshidratate Elmas, a listat marți pe Bursa de Valori București o emisiune de obligațiuni în valoare nominală de 4 milioane de lei. Obligațiunile au o perioadă de maturitate de 3 ani, iar dobânda fixă este de 9% pe an și se plătește trimestrial. Fondurile vor fi folosite inclusiv pentru achiziționarea unei linii de producție pentru pufuleți pentru extinderea gamei de produse. (BVB)
3. Producătorul român Rombat va furniza celule pentru baterii Li-Ion pentru mașini electrice începând din a doua jumătate a anului. Celule pentru baterii vor fi fabricate la noua facilitate de producție de la Cernica cu o capacitate de 1.2 GWh pe an. (Profit)
Bonus: eMAG va înființa un parc industrial de 130.000 de metri pătrați la kilometrul 19 al autostrăzii A1 București – Pitești, în localitatea Joița din județul Giurgiu. Noul parc industrial va genera 1200 de locuri de muncă și va fi dedicat comercianților parteneri din cadrul programului eMAG Marketplace, care vor beneficia astfel de servicii pe întregul lanț logistic, de la recepție și depozitare până la picking, împachetare, livrare și retur. (StartupCafe)
4. Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică și gaze naturale de pe piața locală, va dezvolta un proiect solar de 45 MW în localitatea Șărmășag din județul Sălaj. Proiectul va permite alimentarea cu energie electrică “verde” a circa 30.000 de gospodării, iar investiția se ridică la circa 30 de milioane de euro. (Profit)
5. Indicele bursier american S&P 500 a crescut cu 75% începând din luna martie și a depășit astfel aproape toate creșterile din celelalte perioade de “bull market” (când bursa crește cu minim 20% într-un anumit interval de timp). Singura creștere mai mare într-o perioadă de “bull market” s-a înregistrat începând din 1932, când indicele S&P 500 a crescut cu 78% în timpul Marii Depresii din perioada 1929-1933. (Link)
6. Germania și Franța au publicat un document cu măsuri menite să reducă dependența Europei de semiconductorii produși în afara continentului. Cele două state se tem că producția industrială din Europa riscă să fie afectată pe termen lung din cauza restricțiilor impuse Chinei de către Statele Unite, dar și din cauza deficitului de semiconductori cu care se confruntă în prezent industria auto europeană. (Politico)
7. Autoritatea de reglementară bancară din China a înăsprit legislația pentru împrumuturile acordate pe internet. Băncile comerciale trebuie să contribuie la împrumuturi cu maxim 70%, în timp ce restul de minim 30% trebuie asigurat de un partener. Decizia va afecta în special Ant Group, divizia financiară a Grupului Alibaba, care își propune să simplifice semnificativ modul în care chinezii pot contracta împrumuturi online. (Reuters)
Bonus: Roblox, o platformă de jocuri online generate de utilizatori, se va lista pe bursă în 10 martie prin vânzarea de acțiuni de către actualii acționari, fără să recurgă la o majorare de capital. Americanii intenționau să se listeze printr-un IPO în toamna anului trecut, însă la vremea respectivă au renunțat la plan și au obținut o finanțare de 520 de milioane de dolari care a evaluat compania la 29.5 miliarde de dolari. În 2020, Roblox a raportat venituri de 924 de milioane de dolari și pierderi de 253 de milioane de dolari. (VentureBeat)
8. Aproximativ 1000 de companii din Uniunea Europeană cu activități în sectorul financiar intenționează să-și deschidă pentru prima oară birouri în Marea Britanie, pentru a putea activa pe această piață și după Brexit. Aceste date sugerează că Londra va rămâne un centru financiar global important, în ciuda faptului că bursa de la Amsterdam a preluat deja o mare parte din tranzacții după introducerea unor noi reguli. (BBC)
9. Conglomeratul de bunuri de lux LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton a achiziționat 50% dintre acțiunile brandului de șampanie Armand de Brignac deținut de starul rap Jay-Z. Brandurile de lux se asociază frecvent cu celebritățile cu scopul de a ajunge mai ușor la publicul tânăr. (Reuters)
10. Conglomeratul japonez Softbank, principalul acționar al companiei WeWork care închiriază spații de birouri pentru start-up-uri, negociază cumpărarea unor acțiuni în valoare de 1.5 miliarde de dolari de la primii investitori WeWork. Acțiuni în valoare de 500 de milioane de dolari ar urma să fie cumpărate de la fondatorul WeWork, Adam Neumann, care va rămâne însă în continuare cu un pachet consistent de acțiuni. Tranzacția va reprezenta 10.5% dintre acțiunile WeWork. În urmă cu un an, WeWork și Neumann au dat în judecată SoftBank după ce japonezii și-au retras oferta de 3 miliarde de dolari pentru achiziționarea WeWork ca urmare a eșecului WeWork de a se lista pe bursă. (CNBC)