Topul celor mai vândute cărți la Bookfest 2024 – Cronica de Carte

1. La ediţia a XVII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, „Râsul dracului” de Cristian Tudor Popescu a fost cea mai vândută carte a Editurii Polirom, urmată de volume semnate de Elif Shafak, Salman Rushdie, Simona Antonescu. Humanitas a anunţat bestsellerurile „Aurul pisicii” de Ioana Pârvulescu şi „Libertatea de depresie” de Radu Paraschivescu, iar „Castelul din oraşul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu a fost pe primul loc în topul vânzărilor la Editura Litera. (News.ro)

2. Scriitorii Adrian Popescu (Premiul Naţional de Literatură), Ion Mureşan (premiul pentru poezie), Adrian G. Romila (proză), Adrian Papahagi (critică, eseu şi istorie literară, memorii, jurnale, publicistică), Augustin Cupşa (literatura pentru copii şi tineret) sunt printre câştigătorii Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2023. (News.ro)

3. Prima ediție Book to Screen – Bun de filmat, proiect realizat de revista Matca în colaborare cu Asociația Editorilor din România, Alianța Producătorilor de Film și PRO TV, s-a încheiat cu anunțarea câștigătorului premiului De la Carte la Film. Premiul, care a constat într-un contract de opțiune a cărții, cuprinzând dezvoltarea episodului pilot și suma de 5 000 de euro, a fost acordat scriitorului Cosmin Perța, pentru romanul „Ca să nu se aleagă praful de toate” (Editura Polirom, 2023). (Matca literară)

4. Romanul „Triste Tigre” al scriitoarei franceze Neige Sinno, publicat la Editions POL, este desemnat câștigătorul Premiului Goncourt Alegerea României și Republicii Moldova 2023. Volumul abordează tema incestului suferit în copilărie de către un personaj feminin. (Livres Hebdo)

5. „Change”, de Édouard Louis, „James”, de Percival Everett și „Green Dot”, de Madeleine Gray sunt printre cele mai bune 10 cărți ale anului de până acum, în viziunea BBC, iar „There’s Always This Year”, de Hanif Abdurraqib, „Coming Home”, de Brittney Griner și „The Book of Love”, de Kelly Link, sunt pe lista celor mai bune cărți ale anului, în viziunea revistei Time.

Bonus: Cele mai așteptate cărți ale acestei veri (NPR.org) și recomandări de lectură pentru vara anului 2024 (Washington Post).

6. Raportul anual britanic „Ce citesc copiii” a arătat o scădere cu 4,4% a numărului de cărți citite de copii, prima scădere a acestui număr după pandemie. În total, peste 26,1 milioane de cărți au fost citite de 1,2 milioane de elevi în anul școlar 2022-2023 față de 27,2 milioane de cărți în anul școlar precedent. De asemenea, s-a evidențiat printr-un sondaj și o scădere cu 26% a numărului de copii care citesc zilnic în timpul liber față de anul 2005, plăcerea de lectură a copiilor fiind la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. (BookSeller)

7. Scriitorul francez Eric-Emmanuel Schmitt se va afla la București în perioada 13-14 iunie,  la invitația Editurii Humanitas Fiction și va participa la două evenimente care vor avea în centrul lor cele mai recente volume ale sale publicate în traducere românească, „Soare întunecat” și „Viața mea cu Mozart”. (Link)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Camino Ghosts”, de John Grisham (al treilea volum din seria Camino); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Demon of Unrest”, de Erik Larson, o relatare a perioadei dintre alegerea lui Abraham Lincoln ca președinte al SUA și începutul Războiului civil american. O altă noutate interesantă în top, la categoria Diverse, volumul „You Deserve Good Gelato”, de Kacie Rose. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Seara, după ora 9, de Delia Hügel, Editura Litera

-Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este țara mea, de Radu Aldulescu, Editura Polirom

-Poezia rock, de Alexandru Vakulovski, Editura Prut Internațional

-Sala de așteptare, de Bedros Horasangian, Editura Cartex

-Orgia perpetuă. Flaubert și Madame Bovary, de Mario Vargas Llosa, Editura Humanitas Fiction

-Îți place mai întunecat, de Stephen King, Editura Nemira

-Loxandra, de Maria Iordanidou, Editura Curtea Veche Publishing

-84000, de Claire North, Editura Paladin

-Povești de groază, de Peter Nadas, Editura Trei

-Ce tare ardea privirea lui Picasso, de Eugene Ebode, Editura Univers

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Editura Knopf va publica pe 4 februarie 2025 cartea de memorii de debut a lui Bill Gates, sub titlul „Source Code: My Beginnings”, urmând ca toate veniturile obținute din vânzare să meargă spre scopuri caritabile (Publishers Weekly);

-Phoebe Hadjimarkos Clarke a fost declarată câștigătoare a Premiului du Livre Inter 2024, pentru romanul ei „Aliène”, publicat de Editions du Sous-Sol (ActuaLitte);

-Rețeaua de librării Barnes & Noble a anunțat cele mai bune cărți ale anului de până acum (Link);

-Scriitoarea Laure Murat a primit Premiul Jean d’Ormesson 2024, pentru volumul „Proust, roman familial”, publicat de Editura Robert Laffont (ActuaLitte);

-Scriitorului american Colson Whitehead i-a fost decernat Premiul Gotham (acordat pentru cărțile despre sau a căror acțiune este situată în New York), pentru volumul „Crook Manifesto” (Publishers Weekly);

-După „The Ballad of Songbirds and Snakes”, Suzanne Collins va publica pe 18 martie 2025 un alt prequel la Jocurile Foamei, intitulat „Sunrise on the Reaping” (Associated Press);
-Editura Fig Tree va publica un nou volum de memorii culinare ale actorului Stanley Tucci, având titlul „What I Ate in One Year (and related thoughts)” (BookSeller);

-Cele mai bune cărți ale lui Philip K. Dick (Five Books);

-Cărțile preferate ale scriitoarei Elif Shafak (Radical Reads).

Fotografia săptămânii: Trei dintre cele mai bune 10 cărți ale anului de până acum, în viziunea BBC.

Ți-ar mai putea plăcea
Bhanu Kapil a primit Premiul T.S. Eliot pentru poezie – Cronica de carte
Cărțile verii, citite și recomandate de Barack Obama – Cronica de Carte