Topirea globală a gheţarilor s-a accelerat în ultimul deceniu – Cronica de Mediu
1. Topirea globală a gheţarilor s-a accelerat în ultimul deceniu, conform unui studiu fără precedent, potrivit căruia acest fenomen, care contribuie la creşterea ireversibilă a nivelului mărilor, ar putea fi mai rapid decât se anticipa în viitor. Într-o analiză inedită, o echipă internaţională a constatat o creştere semnificativă a ritmului de topire, cu circa 36% mai multă gheaţă pierdută între 2012 şi 2023 comparativ cu perioada 2000-2011. (G4media.ro)
2. Luna trecută a fost a cincea cea mai caldă lună ianuarie din ultimii 125 de ani, iar la două stații meteo – Bisoca (jud Buzău) și Suceava, temperatura a fost cu aproape 7 grade Celsius mai mare decât în mod normal. Au fost depășite recordurile absolute de temperatură la 40 de stații meteo, arată datele din caracterizarea climatologică publicată de ANM. Temperatura maximă a lunii ianuarie a fost la sub 2 grade de recordul din toate timpurile. La două stații meteo, în județul Buzău și în Suceava, media temperaturii a fost cu 6,8 C peste normal. (Hotnews.ro)
3. Producția de energie a Chinei pune cărbunele și energiile regenerabile în competiție, potrivit unei noi analize care a constatat că aprobarea continuă a proiectelor pe bază de cărbune în 2024 a subminat creșterea „fără precedent” a producției de energie curată. China este cel mai mare emitent de carbon din lume, dar și cel mai mare producător de energie regenerabilă. Guvernul s-a angajat să atingă vârful emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030 și să ajungă la neutralitatea carbonului până în 2060. Cu toate acestea, experții se tem că aceste obiective nu vor putea fi atinse atâta timp cât guvernul va continua să aprobe noi producții de cărbune și să acorde prioritate energiei pe bază de cărbune. (Theguardian.com)
4. Vegetația a cunoscut în anul 2020 o răspândire care nu își găsește echivalent în toată istoria observațiilor moderne prin satelit, din anul 2001 și până în prezent, susțin specialiști de la mai multe centre de cercetare din SUA, într-un studiu publicat în revista Remote Sensing of Environment. Datele indică o influență majoră a modificărilor climatice din ultimii ani, precum și a eforturilor de reîmpădurire din Asia. Efectele au fost cele mai pronunțate în zonele nordice, acolo unde creșterea temperaturilor a dus la o extindere a sezonului cald. (Hotnews.ro)
5. Un nou studiu avertizează că gheața din Oceanul Arctic, care persistă pe tot parcursul anului, ar putea dispărea mult mai devreme decât se estima anterior. Conform calculelor echipei, Oceanul Arctic Central ar putea rămâne fără gheață în mod sezonier în fiecare an începând din 2035, iar ultima fâșie de gheață permanentă ar dispărea la 6-24 de ani după ce acest model sezonier de lipsă de gheață va fi stabilit. (Digi24.ro)
6. Conform monitorului UE, temperaturile globale au depășit cu 1,75°C nivelurile preindustriale, prelungind astfel seria de maxime fără precedent. Luna ianuarie a fost a 18-a lună din ultimele 19 în care s-au înregistrat temperaturi medii globale la suprafață peste nivelul preindustrial de 1,5°C. Oamenii de știință din domeniul climei se așteptau ca această perioadă excepțională să se atenueze după ce evenimentul El Niño de încălzire a atins punctul culminant în ianuarie 2024 și condițiile au trecut la o fază opusă, de răcire, La Niña. (Theguardian.com)
7. Temperaturile de la polul nord sunt cu 20 °C peste medie și depășesc punctul de topire a gheții. Oamenii de știință spun că temperaturile neobișnuit de blânde sunt legate de sistemul de presiune joasă de deasupra Islandei, care direcționează un flux puternic de aer cald către polul nord. (Climatefactchecks.org)
8. Stare „extrem de critică”. Râurile din Europa sunt contaminate cu mercur, nitrați și alți poluanți, avertizează Comisia Europeană. Mai puțin de 40 % din corpurile de apă de suprafață din UE au o stare ecologică bună, în timp ce doar puțin peste un sfert au o stare bună în ceea ce privește poluarea chimică – în principal din cauza contaminării generalizate cu mercur și alți poluanți nocivi. (Hotnews.ro)
9. O nouă cercetare oferă răspunsuri la întrebarea dacă urșii polari din Arctica vor dispărea din cauza crizei climatice. Potrivit unui articol publicat în revista Science, populația de urși polari din Golful Hudson s-a redus cu 50% din 1990 încoace. Fără măsuri urgente de reducere a emisiilor, viitorul acestei specii iconice rămâne incert. (Libertatea.ro)
10. Numărul șobolanilor crește vertiginos în marile orașe pe măsură ce temperaturile globale urcă. Washington DC, San Francisco, Toronto, New York și Amsterdam au înregistrat cea mai mare creștere a numărului acestor rozătoare, potrivit studiului, care a analizat date din 16 orașe din întreaga lume. Unsprezece dintre orașe au prezentat „tendințe semnificative de creștere a numărului de șobolani”, se arată în lucrarea publicată în revista Science Advances, iar aceste tendințe ar putea continua. (Digi24.ro)