Testele de sânge pot detecta cancerul uterin și cel ovarian – Cronica Știrilor Pozitive

Astăzi, cel mai probabil, vom depăși 1,5 milioane de persoane vindecate de Covid-19. Rata deceselor în rândul cazurilor închise a scăzut în ultima săptămână de la 18% la 16%. Numărul cazurilor grave din total cazuri active rămâne la 2%.

1. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat o testare a populaţiei la nivel naţional, după data de 1 iunie, aceasta urmând să fie realizată prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică. Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei în România. (News.ro)

2. Cercetătorii de la Johns Hopkins University au anunțat că testele de sânge pot detecta cancerul uterin și cel ovarian. Cele două forme de cancer nu prezintă de obicei simptome și sunt depistate de obicei în stadii avansate. Studiul a fost realizat pe 10000 de femei cu vârste între 65 și 75 fără un istoric al bolii. (Yahoo News)

3. Laptele mamelor infectate de noul virus conține anticorpi capabili să protejeze bebelușii, relevă datele unui studiu. Virusul nu s-ar transmite prin lapte, ceea ce le permite mamelor să-și alăpteze în continuare copiii, chiar dacă sunt infectate. (Link)

4. Cercetătorii canadieni au anunțat că experimentează tratarea pacienților infectați cu noul virus cu ajutorul unei forme modificate de dializă, în care sângele este tratat în afara corpului. (CTVNews)

5. Cheagurile de sânge prezente la pacienții infectați cu noul virus sunt normale, fiind prezente la majoritatea infecțiilor, începând în 1903, de când au fost documentate prima oară. (Wired)

Știri pozitive din Cronica de Carte:

  • O parte din librăriile Companiei de Librării Bucureşti s-au redeschis din 4 mai (Forbes.ro);
  • Muzeul Național al Literaturii Române Iași oferă în format electronic, gratuit, revistele Dacia Literară din perioada 2015-2017 (Link);
  • Penguin Random House a donat 30 de cărți în format audio pentru posturile de radio din 110 închisori. De asemenea, editura britanică donează audiobooks și pentru radiourile care deservesc pacienții din spitale (BookSeller);
  • Un grup de peste 40 de scriitori din Portugalia scriu, în aceste zile, un roman colectiv din auto-izolare (The Guardian);
  • Doi populari autori de cărți despre mâncarea vegană au publicat un volum electronic intitulat ”The Lockdown Cookbook”, care este disponibil contra unei donații simbolice de minimum 1 liră sterlină; banii strânși vor fi trimiși organizațiilor care luptă împotriva pandemiei (BookSeller);
  • Mai multe vedete, printre care Daniel Radcliffe, Dakota Fanning, David Beckham și Eddie Redmayne, vor lua parte la o serie de lecturi video ale primului volum din seria Harry Potter, în cadrul programului Harry Potter at Home (BookRiot).

6. Spania a anunțat cel mai mic număr de decese înregistrate din cauza Covid-19 de la mijlocul lunii martie. Astăzi, pentru jumătate de țară se ridică o parte din restricții, fiind permise grupurile de până în 10 persoane și călătoriile în interiorul provinciilor. (Reuters)

7. Ieri s-a înregistrat cel mai mic număr de decese în Franța de după 17 martie, când s-au impus restricțiile. Astăzi Franța își reia parțial activitatea, fiind permisă inclusiv redeschiderea școlilor. (Hotnews)

8. Noua Zeelandă a anunțat 3 cazuri noi în această dimineață. Premierul Jacinda Ardern a anunțat eliminarea unor restricții începând de joi, iar de luni se redeschid școlile. (Reuters)

9. O femeie italiancă de 25 de ani, răpită în Kenya, în noiembrie 2018, de o grupare islamistă, a fost eliberată. (BBC)

10. Aproape 300.000 de veterani americani, participanți la Al Doilea Război Mondial, trăiesc, la 75 de ani de la încheierea războiului. (PewResearch)

Fotografia dimineții – Angelina Friedman, de 101 ani, născută pe vaporul cu care mama sa italiancă a ales să emigreze în SUA, a învins Covid-19, la fel cum a supraviețuit și cancerului:

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii germani au reușit să facă șoarecii paralizați, după leziuni ale măduvei spinării, să meargă din nou – Cronica Știrilor Pozitive
România a avut, în ultimul trimestru, cea mai rapidă revenire a economiei în rândul statelor UE – Cronica Știrilor Pozitive