Telescopul James Webb a fotografiat pentru prima oară o exoplanetă – Cronica Spațială

1. NASA a amânat marți lansarea rachetei SLS din cadrul misiunii Artemis I, prin care va trimite o capsulă Orion fără echipaj uman pe o orbită lunară. Motivul amânării este o problemă tehnică la unul dintre motoare, care a raportat temperaturi mai mari decât cele nominale. Inginerii NASA consideră însă că motorul nu are nicio defecțiune și că eroarea a apărut din cauza unui senzor. Cele trei motoare RS-25 ale rachetei nu pot porni dacă nu este atinsă o temperatură prestabilită. NASA a reprogramat lansarea pentru sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 21:17 (ora României), în cadrul unei ferestre de două ore. Totuși, prognoza meteo indică șanse favorabile de numai 40%. (NASA)

2. Astronomii au folosit pentru prima oară telescopul spațial James Webb pentru a obține o imagine directă cu o exoplanetă. Ținta aleasă a fost giganta gazoasă HIP 65426 b, descoperită în anul 2017 și despre care se știe până acum că are o masă de 6 până la de 12 ori mai mare decât Jupiter și că s-a format cu numai 15-20 de milioane de ani în urmă, comparativ cu vârsta Pământului de 4.5 miliarde de ani. Puterea telescopului va permite probabil cercetătorilor să obțină informații mai exacte despre această exoplanetă. (Earth Sky)

3. Astronomii au descoperit o exoplanetă mai mare decât Pământul care orbitează o pitică roșie cu o traiectorie eliptică neobișnuită: exoplaneta este parțial în zona cu condiții prielnice dezvoltării vieții, în care apa poate exista în stare lichidă, și parțial în afara acestei zone. Un an pe această planetă durează doar 11 zile. Exo-planeta se află numai 37 de ani-lumină de Pământ și are o masă de patru ori mai mare decât planeta noastră. (NAO)

4. Roverul Perseverance a analizat rocile de pe fundul craterului Jerezo de pe planeta Marte și a făcut o descoperire importantă. Cercetătorii se așteptau să găsească roci sedimentare, întrucât craterul a adăpostit un lac cu miliarde de ani în urmă. În schimb, datele arată că pe fundul craterului sunt două tipuri de roci magmatice: una dintre ele s-a format la mare adâncime din magmă, în timp ce a doua este o rocă rezultată în urma activității vulcanice de la suprafață. (NASA)

5. Inginerii NASA au identificat motivele pentru care sonda Voyager 1 a început să trimită informații confuze despre poziționarea sa cu câteva luni în urmă, în ciuda faptului că în rest opera normal. Inginerii au descoperit că datele de telemetrie erau trimise prin intermediul unui computer care nu mai funcționa de câțiva ani, iar din acest motiv datele au fost corupte. Totuși, inginerii nu cunosc încă motivele pentru care Voyager 1 a ales să trimite datele prin acest computer. (NASA)

6. NASA a anunțat că va transmite în direct în 26 septembrie impactul unei probe spațiale cu un corp ceresc, ca parte a misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART). Misiunea are ca scop principal să testeze o metodă de apărare împotriva unor asteroizi, iar proba spațială se va prăbuși în mod delibrat pe o mică lună a asteroidului Didymos pentru a vedea dacă în viitor există șanse ca o astfel de probă să modifice traiectoria unui asteroid. Impactul va avea loc în noaptea de 26 spre 27 septembrie la ora 2:14, ora României. (Space)

7. Cercetătorii care analizează mostrele de rocă prelevate de pe Lună în cadrul programului Apollo au descoperit părți microscopice de sticlă care conțin gaze nobile precum neon sau helium, similare cu cele din mantaua Pământului. Această descoperire întărește teoria Giant Impact, care spune că o planetă de dimensiunea lui Marte s-a ciocnit de Pământ în timpul formării sale, iar în urma impactului s-au format Pamântul și Lună. (Science)

8. NASA și Agenția Spațială a Emiratelor Arabe Unite au anunțat rezultatele comune ale studiului asupra aurorelor protonice de pe planeta Marte, pe baza datelor colectate de la cele două misiuni spațiale, MAVEN și, respectiv, EMM. Datele vor ajuta cele două agenții să înțeleagă mai bine atmosfera lui Marte. Aurorele protonice au fost descoperite pentru prima oară de sonda MAVEN în 2018. Acestea se formează în momentul în care vântul solar interacționează cu partea superioară a atmosferei marțiene. (Phys)

9. NASA a anunțat că a semnat un contract pentru încă 5 zboruri spre Stația Spațială Internațională cu SpaceX pentru 1.43 miliarde de dolari. Cel puțin teoretic, noul contract va acoperi toate zborurile pe care le-ar putea face NASA către ISS până spre finalul anului 2030, când cel mai probabil stația va fi dezafectată. Alte 6 zboruri spre ISS urmează să fie realizate de Boeing. (Space News)

10. China a anunțat că intenționează să opereze două modificări majore la racheta în două trepte Long March 2D, pe care o folosește de peste 30 de ani. Prima noutate este că rachetă va renunța în viitor la combustibilul toxic tetroxid de dinazot și dimetilhidrazină nesimetrică în favoarea unei combinații de kerosen și oxigen lichid. În plus, China își propune ca rachetele să devină reutilizabile, așa cum procedează SpaceX cu Falcon 9, pentru a reduce costurile lansărilor. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit cel mai luminos pulsar din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială
Planeta Marte ar putea găzdui un ecosistem de viață microbiană subterană – Cronica Spațială