Telescopul Hubble a identificat cel mai vechi dublu-quasar din Univers – Cronica Spațială
1. NASA a identificat o problemă software la “elicopterul” Ingenuity de pe Marte, ca urmare a unei defecțiuni apărute în timpul unui test al rotoarelor. NASA afirmă că va remedia problema software în scurt timp, însă aceasta trebuie ulterior să fie validată în cadrul unei proceduri mai complexe. De accea, primul zbor al lui Ingenuity, planificat inițial pentru 14 aprilie, a fost amânat pe termen nedeterminat. NASA intenționează să anunțe o nouă dată pentru zbor în cursul săptămânii viitoare. (NASA)
2. Landerul InSight de pe Marte va intra în modul de hibernare din cauza faptului că panourile sale solare sunt acoperite de praf și produc energie la numai 27% din capacitatea obișnuită. Astfel, NASA va dezactiva toate funcțiile care nu sunt necesare pentru supraviețuire în speranța că bateriile landerului nu vor ceda complet în cele trei luni de iarnă care urmează în zona Elysium Planitia. InSight a amartizat în 2018 și a detectat până în prezent peste 500 de cutremure. (Yahoo! News)
3. Telescopul Hubble a identificat cel mai vechi dublu-quasar din Univers. Cei doi quasari au fost descoperiți la 10 miliarde de ani lumină distanță, iar distanța dintre ei este de numai 10.000 de ani lumină, adică mai puțin de jumătate din distanța de la Pământ la centrul galaxiei Calea Lactee. Un quasar este un nucleu galactic activ îndepărtat care emite cantități uriașe de energie. (LiveScience)
4. Astronomii de la Universitatea din Groningen (Olanda) afirmă că obțin tot mai multe indicii că toate galaxiile au găuri negre masive în centrele lor. Pentru moment, astronomii nu înțeleg pe deplin modul în care găurile negre au potențialul de a deveni uriașe, însă noua descoperire va contribui la o mai bună înțelegere a fenomenului. (Science Alert)
5. Nora AlMatrooshi este prima femeie din Emiratele Arabe Unite (UAE) care devine astronaut, la capătul unui proces de selecție pentru doi astronauți dintre cele peste 4300 de persoane care au aplicat. De profesie inginer mecanic, Nora AlMatrooshi a lucrat pentru un producător de petrol local și va urma un stagiu de pregătire la NASA în a doua parte a acestui an. (SpaceNews)
Bonus: SpaceX a câștigat contractul pentru a furniza o navetă spațială care să trimită oameni pe Lună pentru NASA în cadrul programului Artemis. Propunerea SpaceX este să trimită oameni pe Lună cu o navetă spațială Starship. Naveta va fi lansată cu ajutorul unei rachete Super Heavy și va fi realimentată cu carburant pe orbită joasă a Pământului, înainte de a se îndrepta spre Lună. Valoarea contractului este de 2.89 de miliarde de dolari. SpaceX a luptat pentru acest contract cu Blue Origin și Dynetics, ale căror oferte erau „semnificativ” mai costisitoare pentru NASA. Planul inițial era ca NASA să aleagă mai mulți câștigători care să lucreze în paralel pentru acest program, însă în cele din urmă administrația a fost nevoită să aleagă un singur câștigător din cauza bugetului limitat acordat de stat. Planul inițial pentru programul Artemis este ca NASA să trimită oameni pe Lună în 2024, însă termenul ar putea fi revizuit. (SpaceNews, document oficial PDF)
6. China face ultimele pregătiri pentru a plasa pe orbita joasă a Pământului primul modul din cadrul unei stații spațiale. Lansarea modulului botezat Tianhe va avea loc cel mai probabil spre finalul lunii aprilie. China și-a propus să construiască o stație spațială formată din 3 module prin intermediul a 11 lansări care vor avea loc până în 2022. După finalizare vor exista 4 misiuni cu echipaj uman la care vor lua parte 12 taikonauti. (Space News)
7. Rover-ul Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) dezvoltat de NASA va ajunge pe Lună în 2023 după ce va fi lansat cu o rachetă Falcon Heavy a celor de la SpaceX. Rover-ul va fi transportat la bordul unui lander produs de compania privată Astrobotic. Misiunea este una crucială pentru NASA în contextul în care rover-ul va avea ca obiectiv să găsească gheață pentru a pregăti misiunea cu echipaj uman planificată pentru moment pentru anul 2024. (Space)
8. DARPA, agenția care dezvoltă noi tehnologii pentru forțele armate americane, a anunțat că Blue Origin, Lockheed Martin și General Atomics se numără printre companiile care vor încerca să dezvolte o navă spațială echipată cu sistem de propulsie nuclear. Sistemul de propulsie nucleară (Nuclear Thermal Propulsion – NTP) funcționează prin transferul de căldură de la un reactor nuclear la un propulsor lichid, iar planul este ca primul test cu o astfel de navă spațială să aibă loc pe orbita joasă a Pământului cel târziu în 2025. Pe termen lung, sistemele de propulsie nuclear ar putea fi folosite pentru a trimite oameni pe Marte. (Engadget)
9. Cercetătorii de la Unversitatea California Santa Cruz au făcut un experiment inedit prin care au încălzit mostre de meteoriți la temperaturi foarte înalte pentru a analiza gazele emise. Pe baza rezultatelor, cercetătorii susțin că atmosferele inițiale ale planetelor ar putea fi complet diferite de cele stabilite convențional în modelele teoretice actuale. (Phys)
10. Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory din California au analizat o serie de date obținute de la sateliții NASA și au descoperit o creștere semnificativă a emisiilor de căldură deasupra unor zone cu vulcani cu câțiva ani înainte ca o erupție să aibă loc. Descoperirea are potențialul de a ajuta cercetătorii să anticipeze erupția unui vulcan pe baza datelor obținute de la sateliți. (Phys)