Telescopul Hubble a fotografiat cea mai îndepărtată stea observată până acum – Cronica Spațială

1. Telescopul spațial Hubble a reușit să fotografieze cea mai îndepărtată stea observată până acum. Steaua WHL0137-LS a primit porecla Earendel și se află la o distanță de 27.7 miliarde de ani-lumină. Steaua este atât de îndepărtată încât lumina acesteia a avut nevoie de 12.9 miliarde de ani pentru a ajunge la Pământ, ceea ce înseamnă că steaua a luat naștere la mai puțin de un miliard de ani de la formarea Universului. Precedentul record fusese înregistrat în 2018, când Hubble a fotografiat o stea aflată la 4 miliarde de ani-lumină de Pământ. Cercetătorii au anunțat deja că vor analiza luminozitatea, temperatura și compoziția stelei cu ajutorul telescopului spațial James Webb, succesorul lui Hubble. Este puțin probabil ca Earendel să fie una dintre primele stele care au apărut în Univers, însă descoperirea acesteia va ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine din ce sunt alcătuite stelele vechi. (Hubble)

2. Astronomii au obținut cea mai detaliată imagine cu un obiect spațial misterios care, în lungimi de undă radio, are o formă circulară și o luminozitate puternică la exterior. Până acum, astronomii au mai identificat cinci astfel de obiecte, cunoscute în limbaj științific drept ORC (Odd radio circles), dar niciunul dintre ele nu avea o claritate atât de mare. Imaginea a fost realizată cu telescopul MeerKAT din Africa de Sud. (Nature)

3. Sonda spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene a realizat o fotografie cu Soarele de la cea mai mică distanță față de stea din istorie. Imaginea a fost realizată într-un moment în care sonda se afla exact la jumătate din distanța dintre Pământ și Soare, și anume 75 de milioane de kilometri. Instrumentul Extreme Ultraviolet Imager a realizat 25 de imagini individuale la interval de 10 minute, iar cercetătorii ESA au realizat ulterior un mozaic pentru a prezenta o imagine cu Soarele. (Space)

4. O echipă de astronomi susține că cel puțin o parte din galaxia Calea Lactee din care face parte și Pământul are o vârstă mai mare decât se credea până acum. Pe baza datelor obținute de la misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene și a datelor furnizate de telescopul Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST) din China, astronomii au ajuns la concluzia că o parte din galaxie s-a format cu două miliarde de ani mai devreme decât se credea până acum, la numai 0.8 miliarde de ani după Bing Bang. (Universe Today)

5. Astronomii au identificat un nor de praf de dimensiunea unei stele la o distanță de 330 de ani-lumină de Pământ. Analizele ulterioare au scos în evidență că norul de praf a fost generat de două exoplanete care s-au ciocnit în plin proces de formare. Descoperirea ar putea oferi cercetătorilor noi informații despre modul în care s-a format sistemul nostru solar. (Science Alert)

6. Cercetătorii japonezi care studiază probele de pe asteroidul Ryugu au anunțat că datele obținute până în prezent sugerează că, în realitate, Ryugu nu este de fapt un asteroid, ci rămășița unei comete. Probele au fost colectate în 2018 de naveta spațială Hayabusa 2, care le-a returnat apoi pe Pământ în decembrie 2020. (Universe Today)

7. Prima misiune spațială privată spre Stația Spațială Internațională (ISS) a fost amânată din nou, de data aceasta pentru 6 aprilie. Misiunea urmează să fie realizată de compania privată Axiom Space cu ajutorul unei capsule Dragon Crew dezvoltată de SpaceX și să transporte pe ISS un fost astronaut american și trei turiști spațiali. Misiunea a fost amânată din motive indepedente de Axiom Space: NASA efectuează în prezent o serie de teste cu racheta SLS din cadrul programului Artemis pe o rampă situată în imediata apropiere a rampei de lansare pe care o va folosi Axiom Space. (Republic World)

8. NASA a comandat încă 12 misiuni de alimentare cu echipamente și hrană pentru Stația Spațială Internațională (ISS). Noul contract prevede că 6 zboruri vor fi efectuate de SpaceX, iar alte 6 de compania privată Northrop Grumman. Decizia de a acorda un astfel de contract companiei Northrop Grumman este surprinzătoare în condițiile în care aceasta ar urma să folosească pentru lansare rachete Antares cu motoare produse în Rusia, iar statul european a anunțat deja că nu va mai livra astfel de motoare în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, prima treaptă a rachetei este produsă de o companie din Ucraina. În prezent, Northrop Grumman are pe stoc doar două rachete Antares. (NASA)

9. SpaceX a decis să încheie producția de capsule cu echipaj uman Crew Dragon, potrivit unor informații dezvăluite de Reuters. Capsulele Crew Dragon sunt folosite pentru misiunile cu echipaj uman spre Stația Spațială Internațională și reprezintă singurul mijloc de transport cu personal uman spre ISS dezvoltat în SUA. În total, SpaceX are patru capsule Crew Dragon, iar inginerii vor fi practic sub presiune să remedieze rapid eventualele defecțiuni pentru a nu afecta programul încărcat de lansări de astronauți spre ISS. Decizia a fost luată pentru ca SpaceX să se concentreze pe dezvoltarea programului Starship, care are ca obiectiv să trimită echipaj uman spre Lună și Marte. (Reuters)

10. Un american și doi ruși de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au revenit cu bine pe Pământ în 30 martie la bordul unei capsule Soyuz MS-19. Misiunea de revenire a generat o serie de controverse din cauza războiului din Ucraina, însă astronautul american Mark Vande Hei a fost preluat fără probleme de un avion NASA pentru a fi transportat în SUA, în timp ce cosmonauții ruși au plecat spre Moscova. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a trimis un clip video de la 30 de milioane de kilometri de Pământ în 101 secunde – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit în spațiu cation de metil, un compus de carbon esențial pentru viață – Cronica Spațială