Taxă de 5 euro pentru călătoriile cu avionul de la Cluj-Napoca – Cronica de Turism
1. Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca a introdus în 1 noiembrie o taxă de dezvoltare de 5 euro care este inclusă în prețul biletului de avion cu plecare din Cluj-Napoca. Noua taxă se va aplica cel puțin până în 31 decembrie 2028 și va fi utilizată pentru susținerea proiectelor de dezvoltare ale aeroportului. (Boarding Pass)
2. Orașul portughez Faro, una dintre principalele atracții turistice ale regiunii Algerve, a implementat în 1 noiembrie noua taxă turistică de 1 euro pe noapte valabilă în afara sezonului estival. Taxa de 1 euro pe noapte este percepută între lunile noiembrie și februarie, pentru ca din martie până în octombrie taxa să crească la 2 euro pe noapte în timpul sezonului turistic. (Schengen News)
3. Catedrala Notre Dame din Paris va fi redeschisă publicului în 8 decembrie, la cinci ani de la incendiul din 2019, chiar dacă lucrările de restaurare vor fi finalizate abia anul viitor. Ministerul Culturii propune și introducerea unei taxe de vizitare de 5 euro, însă Biserica Catolică se opune și argumentează că bisericile franceze trebuie să rămâne gratuite pentru toată lumea. (Lonely Planet)
4. Publicația Urban Adventure a publicat un ghid de călătorie pentru Muzeul Michelin din localitatea franceză Clermont-Ferrand, cu detalii complete despre secțiunile muzeului, programul de vizitare și opțiunile de călătorie spre centrul Franței. (Urban Adventure)
5. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat două proiecte care ar putea avea un impact semnificativ pe piața turismului. Primul proiect prevede că operatorul turistic va fi obligat să ramburseze banii turiștilor dacă nu poate oferi serviciile incluse, însă formularea ambiguă poate conduce la situații în care turiștii să ceară banii înapoi dacă nu a fost zăpadă la munte sau soare la mare. Al doilea proiect interzice promovarea locurile de cazare neclasificate, ceea ce înseamnă că platforme precum Booking și Airbnb vor fi obligate să solicite documente de clasificare pentru unitățile de cazare listate. (Funky Travel)
6. Compania aeriană Bees Airlines a anulat toate zborurile de pe rutele Suceava – București și Suceava – Baden-Baden (Germania) din perioada 7-28 noiembrie, fără să menționeze explicit motivul acestei decizii. (Boarding Pass)
7. Aeroportul Schiphol din Amsterdam a inaugurat o extensie de 5.000 de metri pătrați pentru pasageri la Lounge 1. Principalul beneficiu este că noul spațiu mărește locurile disponbile pentru pasagerii care așteaptă îmbarcarea, iar în perioada următoare vor fi construite și spații de retail. Anterior, în acest spațiu a fost o parcare pentru mașini. (Business Traveller)
8. Călătoriile cu trenul vor fi perturbate în Italia în perioada 28 noiembrie ora 21:00 – 29 noiembrie ora 21:00 ca urmare a unei greve care ar putea afecta inclusiv rutele regionale sau de lung parcurs ale operatorilor Treinitalia și Italo. De asemenea, în 29 noiembrie va avea loc o grevă a operatorilor de bagaje și a angajaților Wizz Air de la toate aeroporturile din Milano. (Euronews)
9. Peste 6.600 de locuitori din Lisabona au semnat o petiție prin care solicită un referendum pentru interzicerea închirierii apartamentelor în scop turistic în toate blocurile rezidențiale din oraș. Conform legislației portugheze, consiliul local din Lisabona este acum obligat să dezbată petiția și să decidă dacă va organiza sau nu un astfel de referendum, care ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2025. În prezent, în Lisabona există peste 20.000 de apartamente închiriate în regim hotelier. (The Guardian)
10. Spania și Portugalia intenționează să construiască o linie de cale ferată rapidă între Madrid și Lisabona care să fie inaugurată cel târziu în anul 2030. Noua linie este inclusă în planurile Uniunii Europene în cadrul coridorului de transport Trans-European Transport Network (TEN-T). (International Railway Journal)