Tarom va renunța la rutele din București spre Barcelona și Viena – Cronica de Turism
1. Blue Air a anunțat că nu va relua zborurile începând din 10 octombrie, așa cum stabilise anterior după suspendarea tuturor rutelor în 6 septembrie. Compania low-cost susține că decizia are la bază negocierile dificile cu un posibil investitor, iar până la finalizarea acestora nu va putea efectua zboruri. Astfel, Blue Air nu a mai avansat niciun termen pentru reluarea zborurilor. (Hotnews)
2. Noua companie aeriană AirConnect și-a amânat lansarea zborurilor pe piața din România până în 26 martie 2026, deși ar fi trebuit să opereze primele rute în 15 octombrie. Clienții care și-au cumpărat deja bilete pot solicita rambursarea banilor sau pot reprograma călătoria. AirConnect susține că va publica în curând programul de zbor pentru vara anului 2023, care ar urma să includă destinații din Grecia, Turcia și Croația. (Economedia)
3. Tarom va elimina rutele București – Barcelona și București – Viena începând din 29 octombrie, în ciuda faptului că ambele orașe europene reprezintă destinații populare pentru turiștii români. Cel mai probabil, decizia are la bază concurența puternică pe aceste rute, întrucât spre Barcelona există în prezent alte 12 curse săptămânale operate de Austrian Airlines, Ryanair și Wizz Air, în timp ce spre Viena există 10 curse săptămânale, toate operate de Wizz Air. (Boarding Pass)
4. Zborurile operate de Wizz Air din București și Cluj-Napoca spre Doncaster (Marea Britanie) vor fi transferate la Leeds (Marea Britanie) începând din 1 noiembrie, ca urmare a faptul că aeroportul din Doncaster va fi închis începând din 31 octombrie. Până în martie 2023 vor exista patru zboruri săptămânale de la București și două zboruri pe săptămână din Cluj-Napoca. (Airlines Travel)
5. Compania low-cost Ryanair va introduce în 1 noiembrie două zboruri săptămânale pe ruta Cluj-Napoca – Dublin, care vor fi operate în zilele de marți și sâmbătă. În prezent, după suspendarea zborurilor Blue Air, pe această rută mai zboară doar HiSky. (Boarding Pass)
6. Prețul mediu al unui bilet de avion dus-întors achiziționat în prima parte a anului 2022 prin platforma agenției de turism Vola a fost cuprins între 130 și 150 de euro. În sezonul estival s-au cumpărat peste 106,000 de bilete prin Vola, cu circa 10% mai multe comparativ cu anul trecut. (News.ro)
7. Începând din 3 octombrie, călătorii care folosesc CFR Călători pot cumpăra bilete online până în momentul plecării trenului din stație, nu doar cu cel puțin 6 ore înainte de călătorie, pentru cele mai multe rute. Astfel, această opțiune este valabilă pentru 440 de trenuri pe zi, mai exact pentru 75% dintre trenurile InterRegio, 65% dintre trenurile Regio Express și 32% dintre trenurile Regio. (Club Feroviar)
8. Aeroportul Heathrow din Londra a anunțat companiile aeriene că va renunța la limita zilnică de pasageri începând din 29 octombrie, potrivit publicației Wall Street Journal. Începând din luna iulie, Heathrow a impus o limită de 100,000 de pasageri procesați pe zi din cauza numărului redus de angajați, ceea ce a condus la anularea a numeroase zboruri, în special din partea British Airways. (Simple Flying)
9. Prețurile la hotelurile din Europa vor continua să crească în 2023, potrivit unui raport publicat de asociația globală de turism American Express Global Business Travel. Astfel, asociația anticipează că prețurile medii la hotelurile din Europa vor crește cu 10% la Paris, 9% la Stockholm și 8,5% la Dublin. Creșteri mai mici vor fi înregistrate la Amsterdam și Frankfurt (7,5%) și Londra (6,2%). (Schengen Visa Info)
10. Compania aeriană All Nippon Airways (ANA) va introduce un avion Boeing 787 cu un consum redus de dioxid de carbon pe ruta Tokio – San Francisco începând din 5 octombrie. Suprafața exterioară a avionului include un material dezvoltat de Nikon care reduce emisiile de dioxid de carbon prin reducerea fricțiunii cu aerul în timpul zborului. În plus, tetierele scaunelor sunt realizate din piele vegană. (Business Traveller)