Țările exportatoare de petrol din OPEC+, împreună cu Rusia, au decis cea mai mare reducere a producției zilnice de la începutul pandemiei – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Rezervele valutare au scăzut, anul acesta, cu cel mai rapid ritm înregistrat vreodată din cauza intervențiilor băncilor centrale pentru susținerea propriilor monede. De la începutul anului, rezervele valutare au scăzut cu aproape $1000 miliarde, adică 7,8%, până la $12000 miliarde. (Bloomberg)

2. Țările exportatoare de petrol din OPEC+, împreună cu Rusia, au decis cea mai mare reducere a producției zilnice, 2 milioane de barili, de la începutul pandemiei. Decizia a venit în pofida opoziției Statelor Unite și la mai puțin de trei luni de la vizita președintelui Biden în Arabia Saudită. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a declarat: “este evident că această decizie a OPEC+ este luată în coordonare cu Rusia”. (WSJ)

3. WSJ scris că administrația Biden se pregătește să reducă sancțiunile impuse Venezuelei pentru a permite Chevron să reia pomparea petrolului în această țară. SUA ar permite astfel exporturile de petrol din Venezuela către piața americană și cea europeană. (WSJ)

4. Europa s-ar putea confrunta cu o criză energetică şi mai acută anul viitor, după ce va utiliza rezervele de gaze naturale pentru a trece de frigul acestei ierni, a declarat miercuri şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE). (News.ro)

5. Surplusul balanței comerciale a Germaniei a scăzut la 1,2 miliarde euro în august, în condițiile în care importurile devin din ce în ce mai scumpe, iar exporturile scad. În urmă cu un an, Germania înregistră plusuri de 15-20 miliarde euro pe lună, ca diferența dintre exporturi și importuri. (Link)

6. Mai mult de jumătate din directorii executivi care au răspuns la un sondaj consideră că vor fi obligați să recurgă la concedieri în următoarele 6 luni, iar primii care vor pleca vor fi angajații care lucrează remote. (Marketwatch)

7. Mai mulți manageri de top anticipează o recesiune în următoarele 12 luni, dar peste jumătate dintre ei anticipează că va fi „ușoară și scurtă”. În Singapore, aproape 90% dintre directorii executivi au înghețat angajările sau plănuiesc să o facă în următoarele șase luni. (CNBC)

8. Uniunea Europeană și-a dat aprobarea finală pentru un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei. Măsurile includ mai multe restricții în comerțul cu Rusia, în ceea ce privește produsele de oțel și tehnologice, precum și o plafonare a prețului petrolului pentru livrările de țiței rusesc pe mare către țări terțe. (Profit.ro)

9. Șeful TotalEnergies, a doua cea mai mare companie petrolieră din Europa, a declarat că planul G7 de a limita prețul petrolului rusesc este o „idee proastă”. Este cea mai directă critică a ideii din partea unui înalt oficial din industrie. „Cred că, de fapt, este o idee proastă”, a declarat directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, la Forumul Energy Intelligence din Londra. „Este o modalitate de a-i reda conducerea lui Vladimir Putin, de fapt, și nu aș face niciodată asta.” (Bloomberg)

10. Banca Naţională Elveţiană urmăreşte îndeaproape situaţia de la Credit Suisse, ale cărei acţiuni şi obligaţiuni au fluctuat puternic în ultimele zile, din cauza incertitudinilor legate de costurile restructurării, a declarat miercuri Andrea Maechler, membru al consiliului de administraţie al băncii centrale. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Un fost bancher Goldman Sachs, la șefia BBC – Cronica de Business
Toți generalii care au condus armata SUA în Afganistan se află în consiliile de administrație ale unor companii – Cronica de Business