Târgul de carte Gaudeamus 2019, între 20-24 noiembrie, la Romexpo – Cronica de Carte

1. Între 20-24 noiembrie 2019, în Pavilionul B2 de la Romexpo, va avea loc Târgul de carte Gaudeamus Radio România. Au fost anunțate peste 8.000 mp de standuri, sute de evenimente editoriale și sute de mii de titluri. Accesul costă 5 lei pe zi, respectiv 10 lei abonamentul pe întreaga săptămână. (Eveniment)

2. Romanul ”Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, apărut inițial la Editura Polirom, se află pe lista lungă a unuia dintre cele mai prestigioase premii literare ale lumii, International Dublin Literary Award, alături de nume precum Olga Tokarczuk, Jonathan Coe sau Haruki Murakami. Ediția în limba engleză a fost publicată la Dalkey Archive Press. Numele câștigătorului va fi anunțat în iunie 2020. (Suplimentul de cultură)

3. Au fost desemnate cărțile câștigătoare la cele patru categorii ale Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei: la categoria Poezie, ”40. să înceapă jocurile”, de Cristina Ispas, Editura frACTalia; la categoria Proză, volumul ”Părinți”, de Diana Bădica, Editura Polirom; ”Jes”, de Jesica Baciu, Editura Nemira, a primit Premiul DLITE pentru Debut în Poezie; ”Trilogia sexului rătăcitor”, de Cristina Vremeș, Editura Humanitas, a primit Premiul DLITE pentru Debut în Proză. De asemenea, s-a acordat Premiul Special pentru o Literatură Fără Granițe Adrianei Babeți. (BanatulAzi)

4. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și-a publicat Raportul pe anul 2019 în ceea ce privește tinerii și drepturile de proprietate intelectuală. Câteva statistici din acesta: tinerii din țările baltice folosesc intenționat cel mai des surse ilegale de conținut digital (Lituania-45%, România-18%, media europeană este 21%); românii nu descarcă aproape deloc cărți piratate de pe Internet; 28% din românii care folosesc conținut ilegal nu știu că acesta este ilegal (media UE fiind de 16%). (EUIPO)

5. La cea de-a opta ediție a clubului de lectură #Bibliobibuli, se va discuta despre romanul „Poartă-ți plugul peste oasele morților”, de Olga Tokarczuk, publicat la Editura Polirom.  Întâlnirea va avea loc la Cărturești Verona pe 18 noiembrie, de la ora 19. (Eveniment)

6. Printre cele 26 titluri noi recomandate pentru luna noiembrie 2019, de către PostModern.ro, se numără cărți precum ”Doamna Pylinska şi secretul lui Chopin”, de Eric-Emmanuel Schmitt, ”Cei rămaşi şi cei plecaţi”, de Parinoush Saniee, ”Ada sau ardoarea”, de Vladimir Nabokov, ”Câteva feluri de a dispărea”, de Flavius Ardelean și ”Omul care mută norii”, de Radu Paraschivescu. (PostModern)

7. Printre cele mai bune 20 de cărți de non-ficțiune ale anilor 2010, în viziunea Literary Hub, găsim volume precum ”Bloodlands. Europe between Hitler and Stalin”, de Timothy Snyder (la noi, la Editura Humanitas), ”The Sixth Extinction”, de Elizabeth Kolbert (Editura Litera) și ”The Emperor of All Maladies”, de Siddhartha Mukherjee (Editura ALL). (Literary Hub)

8. Premiile Médicis 2019, la care a fost nominalizat și Mircea Cărtărescu, au fost anunțate zilele trecute: pentru roman, câștigătorul este Luc Lang; pentru roman străin, islandeza Audur Ava Olafsdottir; pentru eseu și memorii, actrița și scenarista Bulle Ogier. (ActuaLitte)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

  • Cronica realităților tulburătoare, de Matei Vișniec, Editura Polirom
  • Integrala poemelor, de Ana Blandiana, Editura Humanitas
  • O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei, de Mircea Mihăieș, Editura Polirom
  • Așteptând revoluția. Pașoptismul și vocile sale, de Ioan Stanomir, Editura Humanitas
  • Inima cedează ultima, de Margaret Atwood, Editura Art
  • Istoria Europei în pilule, Editura Litera
  • Istoria neașteptată, de Sam Willis și James Daybell, Baroque Books & Arts

10. Pe scurt, din lumea literară:

  • O barcă-bibliotecă aprovizionează cu cărţi locuitorii din insulele arhipelagului Stockholm. Locuitorii împrumută cărţi timp de şase luni, până în primăvară, când ambarcaţiunea revine (News.ro);
  • Peste 500 de cărți de artă, în format electronic, sunt disponibile gratuit pe site-ul Metropolitan Museum din New York (HelloWorld);
  • Pentru cei mulți care nu au citit cele 700 de pagini ale “Mueller Report”, cu privire la influența Rusiei în alegerile americane din 2016, va apărea, pe 3 decembrie, o versiune grafică, ilustrată de artistul german Jan Feindt (Washington Post);
  • Puteți vota cel mai ciudat titlu al unei cărți apărute în 2019, în limba engleză, pe BookSeller. Printre nominalizări, titluri precum “How to Drink Without Drinking” sau “Noah Gets Naked: Bible Stories They Didn’t Teach You at Sunday School” (BookSeller).

Fotografia ediției: ”Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, nominalizat la International Dublin Literary Award. Sursa: Editura Polirom.

Ți-ar mai putea plăcea
Au fost anunțate Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018 – Cronica de Carte
Nominalizările Premiilor Radio România Cultural 2022 – Cronica de Carte