Surse guvernamentale: Înjumătățirea accizei la carburanți nu se va mai aplica – Cronica serii
1. Înjumătățirea accizei la carburanți, cerută de PSD, nu se va mai aplica, au declarat surse guvernamentale. Această măsură nu doar că ar încălca legislația europeană, care prevede un nivel minim al accizei, ci ar putea fi și ineficientă din cauza fluctuațiilor de pe piața petrolului, provocate de invazia Rusiei în Ucraina. (G4Media)
2. Populația și firmele aveau credite de 326,46 miliarde de lei de la bănci în ianuarie, în creștere cu 0,7% față de decembrie. Față de ianuarie 2021 avansul este de 15,1%, în accelerare de la 14,8%, arată datele publicate de Banca Națională a României. Este cel mai bun ritm de creștere de după mai 2009, când, la acel moment, creditarea frână, atât pe fondul unui efect de bază, cât și ca urmare a efectelor recesiunii globale. (Profit.ro)
3. Mai puțin de jumătate (49,8%) din cazurile de COVID-19 din ultima săptămână au fost la persoane nevaccinate, conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). În schimb, 83,7% dintre decese au fost la persoane nevaccinate. (Hotnews)
4. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu a anunţat depunerea, săptămâna viitoare, a unei moţiuni simple care îl vizează pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pe tema proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Moșteanu susține că proiectul este ”o mascaradă”. (News.ro)
Din Cronica de Business: Creșterea prețului caselor din SUA a înregistrat un nivel record în 2021. Indicele național al prețurilor caselor S&P CoreLogic Case-Shiller, care măsoară prețurile medii la locuințe în marile zone metropolitane din întreaga țară, a crescut cu 18,8% anul trecut. Creșterea anuală a fost cea mai mare de când a început să fie măsurat acest indice, în 1987. (WSJ)
5. Ambasadorii Franţei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii cer Guvernului despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile. Ambasadorii susţin, într-o scrisoare transmisă ministrului Energiei Virgil Popescu şi premierului Nicolae Ciucă, faptul că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE şi Macquarie Asset Management (CEZ) şi-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populaţie revine sectorului privat. (G4Media)
6. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, acordarea unui ajutor umanitar mai multor state. Astfel, România va trimite 1,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca în Pakistan, Bangladesh, Algeria şi Libia. (News.ro)
7. Consiliul de Securitate ucrainean cere miercuri instaurarea stării de urgenţă în întreaga Ucraină, pe fondul unor temeri cu privire la o invazie rusă iminentă. (News.ro)
Din Cronica de Turism: Uniunea Europeană va recomanda tuturor statelor membre ca, începând din 1 martie, să nu mai solicite teste Covid-19 sau perioade de carantină pentru persoanele care prezintă certificate de vaccinare sau care s-au recuperat după boala. În prezent, există câteva state unde intrarea este condiționată de prezentarea unui test, chiar dacă persoana respectivă este vaccinată. (Travel Weekly)
8. Costul creșterii unui copil în China este de aproape șapte ori mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor, mult mai mult decât în Statele Unite și Japonia, relevă datele unui nou studiu. (Reuters)
9. Jumătate din ruși consideră corect ca ţara lor să utilizeze forţa militară împotriva Ucrainei pentru a împiedica guvernul de la Kiev să adere la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit unui sondaj publicat miercuri de postul de televiziune CNN. (Hotnews)
10. Sanofi și GlaxoSmithKline (GSK) au anunțat miercuri că intenționează să depună datele de la studiile lor clinice din fază 3 pentru a cere aprobarea vaccinului anti-Covid pe bază de proteine, dezvoltat împreună. (Reuters)