SUA au trecut de jumătate de milion de decese cauzate de Covid-19 – Cronica dimineții

1. Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au ținut un moment de reculegere, la Casa Albă, în memoria celor 500.000 de americani uciși de Covid-19. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o țară din cauza acestei boli. (BBC)

2. Ministerul Finanțelor n-a vândut nicio obligațiune la licitația de luni. Investitorii au depus puține oferte pentru titlurile scadente în 7 ani și la dobânzi considerate prea mari. Randamentele sunt în creștere pe toate scadențele. Obligațiunile scoase în piață de Finanțe aveau un prospect de 500 de milioane de lei, dar din partea băncilor au venit oferte de doar 313 milioane de lei, niciuna nefiind acceptată. Săptămâna trecută, Guvernul a avut o altă licitație slabă, cu o cerere de doar 460 de milioane de lei la o licitație pe 13 ani de 500 de milioane de lei, însă a acceptat ofertele băncilor la un randament de 3,75%. (Profit.ro)

3. Minierii din Lupeni au ieșit la suprafață după șase zile de proteste în subteran. Zeci de oameni s-au adunat, luni seară, la gura Minei Lupeni pentru a-i întâmpina pe cei aproximativ 80 de mineri blocaţi în subteran, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile şi unele drepturi restante. „Am decis să mergem înainte şi să mergem afară, chiar dacă mai sunt unele puncte nerezolvate”, a declarat unul dintre mineri, după ce a ieşit la suprafaţă. (News.ro)

4. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convenit luni înfiinţarea unui plan pentru acordarea de compensaţii fără recunoaşterea vinovăţiei în cazul efectelor secundare majore provocate de vaccinurile împotriva Covid-19 în 92 de ţări sărace care vor primi vaccinuri în cadrul programului COVAX, eliminând un motiv mare de îngrijorare în rândul guvernelor beneficiare. (News.ro)

5. Premierul Boris Johnson a anunțat un plan în mai multe etape pentru ieșirea din lockdown. In prima etapă, școlile vor fi deschise din 8 martie, iar ultima fază a programului, care va elimina cele mai multe dintre restricții, nu va începe mai devreme de 21 iunie, ceea ce înseamnă că multe afaceri vor rămâne închise până atunci. Marea Britanie a instituit cel mai dur lockdown dintre țările vestice, luna trecută, pentru a controla răspândirea unei tulpini de coronavirus, o mutație mai contagioasa decât versiunea inițială. (Reuters)

Una din Cronica Sportivă: Astăzi continuă optimile de finală ale Ligii Campionilor, cu încă două meciuri, respectiv Atletico Madrid – Chelsea Londra (meci care se va juca la București, pe Arena Națională) și Lazio Roma – Bayern Munchen. Ambele meciuri se vor juca de la ora 22.00, iar returul acestor partide se va desfășura pe 17 martie.

6. China a rămas cel mai important partener comercial al Germaniei și anul trecut. Este al cincilea an consecutiv în care țara asiatică este prima în relația comercială cu Germania. Schimburile comerciale au crescut cu 3%, până la 212,1 miliarde euro. Pe locul 2 s-a situat Olanda, iar pe 3 Statele Unite. (Link)

7. Secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a făcut ieri câteva remarci despre bitcoin. Ministrul Finanțelor în administrația Biden nu crede că bitcoin este utilizat pe scară largă ca mecanism de tranzacție. “În măsura în care este folosit, mă tem că este adesea folosit în tranzacții ilicite. Este un mod extrem de ineficient de a efectua tranzacții, iar cantitatea de energie consumată în procesarea acestor tranzacții este uluitoare. ” (CNBC)

8. Spotify a anunțat că fostul președinte Barack Obama și Bruce Springsteen vor avea un podcast disponibil exclusiv pe platformă. “Renegades: Born in the USA” va trata teme precum rase, căsătoria, cum să fii părinte, starea națiunii. Primul sezon va avea 8 episoade. (TheVerge)

9. Roverul Perseverance, trimis de NASA, a trimis primul video de pe Marte din istoria omenirii.
Imaginile surprinse de camerele de pe rover arată perspectiva unei nave spațiale ce aterizează pentru prima dată pe Marte. Roverul are 23 de camere, care includ posibilitatea de a face zoom precum și afișarea culorilor. Este posibil ca video să includă audio surprins de unul dintre cele două microfoane ale roverului, care s-a deschis pentru a auzi sunetele intrării în atmosferă, coborârea și amartizarea. (Ziare)

10. Șeful indienilor nativi Cherokee a declarat că este timpul că producătorul auto Jeep să renunțe a mai folosi numele lor pentru SUV-urile Cherokee și Grand Cherokee. Chief Chuck Hoskin Jr. a declarat că echipele de sport și companiile americane trebuie să înceteze în a mai folosi numele, imaginea, simbolurile Amerindienilor ca branduri pentru produsele lor. “Sunt sigur că intențiile au fost pozitive, însă nu ne onorează să avem numele nostru pe spatele unei mașini.” (AP)

Fotografia dimineții – Kenya este afectată de una dintre cele mai grave invazii de lăcuste din ultimele decenii:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Turismului: Turismul de pe litoral a crescut cu doar 1% în primele șapte luni ale anului – Cronica dimineții
Parametrii bugetului pe 2020: deficit bugetar de 3,5%, creștere economică de 4,1%, curs mediu de 4,75 lei/euro și o inflație medie anuală de 3,1% – Cronica dimineții