SUA: Anul trecut a fost înregistrată prima tentativă de atac cu o dronă asupra infrastructurii energetice a țării – Cronica de Tehnologie
1. SUA spun că, anul trecut, în iulie, a fost înregistrată prima tentativă de atac cu o dronă asupra infrastructurii energetice a țării – drona folosită a căzut pe acoperișul unei clădiri înainte de a-și atinge ținta. Aceasta era lipsită de orice marcaje de identificare, iar atacatorul încă nu a fost descoperit. (Wired)
2. Conform unui sondaj realizat chiar de Facebook, 12,5% dintre utilizatorii platformei sociale spun că aceasta le afectează negativ viața. Printre efectele acuzate se numără calitatea somnului, relațiile și parentingul. (WSJ)
3. Apple vrea să folosească cipuri de 3nm pe iPhone și Mac-uri din 2023, ceea ce va aduce câștiguri minore de performanță față de M1, M1 Pro și M1 Max. Acestea vor fi dezvoltate cu ajutorul TSMC și vor avea până la 40 de nuclee. (9to5mac)
4. Apple l-a angajat pe CJ Moore, care a lucrat anterior la Tesla, unde era responsabil de dezvoltarea sistemului Autopilot. Moore este cel care a sugerat că afirmațiile lui Elon Musk nu corespund cu capacitățile reale ale tehnologiei. La Apple, acesta va lucra la software-ul pe care compania îl dezvoltă pentru mașini autonome. (Bloomberg)
5. Microsoft a reparat problema care făcea ca mai multe programe de Windows 11 să nu mai funcționeze din cauza unui certificat expirat. Compania americană s-a grăbit să lanseze un patch, fără să mai aștepte ciclul normal de actualizare. (The Verge)
6. Meta vrea să-și dezvolte o rețea proprie de magazine fizice, unde să-și prezinte și să-și vândă produsele. Accentul va cădea pe produsele de VR și AR, compania americană dorind ca vizitatorii să poată încerca experiențele virtuale și augmentate în magazinele sale. (Profit.ro)
7. Sătui de problemele aplicației oficiale pentru școală, părinții din Stockholm au decis să dezvolte o versiune proprie. Autoritățile au implicat poliția pentru a împiedica folosirea acesteia, însă poliția a spus că nu există nicio ilegalitate, aplicația opensource accesând date care sunt deja disponibile în mod public. (Wired)
8. Un hacker a furat criptomonede în valoare de $55 de milioane de pe platforma bZx. Un dezvoltator al platformei a căzut victimă unei tentative de phishing, după ce a deschis un document atașat la un e-mail, cu un macro infectat. Atașamentul a declanșat un script care a golit portofelul victimei și a furat două chei private folosite de platformă. (The Record)
9. Google este acuzat că încetinește intenționat reclamele care nu sunt încărcate prin AMP, pentru a oferi un avantaj formatului propriu. Gigantul american mai este acuzat că a mințit cu privire la avantajele aduse de AMP – că acesta nu ar fi, în realitate, mai rapid ca alte tehnici de optimizare și că aduce o scădere cu 40% a veniturilor din reclame. (WP Tavern)
10. Streamerii turci au folosit programul Bit al Twitch pentru a spăla banii furați de hackeri de pe carduri. Metoda a ieșit la iveală după ce un leak recent a arătat că există streameri Twitch cu doar câteva zeci de urmăritori, care câștigă peste $1.000 pe zi. Conform unor calcule, în ultimi doi ani, în jur de 2.400 de streameri turci au ajutat la spălarea a aproximativ $9,8 milioane, oprind 20%. (Middle East Eye)