SUA a amenințat cu sancțiuni orice companie sau persoana care ajută la construirea conductei de gaz Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia – Cronica Externă

Europa

1. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că acordul privind distribuirea de date dintre UE și SUA nu îi protejează suficient pe cetățenii europeni de supravegherea guvernului, atunci când datele sunt transmise pe serverele americane. Decizia riscă să intensifice tensiunile transatlantice. (WashingtonPost)

2. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România cu impunerea unei sume pentru întârzierea aplicării și incompleta implementare a regulilor europene împotriva spălării banilor și finanțării terorismului. Romania a primit astăzi, 16 iulie, dispoziția să plătească Comisiei Europene suma de 3 milioane de euro. Irlanda a fost penalizată din același motiv cu o sancțiune de 2 milioane euro. Hotărârea CJUE vine după ce au fost deschide două acțiuni împotriva României și Irlandei de către Comisia Europeană, în august 2018. (Link)

Rusia

3. SUA a amenințat că va impune sancțiuni asupra oricărei companii sau individ care ajută la construirea conductei de gaz Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia. Moscova dorește finalizarea proiectului, după ce va primi permisiunea Danemarcei să înceapă construcția. (Link)

America de Nord

4. Administrația Donald Trump ia în considerare restricții largi de călătorie pentru membrii Partidului Comunist Chinez și familiile lor. Planul poate permite guvernului să revoce vizele celor care sunt déjà în SUA. (NYTimes)

5. Premierul canadian Justin Trudeau a fost implicat într-un scandal de integritate, după ce guvernul său a acordat un contract unei organizații de caritate care a plătit sute de mii de dolari ca onorarii pentru conferințe mamei și fratelui său. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

Bonus: SUA ar putea pierde influența asupra Irak-ului kurd în favoarea Chinei. De la începutul pandemiei coronavirus, China a fost foarte activă în regiune, prin ajutoarele și echipamentele medicale trimise. (AlJazeera)

Asia

6. Procurorii din Seul au deschis o investigație împotriva lui Kim Yo-jong, sora liderului nord coreean Kim Jong-un, pentru presupusul rol jucat de aceasta în distrugerea unui birou de legături dintre cele două țări, luna trecută. (Link)

7. Pakistan continua construirea arsenalului său nuclear îndreptat împotriva Indiei, arată un raport al guvernului german. (Link)

Bonus: Inundațiile din Bangladesh, Butan, India, Myanmar și Nepal au dislocat sau afectat milioane de oameni și au ucis sute, din cauza ploilor puternice, fiind sezonul musonilor în regiune. Oamenii de știință spun că încălzirea globală a crescut frecvența ploilor extreme, care au ucis cel puțin șase sute de oameni anul trecut. (NYTimes)

Africa

8. Etiopia a admis că nivelurile de apă cresc în marele baraj etiopian Renaissance. Ministrul de externe al Egiptului a cerut clarificări privind umplerea barajului cu apă, iar ministrul irigațiilor din Sudan a declarat că respinge acțiunile unilatérale în timp ce discuțiile pe subiect încă au loc. (AlJazeera)

America Latină

9. Președintele Brazilian Jair Bolsonaro a anunțat că a fost testat din nou pozitiv cu coronavirus, la o săptămână după diagnosticul de COVID-19. Bolsonaru a continuat să promoveze medicamentul anti-malarie, hidroxiclorochina, în pofida lipsei de dovezi privind eficiența sa în tratamentul coronavirus. (Reuters)

Global

10. Conturile de Twitter ale unor persoane publice sau politicieni importanți, printre care vicepreședintele Joe Biden, fostul președinte Barack Obama, Bill Gates, Jeff Bezos și Elon Musk au fost preluate de hackeri ieri, în cea mai mare breșă în securitatea platformei de până acum. (WashingtonPost)

Bonus: În fața unui virus ”fără precedent”, experții se tem că un vaccin nu va pune capăt pandemiei. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Organizația Mondială a Sănătății: Răspândirea extrem de rapidă a COVID-19 este pandemică – Cronica Externă
Prințul moștenitor saudit Mohamed bin Salman vrea să devină rege anul acesta – Cronica Externă