Studiu: Sistemul imunitar al copiilor distruge noul coronavirus înainte ca aceasta să poată afecta organismul – Cronica Știrilor Pozitive
1. Primul studiu care a analizat comparativ felul în care răspund sistemele imunitare ale adulților și copiilor când sunt infectate cu noul coronavirus arată că la copii sistemul imunitar distruge virusul înainte ca acesta să poată afecta organismul. (NYTimes)
2. Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor Infecțioase din SUA a actualizat rata supraviețuirii deceselor pentru pacienții afectați de Covid-19:
0-19 ani – 99.997%
20-49 ani – 99.98%
50-69 ani – 99.5%
70+ ani – 94.6% (Link)
3. Românii au ieșit ieri la vot în număr mare, în ciuda măsurilor de protecție și a situației generate de pandemie. Procentul celor care au votat a fost cu doar 1+% mai mic decât cel înregistrat la alegerile prezidențiale de anul trecut. (News.ro)
4. Firma australiană Ena Respiratory a anunțat ca un spray nazal dezvoltat pentru a îmbunătății răspunsul sistemului imunitar la răceli și gripe a limitat dezvoltarea noului virus în testele pe animale. (Reuters)
5. Reprezentanții Bosch România anunță că au dezvoltat cel mai rapid test PCR pentru SARS-CoV-2 din lume, care oferă rezultate valide în numai 39 de minute. (G4Media)
6. O singură doză a vaccinului experimental realizat de compania Johnson & Johnson a produs un răspuns imunitar puternic împotriva noului coronavirus într-un stadiu preliminar al testelor clinice, potrivit rezultatelor intermediare publicate vineri. (Hotnews)
7. Coreea de Sud a anunțat în această dimineață cel mai mic număr de cazuri din 11 august. (Reuters)
8. China preconizează că până la sfârşitul acestui an să producă 610 milioane de doze ale mai multor vaccinuri împotriva Covid-19. Producția anuală ar urma să crească la peste un miliard de doze în 2021, au anunţat vineri, la Beijing, oficiali chinezi în domeniul sănătăţii. China are în teste clinice 11 vaccinuri împotriva Covid-19. (News.ro)
9. Un aeroport din Finlanda a început să folosească câini dresați pentru a detecta pasageri afectați de Covid-19. Cercetătorii sunt optimiști și anunță că rata de succes a detectărilor se apropie de 100%. (BusinessInsider)
10. Perspectivele economiei mondiale nu sunt atât de sumbre pe cât se preconiza în urmă cu trei luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice, lăsând să se înţeleagă că organizaţia îşi va îmbunătăţi estimările luna viitoare. (Link)
11. Câștigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei naționale a fost anul trecut de 2.986 lei, în creștere cu 13% (+344 lei) comparativ cu anul precedent, iar câștigul salarial mediu brut lunar a fost 4.853 lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)
12. Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a declarat că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară. (Hotnews)
13. Directorul memorialului Auschwitz din Polonia s-a oferit să execute o parte a sentinței de 10 ani închisoare data unui băiat nigerian de 13 ani de o instanță locală islamică, pentru blasfemie. Dr. Piotr Cywinski a declarant că el și încă alți 119 voluntari din toată lumea pot face închisoare timp de o lună, în locul băiatului și a cerut personal președintelui Nigerian Muhammadu Buhari să îl ierte pe băiat. Instanța, care judecă după codul Sharia, l-a condamnat pentru remarci jignitoare la adresa lui Dumnezeu, în timpul unei discuții cu un prieten din statul Kano, Nigeria. (BBC)
14. Judecătoarea Curții Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, care a murit săptămâna trecută, a fost depusă la Capitol vineri, devenind prima femeie care a fost astfel onorată. Purtătoarea de cuvânt a Camerei, Nancy Pelosi, a anunțat tributul post-mortem, pe care până acum l-au mai primit doar treizeci și trei de oameni. (NYTimes)
15. Dacia Sandero reușește să se mențină în topul celor mai vândute autoturisme din Europa, cu o lună înainte de lansarea noii generații. Modelul românesc este al patrulea cel mai vândut model de clasă B, după Renault Clio, Peugeot 208 și Opel Corsa. (Profit.ro)
16. La patru ani după ce a fost lansată, sonda Osiris-Rex a NASA va încerca, pe 20 octombrie, să atingă pentru câteva secunde suprafața asteroidului Bennu, pentru a preleva mostre de sol și praf. Apoi va urma un lung drum înapoi cu eșantionul colectat, iar dacă totul merge bine mostrele vor ajunge pe Terra în 2023, pe 24 septembrie. (Hotnews)
17. Facțiunile palestiniene rivale Fatah și Hamas au ajuns la un acord, în timpul discuțiilor de reconciliere de săptămâna trecută, pentru a organiza primele alegeri din Palestina în aproape cincisprezece ani. (AlJazeera)
18. Miliardarul suedez Daniel Ek, fondator și CEO al aplicației Spotify, a anunțat joi că, în următorii 10 ani, va investi 1 miliard de euro, din averea sa, în startup-uri europene care dezvoltă tehnologii uimitoare, pentru ca Europa să ajungă din urmă SUA în privința companiilor tech. (StartupCafe)
19. Google Maps lansează un layer care afișează situația îmbolnăvirilor cu COVID-19 în funcție de numărul cazurilor la suta de mii de locuitori. Noua facilitate, care va fi disponibilă în 220 de țări, va include etichete ce vor indica creșterea sau descreșterea numărului de cazuri. Sursele datelor sunt aceleași pe care gigantul american le folosește și în paginile de căutare. (TechCrunch)
Din Cronica de Carte:
20. Ediția franceză a ”Solenoidului”, de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Laure Hinckel, este nominalizată la Prix André Malraux. Alți autori nominalizați: Colson Whitehead, Alaa El Aswany, Fatima Daas (ActuaLitte);
21. Săptămâna viitoare, pe 30 septembrie, începe o nouă ediție, una restrânsă, de pandemie, a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, FILIT Iași. Prima seară va fi dedicată dedicată poetului Emil Brumaru, iar printre scriitorii invitați la festival (care se va încheia duminică, 4 octombrie) se numără Nichita Danilov, C. Acosmei, Codrin Liviu Cuțitaru și Florin Irimia (Link);
22. Fundația Cărturești a lansat un program de patru burse și rezidențe de creație literară pentru autori români cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Proiectul pune la dispoziția autorilor români patru burse în valoare de 1000 de euro fiecare și patru rezidențe de creație timp de o lună (Link);
Fotografia dimineții – O fetiță îmbrăcată în costum de Supergirl îi prezintă omagiul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg. Alex Brandon / AP: