Studiu: Pesimismul este în creștere în rândul românilor în privința anului 2025 – Cronica dimineții
La mulți ani, să aveți un an bun!
1. Angajații din sistemul bugetar încep anul 2025 cu aproape o săptămână liberă. Nu vor mai avea liber pe 3 ianuarie, așa cum era stabilit inițial, dar au în continuare vacanță pe 6-7 ianuarie, după weekend. În plus, cum 1 mai 2025 (joi) este declarată zi liberă nelucrătoare, intenția autorităților este ca și ziua de 2 mai 2025 (vineri) să fie declarată zi liberă. (Profit.ro)
2. Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi majorat de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 de lei, nivel la care este stabilit să crească și salariul minim brut pe economie, potrivit unor modificări aduse ordonanței trenuleț în ședința de guvern de luni. În prezent, în sectorul agricol salariul minim este de 3.436 lei. Salariul minim în construcții va rămâne și de la 1 ianuarie la nivelul de 4.582 lei. (Profit.ro)
3. Pesimismul este în creștere în rândul românilor în privința anului 2025, arată un studiu privind așteptările și speranțele românilor legate de anul 2025. Mai exact, peste un sfert dintre români (27%) sunt pesimiști în privința anului 2025, procentul fiind în creștere cu 8% comparativ cu anul trecut. Studiul arată că 45% dintre români nu adoptă nici o perspectivă optimistă, nici una pesimistă. Această atitudine arată incertitudinea pe care aceștia o resimt cu privire la viitor. Pe de altă parte, 28% declară că privesc cu optimism către anul care urmează, procentul fiind mai mare în rândul celor cu venituri de peste 6000 RON. (Hotnews)
4. Benzina se va scumpi cu 17 bani/l, iar motorina cu 16 bani/l în această prima zi a anului 2025, în urma deciziei Guvernului de actualizare cu rata inflației a accizelor, o scumpire mult mai redusă decât cea din acest an, de 72 de bani/l la motorină și 66 bani/l la benzină, efectuată în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie. (Profit.ro)
5. Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea din dosarul în care Călin Georgescu a atacat trei decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) luate după ce Curtea Constituţională a hotărât anularea alegerilor prezidenţiale. (News.ro)
6. Guvernul a aprobat hotărârea care prevede închiderea celor 39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, inclusiv Nădlac I și II, Giurgiu, Negru-Vodă și Vama Veche, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen. Personalul implicat în activităţile de control va fi redistribuit, cu respectarea condiţiilor şi a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal. (News.ro)
7. Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în primele 11 luni din acest an a fost de 7.294, în creștere cu 19,95% față de perioada similară din 2023, când au fost înregistrate 6.081 de insolvențe. (Profit.ro)
8. Mașinile autonome Waymo sunt mai sigure decât cele conduse de oameni, arată un studiu comandat de Waymo. Studiul susține că mașinile companiei contribuie la reducerea cu 88% a cererilor de daune materiale și reducerea cu 92% a cererilor de vătămare corporală. (The Verge)
9. Din 28 decembrie, în cadrul Uniunii Europene este valabil, oficial, un singur tip de încărcător pentru încărcarea dispozitivelor electronice, USB-C fiind standardul comun, a anunțat Comisia Europeană. Astfel, portul de încărcare USB-C a devenit obligatoriu pentru o gamă largă de dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și căștile. (Profit.ro)
10. Averea celor mai bogate 25 de familii din lume a crescut, anul trecut, cu $406,5 miliarde. (Bloomberg)
Fotografia dimineții prezintă artificiile din noaptea de Revelion din zona Harbour Bridge și Opera House din Sydney, Australia. Izhar Khan/Getty Images: