Studiu: Pandemia de coronavirus a provocat tulburări mintale pentru 58% dintre europeni – Cronica serii

1. Redresarea economiei globale după pandemia de coronavirus este fragilă și inegală, multe economii emergente înregistrând probleme grave, potrivit celui mai recent indice Brookings-FT. Indicele arată că creșterea consemnată de cele mai mari economii din lume este inegală, ceea ce scoate în evidență perspectiva precară pe fondul căreia vor avea loc reuniunile FMI și ale Băncii Mondiale din această săptămână. (Profit.ro)

2. Biroul Electoral Central a publicat rezultatele finale ale alegerilor locale din 27 septembrie. Potrivit datelor centralizate de BEC, la primării PNL a obținut un procent de 34,58%, PSD-30,34% și Alianța USR-PLUS – 6,58%. Restul partidelor au obținut sub 5%. Chiar dacă la numărul de voturi PNL a obținut un rezultat mai bun, potrivit datelor BEC, PSD are cei mai mulți primari, 1362, urmat de PNL, cu 1.232 de mandate de primar, UDMR, 199, PMP, 50, Pro România, 36 si Alianța USR-PLUS cu 28 de mandate de primar. (Link)

3. Premierul Ludovic Orban a anunţat că va propune sistarea evenimentelor private deoarece acestea reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. Orban a afirmat că, deşi numărul de persoane în spaţii închise este de 50, sunt organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli şi a văzut nunţi cu peste 350 de persoane în care oamenii nu purtau mască şi nu erau respectate regulile de distanţare. (News.ro)

4. Rata anuală a inflației a coborât la 2,5% în luna septembrie a acestui an, de la 2,7% în august. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar mărfurile nealimentare cu 0,62%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Prețurile pentru iPhone 12, care urmează a fi prezentat marți, au apărut pe surse. Cea mai ieftină versiune, care se pare că se va numit iPhone 12 mini, va costa de la $700. iPhone 12 va costa de la $800, iPhone 12 Pro de la $1.000, iar iPhone 12 Pro Max de la $1.100. (The Verge)

5. Un număr 23.169 persoane au decedat în august, cu 752 mai multe decât în luna iulie și cu 3.270 mai multe față de luna august 2019. Aproape două treimi dintre decese s-au înregistrat la persoanele de peste 70 ani, conform datelor Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Deficitul balanței comerciale a României (FOB/CIF) a crescut, în primele opt luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, cu 642 de milioane de euro, până la valoarea de 11,516 miliarde de euro. (Profit.ro)

7. Adoptarea lucrului la distanţă este noua normă pe piaţa muncii, afirmă 80% din companiile participante la un sondaj global PwC, potrivit căruia 45% dintre companii nu vor solicita angajaţilor întoarcerea la birou, iar 21% anticipează o abordare hibridă între munca la distanţă şi lucrul la birou. (News.ro)

Una din Cronica Sportiva: România a cucerit șase medalii la Campionatele Europene de Canotaj de la Poznan, Polonia: patru de aur (la probele de dublu rame masculin și feminin, dublu vâsle feminin și 8 plus 1 feminin), una de argint (la 8 plus 1 masculin), respectiv una de bronz (dublu vâsle categorie uşoară). (News.ro)

8. Google ar putea fi forțat să vândă Chrome, în urma investigațiilor antitrust derulate de procurorii americani. Aceștia mai iau în calcul și vânzarea forțată a unei părți din business-ul de reclame al companiei. Departamentul de Justiție ar putea iniția procesul împotriva gigantului american chiar săptămâna aceasta. (Politico)

9. O cercetare efectuată de Institutul de Cercetări Elma în Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia pe 1.000 de persoane arata ca in timpul lockdownului, epidemia Covid-19 a provocat tulburări psihice la 65% dintre italieni, la 63% dintre britanici, la 69% dintre spanioli și la 50% dintre germani, cu o medie europeană de 58%. Simptomele menționate includ insomnie, dificultăți de somn sau trezire în timpul nopţii (19%), lipsă de energie sau slăbiciune (16%), tristețe sau dorința de a plânge (15%), frici excesive (14%), lipsă de interes sau de plăcerea de a face lucruri (14%), atacuri de panică și anxietate (10%). 61% au avut cel puțin două dintre aceste simptome. (G4Media)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Cercetătorii din Singapore au găsit o modalitate de a crește globulele roșii umane de două ori mai rapid decât o fac metodele existente. Este o descoperire care poate avea un impact semnificativ asupra băncilor de sânge din întreaga lume în condițiile în care peste jumătate din țările lumii nu au suficiente rezerve pentru a-și acoperi nevoile. (Link)

10. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis o reacţie la anunţul „interzicerii arbitrare” a pelerinajului prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. El consideră că lipsa dialogului interinstituţional şi a cooptării unor experţi în domenii conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice denunţă „un excesiv superior dispreţ faţă de realitatea socială imediată”. (News.ro)

Fotografia serii – Dictatorul nord coreean Kim Jong-un își șterge lacrimile în timpul unui discurs în care și-a cerut scuze pentru felul în care a condus țara în timpul pandemiei. KCTV:

Ți-ar mai putea plăcea
O persoană care muncește susține, în medie, 1,25 persoane inactive – Cronica serii
Rovana Plumb anunţată în postul de comisar european din partea României – Cronica serii