Studiu: Modelul care proiectează încălzirea de 4,3 grade Celsius este de fapt “cel mai probabil scenariu” – Cronica de Mediu

1. Trăim pe datorie începând cu 29 iulie, ziua în care au fost epuizate resursele naturale generate de planetă în 2021. În fiecare an, Earth Overshoot Day (EOD – Ziua Suprasolicitării Pământului) reprezintă data la care oamenii au epuizat resursele naturale pe care Pământul le regenerează pe parcursul întregului an. Acum, folosim cu 74% mai mult decât ceea ce pot regenera ecosistemele planetei – sau „1,7 planete”. Începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, funcționăm în regim de deficit ecologic.(Overshootday.org)

2. Cu oamenii de știință împărțiți între speranță și disperare, un nou studiu constată că modelul care proiectează încălzirea de 4,3 grade Celsius este de fapt “cel mai probabil scenariu”. Scenariile, denumite Representative Concentration Pathways (RCP), arată cât de caldă va fi lumea până în 2100, în funcție de cât de mult combustibil fosil este ars și de modul în care reacționează clima. Cel mai “optimist” scenariu ar avea ca rezultat o încălzire cu aproximativ 1,8 Celsius până în 2100. În acest scenariu, aproximativ 10% din recifele de corali din lume ar putea supraviețui și 20 la sută din ghețarii alpini ar rămâne.

Cel mai „pesimist” scenariu (RCP 8.5) ar avea ca rezultat încălzirea cu peste 4,3 Celsius până în 2100, ucigând aproape toate recifele lumii și generând ca zone întinse de straturi polare de gheață să se topească, ridicând nivelul mării cu până la 1 metru până în 2100. Din anul 2000 până acum, scenariul “pesimist” s-a dovedit însă depășit, dată fiind evoluția gazelor cu efect de seră. Acordului climatic de la Paris are la bază cel mai “optimist” scenariu (RCP 2.6) (Insideclimatenews.org)

3. Groenlanda se topește în ritm accelerat. Un raport al Institutului de Meteorologie din Danemarca arată că totalitatea cantității de gheață topită într-o singură zi din această săptămână ar acoperi întregul stat american Florida cu cinci centimetri de apă. În 2019, teritoriul autonom al Regatului Danemarcei a înregistrat o cantitate record de gheață topită în oceanul planetar – peste 532 de miliarde de tone. Ca urmare, în 2019, nivelul mării la nivel global a crescut permanent cu 1,5 milimetri. Institutul precizează că, deși pierderile totale de gheață din această săptămână nu sunt la fel de mari ca cele înregistrate în 2019, suprafața de gheață afectată este mai mare. (Biziday.ro) 

4. Canada. Stare de urgență în Columbia Britanică, în condițiile în care 300 de incendii de pădure sunt active în regiune. Autoritățile se tem că se vor extinde, favorizate de caniculă și de vânt. (News.gov.bc.ca)

5. Sardinia. Incendii de vegetație violente. Italia a solicitat statelor europene să intervină urgent cu avioane specializate pentru stingerea acestora. Franța răspunde imediat, trimițând două aeronave. (Reuters.com)

6. Urgență în provincia Como, în Lombardia. Zone întregi din jurul lacului Como sunt izolate din cauza numeroaselor alunecări de teren și a cursurilor inundate. Toate pâraiele care coboară rapid din munții de deasupra lacului Como spre vale și-au văzut debitul crescând în scurt timp și sunt inundate, invadând drumurile și provocând pagube mari. Unele dintre localitățile afectate: Cernobbio și Moltrasio, Laglio, Brienno, Argegno și Colonno. Daune și în Valea Intelvi. (ilmeteo.net )

7. Inundații grave și în România: 15 localităţi din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Suceava au fost afectate de furtuni şi viituri. (HotNews.ro)

8. Avaria înregistrată la reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă, apărută într-un moment în care România înregistra consumuri record la nivel de vară ca urmare a caniculei, a făcut ca prețurile spot pentru energia pentru ziua următoare, vineri, să bată toate recordurile istorice. Astfel, a fost înregistrat cel mai mare preț orar din istorie, de 885 lei/MWh, pentru energia cu livrare vineri, în intervalul orar 20-21. Precedentul record era de 801 lei/MWh. (Profit.ro)

9. Peisajul Alpilor elvețieni s-a schimbat în mod semnificativ în ultimele două secole din cauza încălzirii climatice. Topirea ghețarilor a dus la formarea a peste 1.000 de lacuri în ”țara cantoanelor”. (Digi24)

10. Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania și Irlanda sunt locurile cele mai potrivite pentru a supraviețui unui colaps global al societății, potrivit unui studiu. Cercetătorii au declarat că civilizația umană se află „într-o stare periculoasă” din cauza societății puternic interconectate, cu consum intensiv de energie, și a daunelor cauzate mediului. Un colaps ar putea apărea din cauza șocurilor, cum ar fi o criză financiară severă, impactul crizei climatice, distrugerea naturii, o pandemie mai gravă decât Covid-19 sau o combinație a acestora, au spus oamenii de știință. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Poluarea reduce speranța medie de viață cu peste 2 ani pentru fiecare persoană – Cronica de Mediu
Aproximativ 26.000 de tone de deșeuri din plastic rezultate în urma pandemiei poluează oceanele lumii – Cronica de Mediu