Studiu: Luna a experimentat de două ori mai multe impacturi cu asteroizi decât se observă la suprafață – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la MIT au descoperit că porozitatea crustei lunare oferă informații suplimentare despre istoria “bombardamentelor” cu asteroizi. Pe baza unor simulări, cercetătorii estimează că Luna a experimentat de două ori mai multe impacturi cu asteroizi decât se observă la suprafață. Estimarea este mai mică decât cele făcute anterior de alți cercetători care au studiat fenomenul. (MIT)

2. NASA a publicat o nouă imagine de test realizată de telescopul spațial Hubble în timpul operațiunilor de calibrare a senzorilor. Prima imagine de calitate realizată de noul telescop va fi publicată marți, 12 iulie, la ora 17:30 (ora României), în cadrul unui eveniment transmis în direct pe site-ul NASA. (Canadian Space Agency)

3. Astronomii au descoperit abia în 4 iulie un asteroid de dimensiunea unui autobuz care a trecut în 7 iulie la o distanță de numai 90.000 de kilometri de Pământ, adică aproximativ 23% din distanța medie dintre Pământ și Lună. Chiar dacă asteroidul este prea mic pentru a reprezenta un pericol chiar și în cazul unui impact cu Pământ, descoperirea târzie demonstrează încă o dată că omenirea nu este pe deplin pregătită să facă față unui scenariu în care un asteroid periculos amenință planeta. (Live Science)

4. Cercetătorii au observat pentru prima oară descopunerea radioactivă a unei substanțe pe nume xenon-124, un izotop al gazului nobil xenon. Evenimentul este special în contextul în care se estimează că timpul de înjumătățire al izotopului xenon-124 este de circa 18 sextilioane de ani, adică 18 înmulțit cu 10 la puterea 20. Acest interval de timp este de un trilion de ori mai mare decât vârsta Universului. Descoperirea a fost realizată întâmplător în timpul unor cercetări cu un echipament care studiază materia neagră. (Nature)

5. Roverele de pe Marte ar trebui să sape la adâncimi de până la doi metri pentru a putea spera să găsească urme concludente că în trecutul geologic a existat viață pe Planeta Roșie. Explicația este dată de faptul că, în absența unui câmp magnetic, suprafața planetei este bombardată constant de niveluri ridicate ale radiației solare, ceea ce ar degrada într-un timp scurt molecule precum amino-acizii. În prezent, roverele marțiene sapă la adâncimi de numai circa 5 centimetri. (Universe Today)

6. Un cercetător NASA de la Mars Climate Modeling Center lucrează împreună cu o echipă de studenți la un planor nemotorizat care să poată fi trimis pe planeta Marte pentru cercetări aeriene. În absența unui motor clasic, planorul ar putea fi trimis pe Marte prin intermediul micilor sateliți CubeSat, întrucât ar avea o masă foarte mică. Ideea unui astfel de proiect a apărut ca urmare a succesului peste așteptări înregistrat de elicopeterul Ingenuity, ajuns pe Marte simultan cu rover-ul Perseverance. (Universe Today)

7. Academia de Științe din China va selecta între 5 și 7 misiuni de explorare a spațiului cosmic dintr-o listă de 13 propuneri care fac parte din programul New Horizons Program. Misiunile selectate vor fi lansate cel mai probabil în intervalul 2026-2030. Pe lista celor 13 propuneri se regăsesc misiuni pentru cercetarea undelor gravitaționale, o misiune pentru studiul a 100 de stele asemănătoare cu Soarele, o misiune pentru studiul heliosferei solare, una pentru studierea evoluției geologică a planetei Venus sau un program de obținerea unei mostre de rocă de pe un asteroid. (Space News)

8. China va lansa în 2026 o sondă spațială Earth 2.0 către punctul Lagrange L2 cu ajutorul căreia va încerca să găsească o exoplanetă cu condiții prielnice pentru a susține viața așa cum o cunoaștem pe Pământ. Sonda este echipată cu 6 telescoape de mici dimensiuni care vor căuta exoplanete, în timp ce un al șaptelea telescop va analiza centrul galaxiei noastre. Pe parcursul a patru ani, cercetătorii speră să identifice 30.000 de exoplanete, printre care și 5.000 de exoplanete asemănătoare cu Pământul. Până acum, NASA a identificat puțin peste 5.000 de exoplanete. (Free Think)

9. NASA a anunțat că, la scurt timp după lansarea sondei CAPSTONE, legătura radio cu aceasta a încetat din cauza unei “comenzi formatate necorespunzător”, însă a fost restabilită ulterior, astfel că totul decurge acum conform planului. CAPSTONE este un satelit de numai 25 de kilograme care va fi plasat pe o orbită de tip Near-rectilinear halo orbit (NRHO), în care părțile laterale ale orbitei sunt aproape drepte. Este prima misiune cu un astfel de obiectiv și are o importanță majoră întrucât NASA intenționează ca în viitor să construiască stația spațială Gateway pe o astfel de orbită în jurul Lunii. (NASA)

10. Statele Unite și China au avut un schimb dur de replici pe tema explorării spațiale. Bill Nelson, șeful NASA, a avertizat că statul chinez intenționează să “fure” Luna printr-o misiune cu echipaj uman planificată în preajma anului 2030. În replică, Zhao Lijian, ministrul chinez de externe, afirmă că SUA duc o campanie de denigrare și că explorarea Lunii are doar scopuri pașnice. Conflictul verbal vine în contextul în care colaborările SUA cu Rusia în domeniul spațial au fost sistate din cauza războiului din Ucraina, în timp ce Rusia și China au anunțat proiecte spațiale comune, inclusiv pentru explorarea Lunii cu echipaj uman. (Futurism)

Ți-ar mai putea plăcea
Telescopul Hubble a fotografiat cea mai îndepărtată stea observată până acum – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit în premieră ioni negativi pe suprafața Lunii – Cronica Spațială