Studiu Harvard: topirea gheții polare deformează fizic planeta – Cronica de Mediu
1. Studiu Harvard: topirea gheții polare deformează fizic planeta. Stratul exterior al planetei noastre este surprinzător de elastic, potrivit cercetărilor publicate în revista Geophysical Research Letters luna trecută. In cadrul studiului, oamenii de știință de la Harvard au descoperit cum crusta Pământului, care ricoșează spre exterior după ce gheață de deasupra se topește, nu se întoarce întotdeauna într-o formă perfect sferică. Studiul arată că aceste deformări nu sunt doar mai mari decât credeau oamenii de știință, ci și că pot avea influențe semnificative asupra ecosistemelor pe o durată de mii de ani. (phys.org)
2. Industria cărnii produce 35% din totalul emisiilor de gaze generate de activitatea umană pe planetă. Concluzia apare într-un studiu care mai arată că întreg lanțul producerii de carne, la nivel global, generează o cantitate mai mult decât dublă de gaze comparativ cu volumul produs de SUA. (TheGuardian)
3. China nu va mai finanța dezvoltarea unor noi proiecte energetice bazate pe cărbune în străinătate, dar va intensifica sprijinul acordat unor țări subdezvoltate pentru producția de energie verde, cu emisii reduse. Anunțul este considerat un pas important pentru reducerea poluării, la nivel global. China a fost supusă unei mari presiuni diplomatice internaționale de a pune capăt acordurilor de acest fel, cărbunele fiind unul dintre cei mai ieftini combustibili, dar și cel mai poluant.(nytimes.com)
4. Studiu realizat în zece țări: Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani spun că suferă de anxietate provocată de problema schimbărilor climatice. Trei sferturi dintre ei afirmă că “viitorul planetei îi sperie”. (cnbc.com)
5. Raport ONU: Planeta se află pe o traiectorie „catastrofală” din cauza încălzirii globale. Planeta se îndreaptă spre o încălzire de 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – conform unui raport privind obiectivele globale de emisii ale unei Convenții a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice. Oamenii de știință au spus că planeta trebuie să reducă 45% din emisiile sale până în 2030 pentru a ajunge la neutralitatea carbonului până la mijlocul secolului. Însă, potrivit angajamentelor actuale privind emisiile, va exista o creștere cu 16% a emisiilor în 2030 comparativ cu nivelurile din 2010, arată raportul ONU. (g4media.ro)
6. Gaura de ozon de peste Polul Sud este acum mai mare decât Antarctica. Stratul de ozon, care se află între 14 și 35 de km deasupra Pământului, protejează planeta de radiațiile ultraviolete. Gaura din emisfera sudică este de obicei cauzată de substanțe chimice, cum ar fi clorul și bromul care migrează în stratosferă, creând reacții catalitice în timpul iernii din Antarctica. (cnn.com)
7. Exxon, Chevron, BP și alții au fost chemați să depună mărturie referitor la acțiuni de dezinformare privind schimbările climatice. Executivii Exxon, Shell, BP și alții sunt chemați să depună mărturie la Congres luna viitoare după ce o înregistrare secretă din acest an a expus un oficial Exxon care se lăuda cu astfel de eforturi. (nytimes.com)
8. Incendiile sălbatice din Australia au provocat o explozie de viață marină la mii de kilometri distanță. Fumul care se ridică din cauza incendiilor forestiere conține substanțe nutritive care pot provoca explozia populațiilor de alge.(vox.com)
9. Barcelona emite bilete anuale de transport public către foștii proprietari de mașini. În Barcelona se desfășoară un efort important pentru a încuraja șoferii să înlocuiască călătoria cu mașina cu transportul public. Din 2017, Zona Metropolitană din Barcelona a oferit peste 12.000 de bilete metropolitane celor care au renunțat la vehiculul lor privat. (eltis.org)
10. Hidroelectrica caută experți pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru un proiect fotovoltaic de 45 MW. Proiectul va fi construit în județul Brăila, sudul României, la un cost de aproximativ 42,6 milioane de dolari. Hidroelectrica dorește, de asemenea, să construiască mai multe centrale solare plutitoare, în valoare totală de 5 MW, la unele dintre instalațiile sale hidroenergetice. (pv-magazine.com)
Fotografia ediției – Astăzi există doar o sigură țară în curs de îndeplinire a obiectivului de 1.5C, stabilit în urma Acordului de la Paris. Acea țară este Gambia. Alte șapte națiuni sunt clasificate drept „aproape suficiente”, inclusiv Marea Britanie, Climate Action Tracker (CAT) declarând că aceste națiuni ar putea atinge pragul de 1.5C cu „îmbunătățiri moderate”. Cercetarea a constatat că emisiile vor fi probabil la aceleași niveluri în 2030 ca și astăzi (edie.net)