Studiu: Copiii cu vârste de peste zece ani pot transmite coronavirusul la fel de mult ca adulții – Cronica dimineții
1. Copiii cu vârste de peste zece ani pot transmite coronavirusul la fel de mult ca adulții, arată un studiu efectuat de cercetători din Coreea de Sud. Studiul, care a implicat aproape 65.000 de oameni, sugerează că redeschiderea școlilor va aduce după sine mai multe focare de infecții. (Hotnews)
2. Discuțiile în grup restrâns între liderii UE, care au avut loc duminică, în a treia zi a summitului lor prelungit, nu au fost lipsite de tensiuni, în încercarea ficărei părți de a-și impune punctul de vedere. În timpul unei reuniuni cu liderii din aceste țări, premierul italian Giuseppe Conte l-a avertizat pe omologul său olandez Mark Rutte în privința riscului de a bloca un acord, a declarat un oficial italian. “Poate că în țara ta o să fii erou pentru câteva zile, dar după câteva săptămâni, vei fi arătat cu degetul de toți cetățenii europeni pentru blocarea unui răspuns european adecvat și eficient”, i-ar fi spus Conte lui Rutte. (Link)
3. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că nu este exclus ca autorităţile să impună măsuri de restricţie ”zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-Cov-2. În ceea ce priveşte capacitatea sistemului sanitar de a îi tata pe pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă, Arafat susţine că sunt zone în care există ”presiune” pe sistemul sanitar şi zone în care numărul de paturi este, în prezent, suficient. (News.ro)
4. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat că zilnic există câteva mii de teste COVID în aşteptare şi că soluţia ar fi ca laboratoarele să lucreze în trei schimburi, astfel încât să se ajungă la o capacitate de 28.000 de teste în 24 de ore. Nelu Tătaru susţine că activitatea celor 133 de laboratoare care fac teste COVID este suprasolicitată şi că există zilnic 6.000-7.000 de teste în aşteptare. (News.ro)
5. Gabriela Firea a acuzat ieri Guvernul că dezinformează când spune că în București au apărut 100 cazuri noi de Covid-19, spunând că doar la Victor Babeș au fost internări și au fost 10, nu 100. Grupul de Comunicare Strategică a respins acuzațiile, spunând că acestea sunt motivate politic și au la bază ”confuzii grave făcute între numărul persoanelor confirmate și numărul persoanelor internate”. (Hotnews)
6. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că social-democraţii consideră că administraţia locală are nevoie de alegeri ”cât de curând” şi că speră ca scrutinul programat pentru data de 27 septembrie să nu fie amânat. (News.ro)
Una din Cronica de Carte: BBC Culture a întocmit lista celor mai bune cărți publicate până acum în anul 2020, care conține 28 titluri. Printre acestea, se numără volume precum ”Our House is on Fire”, de Greta Thunberg (și familia), ”O lungă petală de mare”, de Isabel Allende (la noi, la Editura Humanitas Fiction”, ”Rodham”, de Curtis Sittenfeld și ”The Mirror and the Light”, de Hilary Mantel. (BBC)
7. Autorităţile malaeziene au descoperit cea mai mare încărcătură de deşeuri toxice ilegale abandonată provenind din România, a anunţat duminică agenţia de presă naţională Bernama. Este vorba despre 110 containere cu metale grele periculoase, care aveau destinaţia Indonezia, ce au intrat în ţară, în mod ilegal, luna trecută. (News.ro)
8. Investițiile în imobiliare, la nivel global, au scăzut cu 33% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Europa a înregistrat cea mai mică scădere, de 19%. (Bloomberg)
9. Compania Disney a retras reclamele de pe Facebook pentru platforma Disney+, dar și advertorialele Hulu de pe Instagram, ca parte a campaniei „Stop Hate for Profit”, potrivit presei americane. Disney este compania care a cheltuit cel mai mult pentru reclamele pe Facebook în prima jumătate a acestui an: $210 milioane de dolari pentru Disney+ doar în Statele Unite. (Profit.ro)
10. Oameni de știință spun că Africa va fi despărțită în două și se va ivi un nou bazin oceanic în câteva milioane de ani. Potrivit experților, va fi nevoie între 5 și 10 milioane de ani pentru ca acest nou ocean să se formeze. Deocamdată, cea mai evidentă dovadă este o fisură lungă de 35 de mile în deșertul etiopian. (Link)
Fotografia dimineții – O protestatară stă în fața forțelor de ordine în timpul la mitingul de protest împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu. Oded Balilty/AP: