Studiu: 36% din profiturile multinaționale sunt transferate către paradisurile fiscale la nivel global – Cronica de Business

1. Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că ratele dobânzilor vor crește atât cât este necesar pentru a readuce inflația la 2%. „Transmitem un mesaj clar companiilor, angajaților și investitorilor: inflația va reveni la țintă de 2% pe termen mediu”, a spus ea într-un articol de opinie pentru Funke Mediengruppe din Germania. Măsurile luate până acum „au deja un impact asupra ratelor dobânzilor din zona euro”. (Bloomberg)

2. Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să accepte o recesiune moderată pentru a opri presiunea asupra prețurilor, iar inflația va continua să crească, a declarat Robert Holzmann, membrul Consiliului guvernatorilor. „Sperăm că acest lucru nu fi necesar”, a declarat Holzmann pentru postul public austriac ORF duminică seara. (Bloomberg)

3. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat duminică că economia SUA încetinește, dar nivelul ridicat al angajărilor este o dovadă că nu este încă în recesiune. Săptămâna aceasta va fi anunțat cum a evoluat PIB-ul SUA în trimestrul al doilea. O scădere ar însemna intrarea în recesiune, fiind al doilea trimestru consecutiv cu minus. (ABCNews)

4. Un studiu publicat săptămâna trecută estimează că 36% din profiturile multinaționale sunt transferate către paradisurile fiscale la nivel global. Multinaționalele americane transferă de două ori mai mult profit în paradisuri fiscale decât alte multinaționale, în raport cu mărimea veniturilor lor din străinătate. (Link)

5. Arabia Saudită a anunțat că-și va crește producția de petrol la 13 milioane de barili/zi însă mai mult de atât nu va putea produce deoarece nu are capacitatea necesară. (Bloomberg)

Din Cronica diminetii: Banca Națională a României mai trebuie să vină cu creșteri de dobândă, în contextul inflației ridicate, care ar putea persista în următorul deceniu la nivel mondial, apreciază Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație. Politica monetară nu poate suplini pentru multă vreme lipsa de acțiune în ceea ce privește deficitul fiscal, care este unul ridicat în România și vine din probleme structurale. Creșterea economică în acest an probabil se va menține ridicată, însă va fi una înșelătoare, generată de avansul foarte ridicat din primul trimestru, în timp ce în restul anului vom avea o cvasi-stagnare. (Profit.ro)

6. Consiliul de supraveghere al VW Group a anunțat vineri, la o oră târzie, că noul președinte al Consiliului de Administrație este, de la 1 septembrie, Oliver Blume, cel care conduce marca Porsche și care va păstra și această funcție. Herbert Diess renunță la funcția de CEO, în același timp, de comun acord”, au transmis reprezentanții acționarilor. (Profit.ro)

7. Orange și Masmovil Ibercom au ajuns la un acord pentru a forma un joint venture în Spania, unindu-și operațiunile. Noua companie va fi cea mai mare companie telecom din Spania, după numărul de clienți. Orange și Masmovil au anunțat, în martie, discuțiile despre o posibilă fuziune. (Bloomberg)

8. Acțiunile Meta/Facebook și Alphabet/Google au scăzut, vineri, cu 7,59%, respectiv, 5,63%, după anunțarea rezultatelor slabe, pe trimestrul 2, de către Snap și Twitter. (FT)

9. Italia nu mai are nicio companie în top 300 companii globale clasificate după valoarea de piață dată de bursă. Cea mai bine poziționată companie italiană este Enel, aflată pe locul 317, cu o capitalizare de $49 miliarde. (Link)

10. Banca Națională a Ucrainei a anunțat că pe primele 5 luni din acest an, firmele de tehnologie au avut în țara venituri de $3,1 miliarde, în creștere de la $2,5 miliarde, cât au generat anul trecut, în aceeași perioadă. (NYTimes)

Bonus: Rata de neocupare a birourilor din San Francisco a crescut la 24,2% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când a fost 23,8%, conform unei analize CBRE. Marile companii de tehnologie au continuat să aibă o poziție flexibilă în ceea ce privește reîntoarcerea angajaților la birou. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% anul trecut – Cronica de Business
Dolarul a fost tranzacționat joi aproape de cel mai ridicat nivel din ultimul an față de un coș de valute – Cronica de Business