Știrile pozitive ale anului 2019. Iunie

  1. 83% dintre tinerii români între 18 și 30 de ani au declarat că pot citi și scrie în cel puțin o limbă străină. (Link)
  2. Populaţia din România a ajuns la sfârşitul anului 2018 la o avuţie netă de 2023 miliarde lei (aproximativ 435 miliarde euro), iar cea mai mare pondere, de 78%, revine activelor imobiliare, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale. După 1989, o valoare mai mare a avuţiei populaţiei, de 2047 miliarde lei, a fost înregistrată doar în 2008, an de boom economic. (Observator)
  3. Elevii, majoritatea fete, unei școli din Afganistan, fără electricitate, fără căldură, fără computere și fără suficiente manuale, au fost acceptați aproape în totalitate la licee sau universități. (NYTimes)
  4. România a urcat 20 de locuri în Topul țărilor cu cele mai bune reputații din lume. România ocupă locul 42 în topul mondial al statelor cu cea mai bună reputație, un avans de 20 de locuri comparativ cu ediția din 2014, când se plasa pe locul 62. Este al doilea cel mai rapid avans la nivelul indicelui. (Profit.ro)
  5. NASA și-a propus ca în șapte ani să trimită o misiune pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. (Link)
  6. 52,7% din populația rezidentă a României, adică peste 10,293 milioane de locuitori, aveau în 2018 locuințele conectate la sistemele de canalizare, cu 314.155 persoane mai mult decât în anul precedent, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. (Profit.ro)
  7. 2018 ar putea fi primul an, din 1990, în care numărul americanilor care au murit din cauza supradozelor a fost în scădere. (WSJ)
  8. Biofabrik, un start-up din Germania, a anunțat că este pregătit să se lanseze în producția de carburant obținut din deșeuri plastice, după cercetări care au durat șase ani. (Profit.ro)
  9. O școală catolică privată din Indiana, SUA, a refuzat să aplice un ordin venit de la arhidieceza catolică a statului care cerea concedierea unui învățător homosexual. (ABCNews)
  10. Numărul femeilor educate, absolvente de facultate, l-a depășit, în Statele Unite, pe cel al bărbaților absolvenți ai unei facultăți. În primul trimestru al acestui an, conform statisticii, 29,5 milioane de femei educate lucrau în SUA, în timp ce bărbații educați activi, în câmpul muncii, au fost 29,3 milioane. (NPR)
  11. Românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi non-alcoolice la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. O analiză privind evoluția din 2018 a prețurilor pentru un coș comparabil de alimente și băuturi non-alcoolice relevă că România rămâne statul cu cele mai mici prețuri, acestea fiind cu 34% sub media UE. Prețurile din România sunt de două ori mai scăzute comparativ cu Danemarca, țară care înregistrează cele mai ridicate prețuri din UE. (Profit.ro)
  12. Latenţa şi viteza sunt două criterii esenţiale pentru gaming, mai ales în preajma lansării mai multor servicii de streaming, iar Bucureşti este oraşul care stă cel mai bine la nivel mondial din ambele puncte de vedere. Capitala a ocupat primul loc nu doar datorită calităţii conexiunii la internet, cu o latenţă medie de 8 ms şi viteze medii de download / upload de 172 / 126 Mbps, ci şi a interesului local pentru gaming. (News.ro)
  13. Trei liceeni din Sibiu participă la Olimpiada Geniilor, în SUA. Cei trei elevi sibieni vor prezenta în SUA două invenţii proprii, un robot şi un sistem inteligent de economisire a energiei electrice. Liceeni au reuşit să creeze un robot pompier care să salveze oamenii dintr-un incendiu, fără să pună în pericol viaţa salvatorilor. (Digi24)
  14. Prima femeie care va pune piciorul pe Lună, în 2024, va fi aleasă, cel mai probabil, din cele 12 femei astronaut NASA. (Phys)
  15. Imigranții reprezintă astăzi 13,6% din totalul populației Statelor Unite, de trei ori mai mult decât în 1970. Deși ca număr sunt cei mai mulți din istoria SUA, procentual imigranții nu au depășit 14,8%, cât reprezentau în 1890. (Link)
  16. Londra vrea să aibă 50.000 de puncte de încărcare pentru mașini electrice în 2025. (Link)
  17. Octavian Ursu, un german de origine română, a câștigat ieri alegerile pentru Primăria oraşului Görlitz (landul Saxonia, estul țării), învingându-l pe candidatul extremei-drepte, anunță presa germană. (Hotnews)
  18. Sibiul este primul oraș care introduce plata cu cardul în piețe. Autoritățile speră astfel să atragă și clienții mai tineri, obișnuiți să meargă la supermarket, fără bani în buzunar. Clienții pot plăti cu cardul deocamdată pentru legume, fructe şi brânza. Până în octombrie o sută de tarabe din Sibiu vor avea POS-uri. Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România vrea să extindă acest proiect şi în alte oraşe din ţară. (StirileProtv)
  19. Cercetătorii au descoperit că 120 de minute săptămânale petrecute în natură reduc stresul și îmbunătățesc sănătatea mintală. (NYTimes)
  20. Rata mortalității infantile a scăzut în România, în ceea ce privește media pe țară, de la 10 la mia de copii născuți vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii ale INS pentru anul 2018. Județele Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș Severin sunt în topul clasamentului mortalității infantile în România, cu cea mai mare rată de decese la mia de bebeluși născuți vii. (Hotnews)
  21. Marea Britanie a devenit prima țară din grupul G7 care și-a propus să reducă la zero emisia gazelor de seră până în 2050. (Link)
  22. Numărul persoanelor ucise în războaie, la nivel mondial, a fost anul trecut cel mai redus din ultimii 7 ani. (Link)
  23. În Nigeria părinții pot plăti școala copiilor cu deșeuri din plastic. (AlJazeera)
  24. Procentul populației conectate la internet, worldwide, s-a dublat în ultimii 10 ani, de la 24% în 2009, la 51% anul acesta. Datele apar în ultimul raport realizat de Mary Meeker. (Link)
  25. Un medicament inovator contra cancerului, care are o dublă acţiune – alimentează capacitatea antitumorală a sistemului imunitar şi inhibă capacitatea de a genera metastaze – a fost testat cu succes pentru prima dată pe pacienţi. (News.ro)
  26. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunțat că guvernul său va interzice folosirea obiectelor din plastic, de unică folosință, începând cu 2021. (Link)
  27. Populația mondială care suferă de obezitate a depășit-o pentru prima oară pe cea care suferă de foame, potrivit datelor preliminare publicate luni de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite într-un comunicat. (Profit.ro)
  28. Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului, va cheltui $500 milioane pentru închiderea centralelor electrice din Statele Unite care funcționează pe bază de cărbune. (NYTimes)
  29. De 13 ore are nevoie Inteligență Artificială pentru a concepe un discurs ce poate fi ținut la ONU, indiferent că este despre problemele refugiaților sau dezarmarea nucleară. (Link)
  30. Catedrala Sagrada Familia, edificiu emblematic al oraşului Barcelona a cărui arhitectură a fost concepută de Antoni Gaudi, a obţinut ieri permisul de construcţie după 137 de ani de şantier ilegal. (News.ro)
  31. Sri Lanka va interzice importurile de drujbe și va închide fabricile de cherestea pentru a proteja pădurile, a anunțat biroul de presă al președintelui Maithripala Sirisena. (Profit.ro)
  32. Venitul mediu lunar al unei gospodării din România a crescut, anul trecut faţă de anul anterior, cu 25,3%, nominal, până la 4.251 lei (914 euro), veniturile salariale reprezentând peste 67%. (News.ro)
  33. Un nou record a fost înregistrat în Marea Britanie după ce joi s-au depășit 300 de ore în care sistemul național energetic nu a fost alimentat deloc cu energie produsă de cărbuni. (Link)
Ți-ar mai putea plăcea
Rata inflației a scăzut în martie – Cronica serii
Eurobarometru: 65% din români apreciază că vaccinurile sunt singura modalitate de depășire a pandemiei – Cronica serii