SpaceX a realizat cu succes un nou zbor de test pentru racheta Starship – Cronica Spațiala

1. SpaceX a efectuat cu succes al treilea zbor de test cu racheta Starship, care va fi capabilă să trimită oameni pe Lună și Marte. În cadrul zborului, toate cele 33 de motoare Raptor au funcționat optim, cele două trepte s-au separat în mod corespunzător, iar treapta primară a supraviețuit revenirii prin atmosferă. Treapta secundară a ajuns la o altitudine maximă de 245 de kilometri, iar la revenire s-a dezintegrat. De asemenea, trapa treptei secundare s-a deschis și s-a închis, ceea ce ar fi permis, de exemplu, plasarea de sateliți Starlink pe orbită, iar transferul de combustibil dintr-un rezervor în altul s-a realizat cu succes, un element important pentru misiunea Artemis III, care ar trebui să ducă astronauți pe Lună. Pe de altă parte, SpaceX a renunțat la planul de a reaprinde în spațiu motoarele Raptor ale treptei secundare, un element considerat crucial pentru succesul rachetei Starship. (SpaceX, Reuters)

2. O echipă internațională de cercetători a descoperit molecule organice complexe precum etanol și posibil acid acetic în jurul a două protostele cunoscute sub numele IRAS 2A și IRAS 23385. Astfel de molecule complexe reprezintă ingrediente cheie pentru sisteme solare capabile să găzduiască forme de viață. În plus, cercetătorii au identificat și molecule mai simple precum metan, acid formic, formaldehide și dioxid de sulf. (JPL)

3. Cercetătorii au descoperit pentru prima oară semnale radio emise de Soare similare cu cele asociate aurorelor de pe Pământ. Aceste semnale radio au fost identificate la circa 40.000 de kilometri deasupra unei pete solare. Până acum, semnalele radio au fost observate pe planete și pe alte stele. (Nature)

4. NASA a început să lucreze la un upgrade pentru racheta SLS (Space Launch System) care va fi utilizată pentru misiunile lunare din cadrul programului Artemis. Noua rachetă este cunoscută sub numele de Block 1B și va permite trimiterea pe Lună a unui echipaj uman împreună cu o largă varietate de componente hardware în cadrul unei singure lansări. Debutul noii rachete este programat pentru misiunea Artemis IV. (NASA)

5. Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au descoperit că interacțiunea dintre Pământ și Marte produce schimbări importante în curenții oceanici de mare adâncime de pe planeta noastră. Informația este utilă pentru că îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă și să anticipeze mai corect evoluția climei de pe Pământ. (Science Alert)

6. Compania privată Interlune intenționează să construiască un vehicul spațial capabil să extragă Heliu-3 din regolitul lunar cu scopul de a fi adus pe Pământ pentru a fi utilizat într-o gamă variată de produse electronice și echipamente medicale. Heliu-3 este un izotop al heliului care se găsește rar pe Pământ, însă este prezent în abundență în regolitul de pe Lună. (Interlune)

7. China a dezvăluit lista scurtă cu cele trei posibile locuri în care va amartiza misiunea Tianwen-3: Amazonis Planitia, Utopia Planitia și Chryse Planitia. Misiunea este programată pentru 2030 și are scopul de a returna pe Pământ mostre de rocă de pe Marte. O misiune asemănătoare este planificată de NASA pentru 2033, însă aceasta este în pericol să fie anulată din motive financiare. (Space News)

8. Cercetătorii NASA au identificat cauza pentru care sonda spațială Voyager 1 nu mai trimite date către Pământ: o defecțiune la unul dintre cele trei calculatoare de la bord, numit Flight Data Subsystem (FDS). Acest calculator are rolul de a „împacheta” datele înainte de a fi trimise către Pământ de o unitate de telemetrie. (Space)

9. Astronomii de la Universitatea din Hawaii au observat modul în care o gaură neagră „devorează” o stea în galaxia NGC 3799, localizată la numai 160 de milioane de ani-lumină de Pământ. Până acum, cercetătorii nu au mai observat niciodată un astfel de eveniment atât de aproape de planeta noastră. (Universitatea din Hawaii)

10. Cercetătorii au identificat un vulcan erodat cu înălțimea de peste 9.000 de metri și diametru de 450 de kilometri într-o regiune situată în apropierea ecuatorului planetei Marte. Vulcanul este poziționat într-o regiune în care se află alți trei vulcani importanți (Ascraeus Mons, Pavonis Mons și Arsia Mons). Din cauza faptului că este puternic erodat, vulcanul nu a fost observat până acum, deși apare inclusiv într-o serie de imagini realizate de sonda Mariner 9 în 1971. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a trimis un clip video de la 30 de milioane de kilometri de Pământ în 101 secunde – Cronica Spațială
Cercetătorii cred că unii asteroizi au elemente care nu există în tabelul periodic al elementelor – Cronica Spațială