SpaceX a programat un nou test cu racheta Starship pentru 18 noiembrie – Cronica Spațială
1. Capsula spațială Dragon lansată marți cu o rachetă Falcon 9 a andocat cu succes la Stația Spațială Internațională. Capsula include numeroase experimente științifice, printre care experimentul românesc DropCoal care va analiza modul în care două picături de lichid se amestecă în spațiu în condiții de microgravitație. La bordul ISS se află acum și LignoSat, primul satelit din lemn, care va fi plasat pe orbita Pământului la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri. (Reuters)
2. Capsula spațială Dragon va efectua o pornire staționară a motoarelor în spațiu, o premieră pentru un vehicul spațial dezvoltat de SpaceX. Scopul testului este colectarea de date despre controlul altitudinii, ca parte a planurilor NASA de a deorbita la un moment dat Stația Spațială Internațională. (Space)
3. SpaceX a anunțat că va efectua un nou test cu racheta Starship în noaptea de 18 spre 19 noiembrie. De data aceasta, SpaceX va testa în plus repornirea în spațiu a unui motor Raptor al treptei secundare și are din nou ca obiectiv recuperarea treptei primare prin utilizarea turnului de lansare și a două brațe robotice, similar cu procedura de la testul anterior. (SpaceX)
4. Compania Control Data System (CDS) cu sediul în Cluj-Napoca a anunțat semnarea contractului cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru dezvoltarea unui echipament științific care va ajunge pe Lună în 2026. Echipamentul de comunicație va fi trimis spre Lună cu un lander dezvoltat de compania japoneză ispace pentru misiunea Commercial Lunar Payload Services (CLPS) a agenției americane NASA. (CDS)
5. Sonda spațială Parker Solar Probe a efectuat în 6 noiembrie ultima manevră pe orbita planetei Venus, la o altitudine de 376 de kilometri, ca parte a traiectoriei ideale pentru a ajunge aproape de Soare. Scopul misiunii este ca sonda să ajungă în 24 decembrie 2024 la numai 6,21 milioane de kilometri de suprafața Soarelui. În cazul unui succes, Parker Solar Probe va deveni obiectul care a ajuns la cea mai mică distanță de Soare. (NASA)
6. China a anunțat că zborul inaugural al noii rachete Long March 10A va avea loc în 2026. Noua rachetă va avea o lungime de 67,4 metri, un diametru de 5 metri și va fi utilizată pentru a lansa capsule spațiale pentru stația spațială Tiangong. O versiune ulterioară ar urma să fie utilizată până în anul 2030 pentru a trimite astronauți pe Lună. (SpaceNews)
7. Un studiu publicat de Planetary Science Institute arată că suprafața planetei Venus ar putea fi plină de urme de cratere în urma unor impacturi cu asteroizi, chiar dacă acest lucru nu este evident la prima vedere. Suprafața planetei Venus are suprafețe întinse de teren deformate în care de-a lungul timpului a pătruns lavă care s-a răcit și apoi întărit. (Planetary Science Institute)
8. Astronomii au utilizat observatorul spațial Chandra și datele de la telescopul spațial Spitzer pentru a studia roiul de stele Cygnus OB2 situat la 4.600 de ani-lumină distanță de Pământ. Observațiile au scos în evidență discurile planetelor aflate în plin proces de formare sunt dezintegrate rapid în cazul unor radiații cu energie din partea stelelor tinere. (Space)
9. Astronomii au identificat un grup de câteva mii de stele tinere formate simultan cu patru milioane de ani în urmă situate în jurul centrului unei galaxii străvechi. Este pentru prima oară când astronomii identifică o astfel de sincronizare de formare de stele într-o galaxie veche, ceea ce contrazice ipoteza că formarea stelelor intră în declin pe măsură ce galaxiile îmbătrânesc. (Space)
10. Un studiu realizat cu ajutorul telescoapelor spațiale Hubble și James Webb a scos în evidență în mod surprinzător că steaua luminoasă Vega nu are în apropiere nicio planetă de dimensuni apropiate sau mai mari decât Neptun. Totuși, este posibil să existe planete asemănătoare cu Pământul care nu sunt vizibile cu instrumentele științifice utilizate în prezent. (Space)