SpaceX a lansat 4 astronauți spre Spatia Spațială Internațională într-o capsulă Crew Dragon – Cronica Spațială
1. Roverul Perseverance de pe Marte a realizat o premieră pe o altă planetă: a produs pentru prima oară oxigen. Instrumentul experimental Moxie a produs 5.6 grame de oxigen prin separarea atomilor de oxigen din molecule de dioxid de carbon (CO2). În urma acestui proces au rezultat și deșeuri sub formă de monoxid de carbon (CO), care a fost eliberat în atmosferă. Raportată la timpul necesar, producția de oxigen a fost de 6 grame pe oră, în contextul în care Moxie este conceput pentru a produce cel mult 10 grame de oxigen pe oră. Pe parcursul următorilor doi ani, NASA va efectuă încă cel puțin 9 operațiuni de producere a oxigenului. Cele 5.6 grame de oxigen produse pot asigura necesarul de oxigen al unui astronaut pentru 10 minute. Pe termen lung, un astfel de instrument ar putea fi folosit pentru oxigenul necesar viitorilor astronauți de pe Marte și, mai ales, pentru producerea celor aproximativ 25 de tone de oxigen necesare pentru ca o rachetă să decoleze de pe Marte pentru a aduce astronauții înapoi pe Pământ. (NASA)
2. NASA a efectuat cu succes în 19 aprilie primul zbor al unui vehicul aerian pe o altă planetă. “Elicopeterul” Ingenuity, care a sosit pe Marte în luna februarie împreună cu roverul Perseverance, a ajuns la o altitudine maximă de 3 metri, pe care a menținut-o timp de 30 de secunde. În total, zborul a avut o durată de 39.1 secunde. Zborul a fost complet autonom, printr-un sistem propriu de navigație și control. În 22 aprilie, NASA a efectuat un nou zbor al lui Ingenuity, care de data aceasta a fost mai complex: “elicopterul” a ajuns la o altitudine de 5 metri, iar ulterior s-a deplasat în lateral cu 2 metri, în timp ce durata totală a zborului a fost de 51.9 secunde. Clipurile video ale celor două zboruri au fost realizate cu camerele de pe Perseverance, care a urmărit acțiunea de la o distanță de circa 64 de metri. (NASA, video cu primul zbor, NASA)
3. SpaceX a lansat vineri 4 astronauți spre Spatia Spațială Internațională într-o capsulă Crew Dragon, atașată în vârful unei unei rachetei Falcon 9. Lansarea ar fi trebuit să aibă loc joi, însă a fost amânată cu o zi din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Cei patru astronauți sunt Megan McArthur, Shane Kimbrough (NASA), Thomas Pesquet (Europa) și Akihiko Hoshide (Japonia). Naveta ajunge la Stația Spațială sâmbăta în jurul orei 12:11. (Space)
4. Astronomii australieni au reușit pentru prima oară să identifice traseul complet al unui asteroid care s-a prăbușit pe Pământ. Este vorba despre asteroidul 2018 LA, care s-a prăbușit în Deșertul Kalahari din sudul Africii în 2 iunie 2018. Analiza fragmentelor ajunse pe Pământ și datele legate de traiectorie au permis astronomilor să descopere că asteroidul a avut originea pe asteroidul Vesta, situat între Marte și Jupiter. Practic, asteroidul 2018 LA a fost rezultatul unui impact major între un alt asteroid cu Vesta și a călătorit 22 de milioane de ani înainte de a ajunge în atmosfera Pământului. (Science Alert)
5. NASA a realizat o animație care arată modul în care interacționează două găuri negre atunci când se apropie la o distanță foarte mică una de cealaltă. Gaura neagră principală este înconjurată de inele de gaz fierbinți colorate în roșu, iar o a doua gaură neagră, de dimensiuni mai mici și care are inele de gaze fierbinți albastre, orbitează în jurul primei găuri negre. (LiveScience)
6. Sonda New Horizons a devenit al cincilea dispozitiv construit de oameni care ajunge la o distanță de cel puțin 50 de unități astronomice depărtare de Pământ (o unitate astronomică este echivalentul distanței de 150 de milioane de kilometri dintre Pământ și Soare). Performanța a fost reușită în 17 aprilie 2021, la aproape 6 ani după ce sonda și-a încheiat misiunea principală de a analiza Pluto. Celelalte patru sonde care au depășit acest prag de distanță față de Pământ sunt Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 și Voyager 2. (EarthSky)
7. China intenționează să lanseze în 29 aprilie modulul spațial Tianhe, unul dintre cele trei module permanente ale viitoarei Stații Spațiale Chinezești. Modulul va fi lansat cu racheta Changzheng-5B de la centrul spațial Wenchang. Celelalte două module permanente urmează să fie lansate în cursul anului 2022: Wentian în mai-iunie și Mengtian în august-septembrie. (Planetary Society)
8. Rusia analizează opțiunea de a abandona Stația Spațială Internațională (ISS), pe care o operează împreună cu Statele Unite, Europa, Canada și Japonia. Rusia consideră că ISS s-a degradat și poate pune în pericol viața cosmonauților, deși anterior ajunsese la un acord pentru a continua activitatea cel puțin până în 2028. Se vehiculează că Rusia intenționează de fapt să-și construiască propria stație spațială. (Futurism)
9. China intenționează să construiască o constelație de sateliți pentru furnizarea de internet, asemănătoare cu proiectul Starlink derulat de SpaceX. Statul asiatic își propune să plaseze 12.992 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, la altitudine cuprinsă între 500 și 1.145 de kilometri, cu o înclinare de 30-85 de grade. (SpaceNews)
10. Google a lansat un update pentru aplicația Earth care îți permite să vezi modul în care s-a schimbat planeta în ultimii 37 de ani. Astfel, poți compara cum arăta orice loc de pe planetă în 1984 comparativ cu modul în care arată în prezent sub forma unui timelapse prin fiecare an în parte. Google oferă ca exemple modul în care a fost defrișată pădurea Amazoniană sau cât de mult s-a topit ghețarul Columbia din Alaska. (CNBC, Google Earth Timelapse)