Sondaj: Peste două treimi (69%) dintre consumatorii de la nivel global şi-au redus cheltuielile neesenţiale – Cronica dimineții
1. Ambasadorul SUA la Bucureşti Kathleen Kavalec a declarat, întrebată dacă are o strategie pentru anul electoral astfel încât să nu fie acuzată de imixtiune, aşa cum s-a întâmplat cu unii dintre predecesorii săi, că SUA susţin o democraţie puternică şi sănătoasă în România, un sistem şi un proces, nu politicieni individuali. (Digi24)
2. Cotidianul german WELT scrie că aprobarea vaccinului anti Covid-19, de tip ARNm, de la Biontech/Pfizer s-ar putea să se fi bazat pe o documentație incorectă/incompletă. Germanii scriu că există îndoieli tot mai mari cu privire la datele din faza trei a studiilor clinice. Pfizer a respins acuzațiile dar a refuzat o revizuire a datelor. E-mailurile obținute de WELT dezvăluie că FDA, MHRA și EMA, adică agențiile care au aprobat vaccinul din SUA, Marea Britanie și UE, au convenit asupra momentului aprobării înainte de a avea ocazia să se uite la documentele Pfizer. (Welt)
3. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat, vineri, cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre provocările de securitate, dar şi despre eforturile făcute de autorităţile de la Chişinău pentru consolidarea statului de drept, modernizarea economiei şi asigurarea securităţii cetăţenilor. Antony Blinken a declarat, vineri, că SUA sunt „profund îngrijorate” de eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova. (News.ro)
4. Cotațiile de referință la gazele naturale pe piața din Europa au scăzut sub 50 euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată în ultimele 17 luni, în urma diminuării temerilor privind criza energetică în regiune. (Bloomberg)
Din Cronica de Tehnologie: TikTok se transformă rapid într-o platformă periculoasă pentru cei mici, susțin analiști și oficiali americani, care atrag atenția asupra potențialului acesteia pentru exploatarea sexuală a minorilor. Experții pun sub semnul întrebării eforturile companiei de monitorizare a comportamentelor neadecvate, în ciuda asigurărilor date de reprezentanții acesteia. (WSJ)
5. Niciuna dintre țările din regiune, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și România nu sunt pregătite pentru aderarea la zona euro, potrivit celui mai recent raport de convergență elaborat de Banca Centrală Europeană (BCE), iar datele din ultimele luni indică o deteriorare a situației. (Cursdeguvernare)
6. Peste două treimi (69%) dintre consumatorii de la nivel global şi-au redus cheltuielile neesenţiale şi majoritatea (96%) au adoptat comportamente de economisire, în contextul în care scumpirile au atins niveluri record peste tot în lume, potrivit unui sondaj PwC. (G4Media)
7. Intrările în faliment în rândul companiilor din UE au crescut substanțial în trimestrul patru din 2022 (26,8% față de precedentele trei luni) și au ajuns la cel mai ridicat nivel de când se colectează aceste date, anul 2015, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Numărul de declarații de faliment a crescut în toate cele patru trimestre ale anului trecut. (Profit.ro)
8. Echipele de salvare au scos vineri trei persoane în viaţă de sub clădirile prăbuşite în Turcia, în a 12-a zi de când un cutremur devastator a dat peste cap viaţa a milioane de oameni şi a ucis cel puțin 43.000 de persoane. (News.ro)
9. Comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, nu crede în victoria militară a Ucrainei în războiul cu Rusia, în pofida sprijinului consistent anunțat de Oslo și alte state occidentale. În declarații făcute pentru presa norvegiană el a catalogat drept nerealiste prognozele privind o victorie a Kievului împotriva Rusiei. „Cred că nu există o soluție militară pentru acest conflict. Ar dura foarte mult timp pentru ca părțile să se învingă în cele din urmă una pe cealaltă și cu un cost teribil pentru popoarele lor”. (Hotnews)
Din Cronica Sportivă: David Popovici a fost ales cel mai bun înotător european al anului 2022, el şi Ruta Meilutyte, la feminin, fiind marii câştigători ai premiilor Ligii Europene de Nataţie (LEN). News.ro
10. O pană de curent a avut loc, vineri seară, la Opera din Timişoara, chiar în timpul galei de deschidere a programului Capitală Europeană a Culturii, eveniment la care participau şi oficialităţile, între care şi premierul Nicolae Ciucă. Reprezentanţii E-Distribuţie Banat au anunțat că defecţiunea s-a produs la instalaţia interioară a Operei. (News.ro)
Fotografia dimineții – Hakan Yasinoglu a fost salvat din ruine la 278 de ore de la cutremurul care a lovit Turcia. Anadolu Agency/Getty Images: