Sondaj Comisia Europeană: Peste jumătate dintre români au declarat că au avut probleme cu plata facturilor lunare în pandemie – Cronica dimineții

1. Românii au făcut mai multe cumpărături online și în magazinele de proximitate și au fost mai dispuși să sprijine afacerile companiilor locale în 2020, relevă un nou sondaj al Comisiei Europene cu privire la comportamentul consumatorilor în pandemie. În același timp, peste jumătate dintre respondenții români au indicat însă că au întâmpinat dificultăți la plata facturilor lunare, mult peste media UE, iar circa 70% au decis să amâne achizițiile majore. (Profit.ro)

2. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că, din 15 martie, devin disponibile listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare. În platformă vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în aprilie. Dacă o persoană nu găseşte locuri disponibile în centrul de vaccinare ales, se poate înscrie pe lista de aşteptare, locurile care devin disponibile urmând să fie ocupate de cei înscrişi pe listă, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din populaţia cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a. (News.ro)

3. Mai multe regiuni din Italia intră în lockdown de luni, 15 martie, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19. Decretul a fost semnat de premierul italian Mario Draghi și prevede restricții dure pentru jumătate din țară. Măsurile sunt valabile până în weekendul cu Paștele, atunci când toată Italia va deveni zonă roșie. Va fi al doilea Paște consecutiv pe care italienii îl vor petrece în lockdown. (Link)

4. Pentru prima oară de la terminarea Războiului Rece, numărul focoaselor nucleare din Marea Britanie ar putea crește. Limitat în prezent la 180, numărul rachetelor Trident, aflate pe cele 4 submarine nucleare, ar putea crește conform unor surse din ministerele Apărării și cel de Externe. Marea Britanie ține permanent sub ape, activ, unul din cele 4 submarine nucleare. (TheGuardian)

Una din Cronica Sportivă: CSM București și SCM Râmnicu Vâlcea se vor întâlni astăzi, de la ora 17.00, la București, în cea de-a doua manșă a optimilor de finală a Ligii Campionilor la handbal feminin. În meciul tur, CSM București a câștigat la Râmnicu Vâlcea cu 33-24 și este favorită pentru calificarea în sferturile de finală, unde o va putea întâlni pe învingătoarea meciului Krim Ljubljana – CSKA Moscova (în tur, 25-20). (Gsp.ro)

5. Vaccinarea pasagerilor nu ar trebui să fie obligatorie pe zborurile internaționale, a declarat vineri agenția ONU pentru transportul aerian civil, care a emis o serie de noi recomandări pentru revigorarea sectorului, decimat de pandemie. (Hotnews)

6. Israel și Emiratele Arabe Unite au anunțat un fond de investiții comun, în valoare de $10 miliarde. Fondul va investi în sectoare strategice din Israel: energie, apă, sănătate, agricultura, industria spațială. Cele două țari și-au normalizat relațiile în august anul trecut. (Link)

7. Minarea cryptomonedei Bitcoin a ajuns să consume anual, la nivel global, mai multă energie decât cea consumată de toate automobilele electrice aflate în funcțiune. (Link)

8. Primăria din Minneapolis a ajuns la un acord cu familia lui George Floyd, bărbatul ucis anul trecut, în Mai, în timp ce se afla în custodia poliției. Familia va primi $27 de milioane drept despăgubiri. (BBC)

9. În SUA, numărul apelurilor telefonice la liniile care consiliază persoanele ce vor să se lase de fumat a scăzut, anul trecut, cu 27%, comparativ cu 2019. Vânzările de țigări au crescut, pe primele 10 luni din 2019, cu aproape 1%. Este prima creștere înregistrată în ultimii ani în condițiile în care, din 2015, s-a înregistrat anual o scădere de 4, 5 procente. (WashingtonPost)

10. “Avatar”, filmul regizat de James Cameron, care a avut premiera în 2009, ar putea redeveni filmul cu cele mai mari încasări din istorie după ce a relansat ieri în cinematografele din China. (Bloomberg)

În orașul australian Melbourne a început festivalul vinului și al mâncării. Peste 1700 de persoane au mâncat și au băut. În Melbourne nu s-au mai înregistrat cazuri locale de transmitere a noului coronavirus. Sydney Low/Zuma/Rex/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Bucureștiul este orașul cu cele mai aglomerate dimineți, în trafic, din lume – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Al doilea caz de vindecare completă a virusului HIV