Sondaj Bloomberg: Riscul unei recesiuni în zona Euro a atins cel mai înalt nivel din noiembrie 2020 – Cronica de Business
1. Riscul unei recesiuni în zona Euro a atins cel mai înalt nivel din noiembrie 2020, criza energetică amenințând să ducă la creșterea inflației, deja aflată la un nivel record, potrivit economiștilor chestionați de Bloomberg. Probabilitatea de scădere PIB-ului pentru două trimestre consecutive a crescut la 60%, de la 45%, cât a fost într-un sondaj anterior, și de la 20% înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Germania, cea mai mare economie din UE și una dintre cele mai expuse la reducerea aprovizionării cu gaze naturale rusești, probabil va stagna încă din acest trimestru. (Bloomberg)
2. Economistul Nouriel Roubini a declarat că există două opțiuni pentru economia SUA, având în vedere cea mai agresivă campanie de înăsprire a dobânzii de referință impusă de Rezervă Federală din ultimele decenii: o aterizare „dură” a economie sau inflația să rămână la un nivel constant ridicat. (Bloomberg)
3. Norvegia livrează tot gazul disponibil Germaniei și orice suplimentare ar depinde de noi descoperiri de zăcăminte, a declarat luni prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere. (Reuters)
4. Banca Centrală a Chinei a redus rata dobânzii de referință pentru prima dată din ianuarie, după ce indicatorii majori de creștere economică au încetinit. Reducea, care va contribui la stimularea activităților economice, aă survenit pe măsură ce datele din iulie publicate luni de Biroul Național de Statistică indică tendințe îngrijorătoare. (SCMP)
5. Dezvoltatorii real estate din SUA cred că piața imobiliară se află într-o „recesiune”, deoarece sentimentul devine negativ. Indicele Național Association of Home Builders/Wells Fargo Housing Market a scăzut cu 6 puncte în august, la 49. Orice nivel sub 50 este considerat negativ. Este a opta scădere consecutivă a indicelui. (CNBC)
Din Cronica diminetii: Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 miliarde de lei, în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanțelor. Raportat la PIB, datoria guvernamentală s-a majorat la 50%, de la 49,2% cât era la sfârșitul lunii aprilie. (Profit.ro)
6. Prețurile caselor din China au scăzut pentru a 11-a lună consecutiv, în iulie. Prețurile locuințelor noi din 70 de orașe, excluzând locuințele subvenționate de stat, au scăzut cu 0,11% față de iunie, când au scăzut cu 0,1%, conform datelor Biroului Național de Statistică. Prețurile caselor existente a scăzut cu 0,21%, la fel ca în iunie. (Bloomberg)
7. Gigantul petrolier de stat Aramco din Arabia Saudită a raportat cel mai mare profit trimestrial de când s-a listat la bursă, în 2019, stimulat de creșterea prețurilor petrolului și marjele ridicate de rafinare. Profitul net a crescut cu 90%, $48,39 miliarde, pentru trimestrul încheiat pe 30 iunie. (Profit.ro)
8. Un număr din ce în ce mai mare de bănci de pe Wall Street sunt dispuse să tranzacționeze obligațiuni rusești care erau considerate cândva de neatins. JPMorgan Chase și Bank of America se numără printre băncile care s-au oferit să faciliteze tranzacțiile cu datorii corporative și suverane în numele clienților, potrivit unor surse. (Bloomberg)
9. Grupul saudit Kingdom Holding a investit în grupurile energetice ruseşti Gazprom, Rosneft şi Lukoil, între 22 februarie şi 22 martie, a anunţat compania duminică. Investițiile au făcut făcute înainte de invazia din Ucraina sau chiar în primele zile. Investiţiile Kingdom Holding se încadrează în programul de investiţii pe trei ani al companiei, de $3,4 miliarde, a adăugat compania. (News.ro)
10. Apple și-a rechemat la birou, din septembrie, angajații care lucrează în Santa Clara, lângă sediul companiei din California. Este de așteptat ca aceștia să lucreze de trei ori pe săptămână de la birou. (CNBC)