Sonda spațială Voyager 1 a ajuns la 25 de miliarde de kilometri de Pământ – Cronica Spațială
1. Sonda spațială Voyager 1 lansată în 1977 a ajuns la o distanță de peste 25 de miliarde de kilometri de Pământ, potrivit datelor raportate pe site-ul NASA care oferă o serie de informații în timp „real” despre poziționarea sondei. Sonda a avut ca obiectiv să cerceteze gigantele gazoase ale Sistemului Solar, iar după ce și-a îndeplinit misiunea și-a continuat traseul și este operațională și la 47 de ani de la lansare. (Voyager)
2. NASA a anunțat că roverul Perseverance a colectat o probă de rocă din craterul Jezero de pe Marte cu o textură care nu a mai fost observată până acum. Proba de rocă are un diametru de 2,9 centimetri și a fost colectată dintr-o zonă cunoscută sub numele Muntele de Argint. Textura neobișnuită ar putea oferi cercetătorilor noi informații despre trecutul planetei Marte. (NASA)
3. Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory au utilizat un algoritm de inteligență artificială cu care au identificat un crater de impact produs recent pe planeta Marte, precum și modul în care s-au propagat undele seismice generate în urma impactului. Craterul din regiunea Cerberus Fossae identificat în imagini realizate de sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter are un diametru de 21,5 metri, iar datele colectate de seismometrul InSight arată că undele seismice s-au propagat prin crustă și, în mod surprinzător, și prin manta planetei Marte. Această observație indică existența unei căi mai directe și mai rapide spre interiorul planetei, ceea ce înseamnă că cercetătorii ar trebui acum să regândească modul în care se propagă undele seismice pe Marte. (Jet Propulsion Laboratory)
4. NASA a publicat o imagine realizată de sonda spațială Europa Clipper în timpul călătoriei sale spre planeta Jupiter. În imagine se observă o serie de stele situate la 150-300 de ani-lumină distanță, iar poziționarea acestor stele permite sondei spațiale să se orienteze corect în spațiu. Cele mai importante stele din imagine sunt Gienah, Algorab, Kraz și Alchiba, cele mai luminoase stele din constelația Corvus. (Jet Propulsion Laboratory)
5. Cercetătorii au descoperit că o furtună solară din luna mai 2024 a creat două centuri temporare de particule încărcate energetic care înconjoară Pământul. Astfel de evenimente au mai fost înregistrate anterior, dar cele două noi centuri au avut particularitatea că au „supraviețuit” o perioadă de timp mai mare. Descoperirea este importantă pentru că vehiculele spațiale care se lansează pe orbite geostaționare pot fi avariate atunci când traversează centurile de particule încărcate energetic. (NASA)
6. Compania privată Blue Origin a efectuat cu succes un test suborbital în care a simulat gravitația de pe Lună timp de aproximativ două minute. Testul a avut loc în 4 februarie cu o rachetă New Shepard care a inclus o capsulă specială care a permis simularea gravitației lunare, care este de aproximativ 6 ori mai mică decât a Pământului. Scopul a fost testarea a 17 tehnologii, instrumente și experimente în aceste condiții. (Blue Origin)
7. Telescopul spațial Hubble a descoperit o galaxie cu nouă inele „pline” cu stele. Galaxia LEDA 1313424 are un diametru de 250.000 de ani-lumină, iar opt dintre inele sunt vizibile, în timp ce al nouălea a fost identificat pe baza datelor de la Observatorul W. M. Keck din Hawaii. Este pentru prima oară când astronomii identifică o galaxie cu atât de multe inele, întrucât anterior au fost identificate doar galaxii cu până la trei inele de stele. (NASA)
8. Angajații NASA se tem de incertitudinile care planează asupra agenției spațiale americane după revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte. Una dintre îngrijorări este că Michael Altenhofen, fost inginer SpaceX, a devenit consultant special al administratorului NASA, ceea ce echivalează cu o creștere a influenței companiei private deținute de Elon Musk în cadrul NASA. În plus, există zvonuri cu privire la anularea dezvoltării rachetei Space Launch System, regândirea programului Artemis, reducerea bugetului cu 30% și mutarea sediului central la Washington. (ArsTechnica)
9. Emiratele Arabe Unite au desemnat compania aerospațială Thales Alenia Space să dezvolte modulul de cameră de decompresie pentru viitoarea stație lunară Gateway din cadrul programului Artemis. Această cameră de decompresie va fi ultimul element al stației lunare Gateway. Emiratele Arabe Unite au primit un contract pentru dezvoltarea acestei componente la schimb cu un loc de astronaut într-o viitoare misiune Artemis cu echipaj uman pe Lună. (SpaceNews)
10. Cercetătorii de la The Open University susțin că doi dintre asteroizii din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter ar putea fi de fapt „embrioni planetari” din timpul formării Sistemului Solar. Cercetătorii afirmă că asteroizii Asporina și Lew Allen au elemente spectrale simulare cu angritele, unii dintre cei mai vechi meteoriți din Sistemul Solar, despre care se speculează că au apărut în timpul formării planetelor. (Space)