Sociolog: Nu toți simpatizanții lui Călin Georgescu sunt antieuropeni sau pro-ruși – Cronica dimineții
1. Liderul PSD Marcel Ciolacu a refuzat să spună cine ar putea prelua şefia partidului pe viitor, dar a susţinut că s-au dus ”vremurile cu cuţitele şi cu răzbunările”. În cazul în care Crin Antonescu nu câştigă alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu e de părere că PSD fie rămâne la guvernare, dar neapărat cu funcţia de prim-ministru, fie trece în opoziţie. Ciolacu a anunţat că ia în calcul să renunţe la funcţia de prim-ministru după ce a vă îndeplini două obiective politice majore: aderarea României la OCDE şi atragerea banilor din PNRR. Ambele ţinte ar trebui atinse până la finalul anului 2026. (News.ro)
2. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că aproximativ 600 de ambulanţe noi vor fi livrate, începând cu luna mai, către Serviciile de Ambulanţă Judeţene şi către SMURD. (Digi24)
3. O ruptură la nivelul conducerii AUR marchează începutul campaniei prezidențiale pentru scrutinul din 4 mai: Claudiu Târziu, unul din co-fondatorii partidului alături de George Simion, ar fi fost suspendat din funcția de președinte al Consiliului Național, conform informațiilor apărute sâmbătă în spațiul public. Informația nu a fost confirmată oficial de reprezentanți ai partidului. (G4Media)
4. Anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut reprezintă o traumă pentru democrația din România, e de părere Remus Ioan Ștefureac, politolog și director al INSCOP Research. În ce privește campania din prezent, specialistul este de părere ea va fi una intensă, iar dezbaterile electorale vor face diferența în scorurile candidaților. Ștefureac a făcut și un profil al votanților lui Călin Georgescu, arătând că nu toți simpatizanții au fost antieuropeni sau pro-ruși. (Digi24)
Din Cronica Spațială: Un grup de cercetători din Germania, Franța și Brazilia a realizat un studiu computerizat potrivit căruia planeta Mercur s-a format în urma coliziunii a două corpuri cerești de dimensiuni foarte apropiate. Astfel de coliziuni erau frecvente în urmă cu mliarde de ani. (Earth Sky)
5. Producția de energie electrică mai ridicată în centralele solare și nucleare, combinată cu temperaturile mai ridicate, a redus prețul electricității în Europa în luna martie cu aproape 30% față de luna precedentă, potrivit datelor asociației industriei electrice europene, Eurelectric. Energia fotovoltaică a doborât recordul de producție pentru a treia lună consecutiv în martie, reprezentând peste 10% din mixul energetic european. (Economica)
6. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat sâmbătă reacţia „slabă” a ambasadei SUA în Ucraina la atacul mortal produs cu o zi înainte în Krivoi Rog, care a ucis cel puțin 18 persoane, inclusiv mai mulți minori, reproşându-i în special că i-a fost „teamă” să spună că racheta care l-a provocat a venit din Rusia. Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, s-a declarat vineri seara „îngrozită” de acest „atac cu rachetă balistică”, fără a menţiona sursa acestuia. (News.ro)
7. Miliardarul american Elon Musk a declarat sâmbătă că speră ca în viitor să vadă o libertate totală a comerțului între Statele Unite și Europa, vorbind la câteva zile după ce președintele american Donald Trump a anunțat impunerea de taxe vamale partenerilor comerciali. (Profit.ro)
8. „Aveţi răbdare”, a cerut sâmbătă preşedintele american Donald Trump după intrarea în vigoare a unor taxe vamale suplimentare de 10% care vizează o mare parte a produselor importate de Statele Unite, recunoscând că „nu va fi uşor” având în vedere riscurile inflației. “Aceasta este o revoluție economică și vom câștiga”, a spus președintele american, cerându-le totuși compatrioților săi „să aibă răbdare” pentru că „nu va fi ușor”. „Rezultatul final va fi istoric”, a promis Trump. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: Parma, antrenată de Cristian Chivu şi cu Dennis Man pe teren în prima repriză, a încheiat la egalitate pe teren propriu, scor 2-2, cu Inter Milano, în etapa a 31-a din Serie A.
9. Un vaccin ar putea fi un instrument promiţător în combaterea declinului cognitiv asociat cu Alzheimer. Vaccinul împotriva zonei zoster (herpesului zoster) a fost asociat unui risc cu 20% mai scăzut de demenţă la persoanele vârstnice, conform unui studiu publicat în revista Nature, care a inclus aproximativ 283.000 de persoane în vârstă. (News.ro)
10. China, afectată de foamete pe timpul lui Mao, se confruntă cu o criză de obezitate, mai mult de 65% dintre adulții chinez putând fi supraponderali sau obezi până în 2030. Guvernul chinez are propria sa definiție a obezității, care clasifică nivelul BMI peste 24 ca fiind supraponderali, iar cel care depășește 28 ca fiind obezi. Costul tratării pacienților supraponderali și obezi ar urma să coste 418 miliarde de yuani (57 miliarde de dolari) – echivalentul a 22% din bugetul național de sănătate, comparativ cu 8% în 2022. (SCMP)
Fotografi dimineții – Premierul Ungariei Viktor Orbán și cel al Israelului Benjamin Netanyahu au fost fotografiați, la Budapesta, în timp ce primeau onorul gărzii militare. Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images: