Sistemele IT din regiunea Lazio, Italia, folosite pentru rezervarea vaccinărilor, au fost oprite în urma unui atac al hackerilor – Cronica de Tehnologie

1. Google și-a dezvoltat propriul SoC și-l va folosi pe smartphone-urile din seria Pixel 6, pe care le va lansa în toamnă. Fără să ofere detalii despre performanța chipset-ului, Google spune că acesta se va remarca în cazul operațiunilor care presupun învățare mecanică, precum partea foto și procesarea vorbirii (dictare, traducere, subtitrare automată). Seria Pixel 6 va fi compusă din modelele Pixel 6 și Pixel 6 Pro, cu ecrane de 6,4 inch, respectiv 6,7 inch. (Profit.ro)

2. Sistemele IT din regiunea Lazio, Italia, folosite pentru rezervarea vaccinărilor, au fost oprite în urma unui atac al hackerilor. Autoritățile locale avertizează că, din această cauză, programul de vaccinare va avea de suferit. (Reuters)

3. Franța a găsit dovezi ale atacurilor cu malware-ul Pegasus pe telefoanele mai multor jurnaliști. Este pentru prima oară când o autoritate de stat confirmă informațiile din investigația de presă care a scos la lumină felul în care este folosit software-ul dezvoltat de NSO Group. (The Guardian)

4. Guvernul nigerian încearcă să limiteze tranzacțiile cu bitcoin, după ce volumul acestora a luat proporții. Nigeria este a doua țară din lume, după SUA, în ceea ce privește volumul de tranzacționare. În luna mai, acesta ajungea la $2.4 miliarde, crescând de la $684 de milioane în decembrie anul trecut. (The Guardian)

5. Windows 365 este disponibil și va costa între $20 și $162 per angajat pe lună. Cea mai ieftină și mai slabă configurație oferă un singur nucleu virtual de procesare, 2GB RAM și 64GB stocare, în vreme ce configurația de top constă în 8 nuclee virtuale, 32GB RAM și 512GB spațiu de stocare. (Profit.ro)

6. Starlink a primit licență pentru construirea unei stații terestre pentru serviciul său de internet prin satelit pe Insula Man. Este a treia stație terestră pe care compania lui Elon Musk o construiește în Marea Britanie, pentru serviciul de internet prin satelit care este deja testat în această țară. (Business Insider)

7. YouTube testează un nou abonament, numit Premium Lite. Spre deosebire de Premium, acesta nu oferă funcții precum download-ul sau redarea în fundal, ci doar blochează reclamele. Premium Lite va fi o opțiune mai ieftină pentru cei care vor doar să scape de reclamele de pe YouTube. (News.ro)

8. New York City a adoptat cinci inițiative legislative prin care se încearcă reducerea puterii platformelor de livrări. Printre altele, se prelungește limitarea comisionului cerut restaurantelor până în februarie 2022 (și se va discuta permanentizarea acestei limitări), se impune stabilirea unei legături directe între restaurant și client și se elimină taxarea restaurantelor pentru comenzile eșuate. (WSJ)

9. Amazon oferă $10 în credit pentru cumpărături celor care folosesc scanerele pentru palmă de la intrarea în magazinele fără casier și adaugă informațiile biometrice la propriul cont Amazon. Scanerele realizează o “semnătură” a palmei clientului, conform Amazon, iar datele sunt stocate în cloud și folosite pentru verificarea identității. (TechCrunch)

10. Giganții americani de tehnologie, Google, Facebook, Amazon și Microsoft, au investit în ultimii 5 ani zeci de milioane de lire sterline în 6 instituții academice europene, care realizează cercetări apropiate de propriile interese. Investițiile, care, în general, nu afectează independența academică, au în vedere cercetări legate, printre altele, de AI, protecția datelor și intimitate. (NewStatesman)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica de Tehnologie – Julian Assange este acuzat de hacking
Apple TV va fi disponibil, de la începutul anului viitor, pe cea mai nouă versiune de Chromecast – Cronica de Tehnologie