Sinteza ultimelor două săptămâni
Sinteza săptămânii este o rubrica scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro
Au trecut și Sărbătorile acestea, a trecut și anul 2020 care părea că nu se mai sfârșește, ne întoarcem la joburile noastre, remote sau la birouri.
Știm cum l-am lăsat pe 2020, dar știm și de unde începem 2021?
Cu mic cu mare, la vaccin
E incert să speculăm de pe acum care va fi capacitatea zilnică de vaccinare în următoarele luni, căci vaccinăm câte o mie / zi dar coordonatorul campaniei promite că vor fi 20 de mii de persoane vaccinate / zi și respectiv 140.000 / zi în a doua etapă.
- Un sondaj al Avangarde ar arăta că doar 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva noului coronavirus, iar un altul al Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret că doar 56,3% dintre angajații din învățământ spun că nu sunt de acord să se vaccineze.
Cu siguranță, nici medicii care spun că nu doresc, deocamdată, să se vaccineze nu prea ajută. Nici pe alții, oferind încredere, dar nici pe ei, expunându-se și mai mult virusului, dar și proprii pacienți.
- De sărbători n-am uitat nici să ne îmbulzim în magazine, la cozi pe pârtii ori la patinoare, ba chiar în pelerinaje. Nu mai spun de petreceri, unde a curs cu amenzi simbolice ale polițiștilor.
Nici Preafericitul Teodosie n-a prea ajutat, cu slujba sa de Crăciun, în biserică, cu credincioși, fără mască; nici de Anul Nou și nici pe 2 ianuarie, când a continuat să-și repete neprihănit nesimțirea.
Și cu, și fără vaccin, nu trebuie să uităm că cel puțin o jumătate de acest an nu vom renunța nici cu la măști, la păstrarea distanței și la spălatul frecvent pe mâini. Ba, dacă o facem, să fim pregătiți să ne întoarcem cu 12 luni înapoi.
Bugetul public, un sac fără fund
Ori așa crede majoritatea politicienilor, ba – de ce nu? – și majoritatea bugetarilor. Ca să știm de unde începem, deficitul bugetar a crescut cu 10 miliarde de lei în noiembrie și a ajuns la 84 miliarde lei (8% din PIB) pentru primele 11 luni din 2020.
- → «Direcția de învățământ Sector 4 a încheiat contracte de 70 mii de euro cu două firme pentru repararea și întreținerea camerelor de supraveghere din școli»
→ «Primăria Timişoara are de achitat 18 milioane de lei în procese pierdute în acest an»
→ «Moș Crăciun a venit la B1TV, cu 50.000 de euro, publicitate din bani publici»
→ «Materiale de curatenie in valoare de 600.000 de euro, in depozitele DGASPC Sector 5»
→ « Cheltuielile administrației Firea: Concerte și luminițe – 74 de milioane de euro / Investiții în rețeaua de termoficare – 15 milioane de euro»
Bucureştiul, cel puțin, e în încetare de plăţi, după ultimele vești, căci #nusuntbani, au fost tocaţi în avans pe prostii, consumabile şi sifonări în reţea. Acolo unde s-a putut, cetățenii au rupt cercul vicios. În Sectorul 1, Clotilde Armand a avut cam o mie de votul peste Tudorache, iar Nicușor Dan 4% peste Gabriela Firea, după unirea forțelor dintre USR+ și PNL. Luptă strânsă a fost și în Sectorul 5. - Avem oficial un nou Guvern, dar nu și un buget, însă avem câteva decizii luate pentru stabilizarea acestuia: salariul minim crește cu doar 41 de lei net, înghețarea salariilor bugetarilor, vouchere de vacanță de 1.450 lei, creșterea etapizată a alocațiilor.
Acum, unele sindicatele au început deja protestele față de creșterea de doar 41 RON, când cele din educaţie amenință cu boicot dacă situația rămâne așa.
Bugetarii ţin cu dinţii de avantajul salarial primit, însă e cert că în 2020 aceștia n-au simţit criza, pe când cei din privat abia au supravieţuit. Va fi un an greu în care va trebui să ne mulțumim mai degrabă cu ce avem decât să cerem mai mult și mai mult. Creșterile din perioada guvernelor PSD n-au fost nicio clipă sustenabile și ar trebui să înțelegem asta.
Ferma animalelor
Ne-am ales, oficial, cu un nou Parlament, mai mult sau mai puțin plăcut. Deocamdată mai mult.
- Mandatul de deputat al lui Dan Tudorache a fost validat, iar AUR a procedat identic PSD-ului cu Francisc Tobă, ar fi participat la reprimarea Revoluţiei din 1989.
Între noi fie vorba, primarii PSD care au pierdut alegerile în București se vor regăsi în Parlament și vor avea imunitate timp de 4 ani (poate doar vor fi ridicate după un vot al majorității în Camere).
- AUR este o sursă inepubizabilă de scandal. După Diana Șoșoacă și scandalul adeverinței sale fals emisă, Lucian Feodorov a vrut să închidă o ședință de plen pentru că era obosit, iar un alt senator AUR a fost fotografiat dormind la prima ședință din mandat.
- Printre alte isprăvi cu izvor politic,
→ «Scuzele pe care le-au găsit senatorii să nu poarte mască în Parlament. „Dacă ţi-e sete trebuie să bei apă”»
→ «„Isprăvile” deputatului AUR Mihai Lasca: complice la înşelarea unui german şi lovirea unui şofer în trafic»
→ «Emilia Șercan: Numirea lui Sorin Cîmpeanu ca ministru al Educației, un lucru discutabil»
→ «Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției a jandarmilor din 10 august 2018, numit șeful Jandarmeriei Prahova»
→ «Seful ANRE, Dumitru Chirita, fost deputat PSD, are un salariu de 57.000 de lei pe luna»
→ «Marcel Ciolacu, mesaj de anul nou: Vă îndemn să vă ridicați, să vă implicați, ne vom întoarce în 2021 să zdrobim definitiv coaliția pierzătorilor»
2020, anul în care am învățat să ne spălăm pe mâini, că educația nu se face doar la școală, că putem trăi și fără târguri kitchoase de Crăciun, s-avem mai mult respect pentru știință, să prețuim mai mult ce avem și să excelăm în răbdarea pentru noi.
La mulți ani!